Σε ραγδαία μείωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου οδήγησε η είδηση για την επίσημη αποστολή του αιτήματος πρόωρης εξόφλησης μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μετά το άνοιγμα της αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,605%.
Στη συνέχεια το μεσημέρι όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απέστειλε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, η απόδοση υποχώρησε δραστικά στο 1,54% καθώς στην αγορά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή περίπου 3 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ που συνολικά οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ συμβάλλει μεταξύ άλλων στη βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 47 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 23 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,54% από 1,61% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,47% να διαμορφωθεί στο 2,11% απο 2,15%.
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1006 δολ. από το επίπεδο των 1,1080 δολ, που άνοιξε η αγορά.
Η μεγάλη άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η διαφαινόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή (μετά τους βομβαρδισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σ.Αραβία) ευνοούν το δολάριο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση έγινε από τους αντάρτες της Υεμένης, κατηγορώντας απευθείας το Ιράν, το οποίο αρνήθηκε την εμπλοκή του. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να λάβει δράση εναντίον του Ιράν, ωστόσο αναμένει το πόρισμα της Σαουδικής Αραβίας για τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης.
Ευνοϊκά είναι εξάλλου και τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την πορεία τη αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση αύξηση μεγαλύτερη (0,4%) της αναμενομένης (0,2%, Ιούλιος: 0,8%). Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan, αναθεωρήθηκε το Σεπτέμβριο περισσότερο του αναμενόμενου (92, εκτίμηση: 90,8, Αύγουστος: 89,8).
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,354%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,431%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,433% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,455%.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1031 δολ.
Κ. Μητσοτάκης: Η αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο
«Σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο».
Απεστάλησαν οι επιστολές για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ
Εξάλου, στην αποστολή των σχετικών επιστολών- αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Ταμείο υπήρξε διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και του ιδίου.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας, «η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της, γιατί:
1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».
Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ όλες οι κινήσεις έγιναν σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς.