Και «Ρασπούτιν» και υπαίτιο μεγάλης ζημίας του ελληνικού δημοσίου, ενόψει του κινδύνου να απωλέσει το ελληνικό κράτος αποζημίωση για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis, όπως έχει γίνει με άλλες χώρες, χαρακτήρισε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, στη δεύτερη, κατά σειρά ημέρα, κατάθεσης της, ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής.
Η Ελένη Ράικου, που εμφάνισε ως εκτελεστικό βραχίονα του κ. Παπαγγελόπουλου, την διάδοχό της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, φέρεται να κατέθεσε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης, μετά την παραίτηση της από τη θέση της, θα έχει συνέπεια να χαθούν εκατομμύρια για το ελληνικό δημόσιο, από τη Novartis, αφού δεν προχώρησε η έρευνα για τα εμβάσματα, ύψους 118 εκατ. ευρώ, από τη Novartis σε χιλιάδες γιατρούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα. «Το Δημόσιο έχασε, με τη στάση Παπαγγελόπουλου, εκατομμύρια ευρώ. Ζημίωσε το κράτος η συμπεριφορά του, γιατί εξέτρεψε την υπόθεση σε πολιτική κατεύθυνση και όχι εκεί που τα στοιχεία οδηγούσαν», φέρεται να κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, σημειώνοντας μάλιστα ότι «τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis αλλά να στήσει πολιτικά πρόσωπα».
Και σήμερα, η Ελένη Ράικου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε «σχέδιο ηθικής της εξόντωσης διότι δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου». Ένα σχέδιο που, όπως φέρεται να είπε, φθάνει μέχρι και την «κατασκευή του εγγράφου» που διαβιβάστηκε στην επιτροπή της Βουλής, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η κατάθεσή της, και αφορά εμβάσματα που φέρονται να μπήκαν σε κοινό λογαριασμό με τον γιατρό σύζυγό της.
«Περιγράφηκαν κακουργηματικές πράξεις», παρατηρούσαν μετά το πέρας της κατάθεσης της κ. Ράικου, βουλευτές – μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Τελικά το μόνο σημαντικό προέκυψε ήταν τα εμβάσματα στον σύζυγό της, στρατιωτικό γιατρό, που έπαιρνε χρήματα από τη Novartis, για κλινικές μελέτες», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η παραίτηση
Η αντεισαγγελέας Εφετών αναφέρθηκε στις συνθήκες της παραίτησής της, τον Μάρτιο του 2017, μετά από δημοσίευμα που την στοχοποιούσε. Η περιγραφή της θεωρείται κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι τότε στην παραίτησή της δεν είχε καταγγείλει για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσα κατήγγειλε αρκετό καιρό μετά. Η καθυστέρηση καταγγελίας του κ. Παπαγγελόπουλου από την Ελένη Ράικου είναι ζήτημα για το οποίο τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν και την κατηγορούν για έλλειμμα αξιοπιστίας.
«Πρέπει να ήταν επτά, οκτώ η ώρα το βράδυ, ήμασταν ακόμα στο γραφείο από τις επτάμισι το πρωί- με πήραν τηλέφωνο κάποιοι συνάδελφοι από την Εισαγγελία Εφετών και μου είπαν ότι προβαλλόταν στα ΜΜΕ, σε διαφημιστικό τρέιλερ βίντεο, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας DOCUMENTO με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο». Τότε βεβαιώθηκα ότι επιχειρείτο εναντίον μου σχέδιο ηθικής μου εξόντωσης, επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις, στην εκβίαση του Παπαγγελόπουλου», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «Επρόκειτο πραγματικά για συμβόλαιο θανάτου μου -έτσι αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή- ηθικής, πνευματικής και φυσικής μου εξόντωσης. Μου ήρθε στο μυαλό τι είχε υποστεί, τι είχε πάθει η κ. Τσατάνη, που όταν της είπε ότι δεν θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της και τον κατήγγειλε, της τοποθέτησαν και εκρηκτικό μηχανισμό. Γνώριζα ότι ήταν αδίστακτος και ότι χρησιμοποιούσε κάθε αθέμιτο μέσο για την υλοποίηση των στόχων του. Δεν ήξερα τι θα επακολουθήσει. Αισθάνθηκα εκβιαζόμενη και ταυτοχρόνως θεσμικά απροστάτευτη. Μόνος ένας άφρων θα παρέμενε στη θέση του αυτή μετά απ’ όλα όσα είχαν συμβεί και τα μηνύματα που είχε λάβει».
