Άνοιξε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κύκλος των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας.
Με ομολογημένη από όλες τις πλευρές την καλή διάθεση αλλά και υπαρκτές τις διαφωνίες ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ατζέντα να διευρύνεται για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τον νέο εκλογικό νόμο. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε κατά σειρά με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στις 12:00, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
«Προβληματισμένος από τις εξελίξεις» ο Αλέξης Τσίπρας
«Προβληματισμένος από τις εξελίξεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε σύντομη συζήτηση με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν είναι προβληματισμένος, απάντησε «από τις εξελίξεις», ενώ σημείωσε ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν «κανονικό». «Έχουμε καταλήξει σε Πρόεδρο;», ρώτησαν δημοσιογράφοι και ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός «ζυγίζει τις καταστάσεις».
Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει πιθανότητες επανεκλογής ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις «εσωκομματικές αντιδράσεις» στο κυβερνών κόμμα.
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα και αφού αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες που αφορούσε το τζετ λαγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε επέστρεψε και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί και ο πρωθυπουργός απάντησε: «συνηθισμένο το βουνό», για να δεχθεί τη φιλική «υπόδειξη» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική».
Μία ώρα αργότερα δέχθηκε την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Φ. Γεννηματά: Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους
« Απ’ όσα άκουσα βγαίνω ενημερωμένη», ανάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Φώφη Γεννηματά σε συνεργάτες της λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι κατά 99% η συζήτηση αφορούσε τα εθνικά θέματα και το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ντόναλντ Τράμπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 1% αφορούσε στην πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός και την οποία απέρριψε η κ. Γεννηματά. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και σ΄αυτή επιμένουμε», είπε προς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την Φώφη Γεννηματά να επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπαίνει σε ονοματολογία κι επιμένει στη θέση του ότι πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σχετικά με το κυρίως θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα και τη τουρκική επιθετικότητα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Επίσης, τόνισε στους συνεργάτες της, ότι ο κ. Μητσοτάκης την διαβεβαίωσε ότι στη συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο έθεσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Δεν έγινε συζήτηση για πιθανή διπλωματική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας όπου υποστήριξε μεν ότι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικά συστήματα με μέτρο και ιεράρχηση, αλλά δήλωσε αντίθετη σε ράλι εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτή στη διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35.
Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις και η προσφυγή στη Χάγη αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ ενώ η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα.
Είπε συγκεκριμένα: «Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».
Αντίθετος με προσφυγή στη Χάγη, ο Κ. Βελόπουλος
«Αυτό που πρέπει να πιστώσουμε στον πρωθυπουργό είναι ένα θετικό βήμα στην κατανόηση των περεταίρω εξελίξεων» δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Για μας ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μείζον θέμα, ούτε ο εκλογικός νόμος. Αυτά είναι μικρά θέματα, τα οποία βρίσκονται στο προσκήνιο για ένα και μόνο λόγο», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Για να υπάρχει η μικροπολιτική αντιπαλότητα των κομμάτων και να λέμε ότι υπάρχουν ή ότι δεν υπάρχουν. Για την Ελληνική Λύση, σημαντικά είναι τα εθνικά θέματα. Είναι η οικονομία η ανεργία, το λαθρομεταναστευτικό. Η οικονομία δείχνει επιβράδυνση, το χειρότερο δε είναι ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή. Η φτώχια και οι συντάξεις, είναι το μείζον θέμα για την Ελληνική Λύση».
«Παρακαλούμε το πολιτικό σύστημα να μην κονταροχτυπιέται για τον εκλογικό νόμο ή δήθεν για άλλα ήσσονος σημασίας ζητήματα. Δεν παράγει πλούτο η Ελλάδα. Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και οι μισθωτοί πληρώνονται με χαμηλούς μισθούς. Αυτά πρέπει να κοιτάξουμε και κυρίως, τα εθνικά μας θέματα. Γιατί τώρα που μιλάμε, η Μεσόγειος φλέγεται και εμείς ασχολούμαστε με τα δικά μας εσωτερικά ζητήματα. Η Τουρκία προκαλεί. Το σκοπιανό, ακόμη και σήμερα, αιμορραγεί την Ελλάδα.
