Τον Ιανουάριο του 2020 θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις μηχανικών υψηλής εξειδίκευσης, που θα στελεχώσουν στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R & D) ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων της φαρμακευτικής Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, με την ευκαιρία των εγκαινίων του περιπτέρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στην 84η ΔΕΘ.
“Μέσα σε αυτόν τον χρόνο (το 2019) θα ιδρυθεί η εταιρεία και οι προσλήψεις των πρώτων 200 υψηλά εξειδικευμένων μηχανικών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2020, ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το κέντρο. Καταλαβαίνετε τι θα πει να ακούγεται στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Pfizer, μεταξύ όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, τελικά επέλεξε την Ελλάδα (για τη δημιουργία του κέντρου). Αυτό είναι μια συνολική διαφήμιση για την Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερη από αυτό καθεαυτό το πρότζεκτ, που δεν είναι μικρό. Κι αυτό είναι δείγμα ότι το κλίμα, η αντίληψη για την Ελλάδα αλλάζει και είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό να ενισχυθεί περισσότερο” σημείωσε.
Αναφερόμενος στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), μετά και τη χτεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη δωρεά 720 στρεμμάτων από το ελληνικό δημόσιο, ο κ.Γεωργιάδης επισήμανε: “το πρότζεκτ είναι αρκετά ώριμο. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος. Ο πρωθυπουργός είπε ότι (οι εμπνευστές του πρότζεκτ) θα έχουν δύο χρόνια, για να παρουσιάσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα το στηρίξουν. Έχει γίνει υπογραφή ΜοU (μνημονίου αλληλοκατανόησης) με πολλές ιδιωτικές εταιρείες, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και υπάρχουν προσδοκίες ότι θα γίνει κάτι, που θα μετρήσει πολύ για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδας. Σκοπός μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικό κέντρο των Βαλκανίων και μπορεί. Γιατί έχει το εξειδικευμένο προσωπικό. Έχει τη γεωγραφική θέση, σε πολύ κρίσιμο σημείο, και εμείς είμαστε εδώ για τα κίνητρα”.
Για την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός, ο κ.Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει, καθώς “είναι περισσότερο νομοθετικό” και κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα “να το πάρει λίγο πάνω της”.
“Μετά τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, που μίλησε πολύ συγκεκριμένα και υιοθέτησε προτάσεις του ΣΒΕ, ιδιαίτερα για την ΕΟΖ κι όχι μόνο, γίνεται σαφές πως έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε γρήγορα εκκρεμότητες πολλών ετών, να δώσουμε νέα ώθηση, όχι μόνο στην οικονομία της Ελλάδας εν τω συνόλω, αλλά και της Μακεδονίας ειδικότερα, (η οποία) ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει, για πολλούς και διάφορους λόγους” επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι το υπουργείο ήδη εργάζεται για το θέμα σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ. “Συζητήσαμε για το πώς θα βοηθήσουμε κι εμείς, με τα δικά μας χρηματοδοτικά εργαλεία, να γίνει το έργο γρηγορότερα. Γιατί, πράγματι, πρέπει να προλάβουμε να το κάνουμε, πριν προλάβουν οι ανταγωνιστές μας. Δεν φτάνει να κάνεις το σωστό, αλλά χρειάζεται να το κάνεις και στον σωστό χρόνο” είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος σε κοινό επιχειρηματιών, έκανε δε λόγο για κλειστές πόρτες που ανοίγουν: “Δεν λέω ότι τα ξέρουμε όλα, αλλά έχουμε την όρεξη να ανοίγουμε εκείνες τις πόρτες του δημοσίου, που συνήθως είναι κλειστές και να προχωράμε γρηγόρα. Προχτές μόλις, μια επένδυση μεγάλη σε ανεμογεννήτριες, κολλημένη επί πάνω από 3,5 χρόνια, ξεμπλόκαρε (…), όπως κι αυτό που ακούσατε να εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός χτες, για την έγκριση από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων του μεγάλου ηλιοθερμικού έργου ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος. Ένα έργο, που ήταν εκεί, έτοιμο, με τα λεφτά, αλλά δεν προχωρούσε. Αυτά κάνουμε κάθε μέρα, αλλά για να γίνουν πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς”.
Την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τη βιομηχανία
Κατά τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε πως, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά και έπειτα από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ, έχει γίνει πλέον αντιληπτό στην παγκόσμια κοινότητα ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή όσων νέων, δημιουργικών ανθρώπων έφυγαν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Όπως δε είπε, μετά και τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού γίνεται κατανοητό ότι πολλοί από αυτούς τους νέους ανθρώπους πράγματι θα επιστρέψουν. “Ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις, δεν εκφωνούμε υποσχέσεις. Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε είναι μετρήσιμα και του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα δούμε αν πραγματικά υλοποιήθηκαν” σημείωσε και υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά την ανάπτυξη και τη βιομηχανία “και εκεί θα δούμε πολλά μέτρα, που μεταξύ άλλων διευκολύνουν και επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις”. Κατά τον κ.Παπαθανάση, στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει φιλοεπιχειρηματική και φιλοεπενδυτική και “η Πολιτεία θα είναι πάντα εδώ, ως αρωγός και όχι ως χειραγωγός των επιχειρήσεων”.
ΣΒΕ: “Ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και μετρήσιμα” τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός
Ως “ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και μετρήσιμα” χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι από όσα ακούστηκαν στην πρωθυπουργική ομιλία στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ. Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη είναι η ικανοποίηση της διοίκησης του ΣΒΕ για δύο συγκεκριμένες εξαγγελίες: αυτή που αφορά την Ειδική Οικονομική Ζώνη στο στρατόπεδο Γκόνου, η δημιουργία της οποίας είναι -όπως είπε- προς το συμφέρον της περιοχής και των επιχειρήσεών της και διανοίγει τεράστια προοπτική και για αυτή που αφορά την παραχώρηση των 720 στρεμμάτων στην ΑΖΚ, “για να γίνει επιτέλους ο πρώτος θύλακας καινοτομίας, που θα προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή επενδύσεις μεγάλων επιχειρήσεων, με τμήματα R & D. “Θα δημιουργηθούν τεράστιες προοπτικές για την απασχόληση υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού και θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα ξυπνήσει το οικονομικό περιβάλλον” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου (η οποία γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών σειρά προτάσεων, ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας), ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπυρίδων Πρωτοψάλτης (που έκανε λόγο για έναν νέο ΟΑΕΔ συντονισμένο με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στην αγορά εργασίας) και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ.Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου._