Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, όπου ενισχύθηκαν και πάλι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πλέον δεν απειλείται το χωριό Κερί, όπου οι φλόγες έφτασαν χθες και έκαψαν ένα σπίτι ενώ προξένησαν ζημιές σε αγροικίες και σε ένα τουριστικό κατάλυμα.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε εξέλιξη ακόμα στο τρίγωνο μεταξύ των χωριών Λιθακιά, Αγαλά και Κερί, αλλά δεν έχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πολλές διάσπαρτες εστίες, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά μέχρι το απόγευμα, καθώς εκείνη την ώρα η ΕΜΥ προβλέπει μικρή ενίσχυση των ανέμων.
Τη νύχτα και το πρωί υπήρχε άπνοια που βοήθησε το έργο των πυροσβεστών, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Συνολικά, αυτήν τη στιγμή, μαζί με τις ενισχύσεις που έφτασαν στο νησί από όλη την Ελλάδα, επιχειρούν στην πυρκαγιά 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, δύο ομάδες ΜΕΤΠΕ, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του δήμου.
Σημειώνεται, ότι από χτες το βράδυ βρίσκεται στο νησί και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με κλιμάκιο ειδικών της Γραμματείας, οι οποίοι συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης μαζί με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής.
Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Λουτράκι
Η άλλη μεγάλη πυρκαγιά στο Λουτράκι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βαίνει προς ύφεση, καθώς και εκεί δεν υπάρχει επί της ουσίας φλόγα, αλλά πολλές εστίες καπνού, πάνω στο βουνό, που αντιμετωπίζονται από τα πεζοπόρα τμήματα, κυρίως, και τα εναέρια μέσα.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, καθώς και 169 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων.
Ο μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 «είδε» τον καπνό από την πυρκαγιά στη Ζάκυνθο
Καθώς συνέχισε να μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά που ξέσπασε στη Ζάκυνθο το πρωί της Κυριακής, ο καπνός έγινε ορατός στις 16:45 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.
Η φωτιά εντοπίστηκε επιτυχώς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον πειραματικό αλγόριθμο δορυφορικού εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014 – 2020 – DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.