Μιλήσαμε στον πρωθυπουργό για την διπλωματία των εξοπλισμών. Του είπαμε δηλαδή, το ερώτημα που τίθεται. Τι κερδίζει η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αγοράζοντας όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Εμείς ουσιαστικά, ακόμη και σήμερα, αναμένουμε από τους Αμερικανούς κάτι που δεν μας έχουν δώσει ποτέ. Βοήθεια. Η μονοπωλιακή σχέση με τις ΗΠΑ οδηγεί σε αδιέξοδα. Καταθέσαμε στον πρωθυπουργό και τις ενστάσεις μας για την Χάγη, γιατί πήγαμε και το 1976 και δυστυχώς, χάσαμε. Ούτε η Χάγη είναι λύση στο πρόβλημα της χώρας. Είναι μερικά ζητήματα που πρέπει να τα καταλάβουμε. Είμαστε μόνοι μας. Πρέπει να είμαστε ισχυροί και να είμαστε έτοιμοι για όλα. Πρέπει να καθορίσουμε ΑΟΖ. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και του έδωσα πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, για να καθορίσουμε την ΑΟΖ», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε.
«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να δούμε τι θα κάνει με την ΑΟΖ. Αυτή είναι με βάση το διεθνές δίκαιο, η άμυνα της χώρας.
Ο κόσμος είναι πολυπολικός και πρέπει να ανοίξουμε σχέσεις και με άλλες χώρες. Υπάρχει η Κίνα, υπάρχει η Ρωσία, υπάρχει η Γερμανία για μερικούς και η Ινδία που είναι αναδυόμενη δύναμη.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για κανέναν. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, είδατε τι έκανε στο Ιράκ. Καλό είναι το διεθνές δίκαιο που επικαλείται και η Ελλάδα, αλλά πάντοτε, δυστυχώς, ο ισχυρός επιβάλλεται.
Ζητήσαμε για ακόμη μια φορά συνάντηση πολιτικών αρχηγών. Είμαστε οι πρώτοι που το προτείναμε και μας ακολούθησε η κ. Γεννηματά και ο κ. Τσίπρας. Επιμένουμε σε αυτή για να δούμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Χρειάζεται εθνική επαγρύπνηση, ομοψυχία, ένωση των Ελλήνων. Για μας η μικροπολιτική και ο μικροκομματισμός είναι πολύ μακριά. Για μας είναι πρώτα η Ελλάδα και να είμαστε έτοιμοι, να αν αντιμετωπίσουμε τα πάντα, ακόμη και το χειρότερο κακό που μπορεί να έρθει κάποια στιγμή».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βελόπουλος είπε για τον εκλογικό νόμο πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη.
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις να συζητήθηκε όλο το φάσμα των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε πολιτικό, οικονομικό και ομογενειακό επίπεδο. Στο πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην αμερικανική ηγεσία, με έμφαση στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της χώρας μας και στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Στο οικονομικό, παρουσίασε τις βασικές συζητήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα οφέλη που θα έχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων από την υλοποίηση του αγωγού EastMed, αλλά και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τους παράγοντες της αμερικανικής ηγεσίας που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, με έμφαση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και στην παραγωγική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι. Επίσης ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εθνικής ενότητας ενώπιον των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «ο πρωθυπουργός είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο και κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών θα αναδείξει τα όσα επετεύχθησαν στους διάφορους τομείς συνεργασίας. Στις προθέσεις του είναι επίσης να υπάρξει ενημέρωση και για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα.
Πληροφορίες βάζουν πιθανότατα στην ατζέντα και ζητήματα ευρύτερου προβληματισμού, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.