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είπε, συνέταξε και την παραίτησή της. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο η Ελένη Ράικου περιγράφει το αίσθημα φόβου που την κυρίευσε:
«Κάτω, λοιπόν, από το βάρος, από την πίεση του φόβου και της ανασφάλειας, κάθισα μέσα στο βράδυ, μέσα στα μεσάνυχτα, δύο-τρεις η ώρα, έγραψα τη γνωστή -αυτή που έχετε δει- επιστολή, την οποία κατέθεσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη μέρα, με την οποία ζήτησα την αντικατάστασή μου από τη θέση του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς. Ταυτοχρόνως, επειδή καταλάβαινα τι ακριβώς συνέβαινε, με όλα αυτά που είχα υποστεί -γιατί ήταν πολλά- έδωσα στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή, προκειμένου να αναχαιτίσω το εγκληματικό του σχέδιο. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Ήμουν από το 1993 στο Δικαστικό Σώμα. Μέχρι το 2017 δεν είχε ουδεμία πειθαρχική διαδικασία κινηθεί σε βάρος μου».
Ο Ρασπούτιν
Στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής, η κ. Ράικου αναφέρθηκε και στις συνθήκες (σ.σ. δημοσιεύματα και πειθαρχικοί έλεγχοι) κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε να κατονομάσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» των αντιθεσμικών μεθοδεύσεων και πρακτικών.
«Ο στόχος των δημοσιευμάτων ήταν διπλός: Αφενός η πλήρης ηθική δική μου απαξίωση και αφετέρου η ενίσχυση, μέσω σύγκρισης, του κύρους, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της Τουλουπάκη και να προστεθεί εγκυρότητα στις ενέργειές της, γιατί έτσι θα εμφανιζόταν ότι εγώ απέκρυπτα στοιχεία, κατά την έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS σε βάρος πολιτικών προσώπων, ενώ εκείνη τη διερευνούσε, αναδεικνύοντας δωροδοκίες πολιτικών», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «Τότε, λοιπόν, ήταν που κάποιοι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ, που τους γνωρίζω πάνω από δέκα χρόνια -γιατί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ήμουν από ένα σημείο στην Ποινική Δίωξη και μετά ήμουν και προϊσταμένη και τους γνωρίζω πάνω από δέκα χρόνια- με πήραν τηλέφωνο. Εκεί, στα πλαίσια συζήτησης, τους ανέφερα κάποια περιστατικά και κρίσεις μου για τον Ρασπούτιν, εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο, οι οποίοι δημοσιογράφοι, μη μπορώντας να το μεταφέρουν ως επίσημες δηλώσεις μου, ανέγραψαν περί κύκλων. Παρεμπιπτόντως, ο Ρασπούτιν, εγώ γνώριζα ότι έμεινε στην Ιστορία ως το πρόσωπο που σχεδίαζε και μεθόδευε καταστάσεις που παγίδευαν οποιονδήποτε στεκόταν εμπόδιο στις θελήσεις του, δημιουργώντας ένα σάπιο σύστημα εξουσίας. Ήταν ένας σκευωρός της ενεργού πολιτικής. Εγώ έτσι τον γνώριζα τον Ρασπούτιν».
Η σχέση με τον Δ. Παπαγγελόπουλο
Η κ. Ράικου διέψευσε κατηγορηματικά όσα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος έχει δημοσίως πει περί οχλήσεων της για την ανανέωση της θητείας στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Φέρεται επίσης εκτενώς να περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκαν οι σχέσεις των δύο, ένα πλαίσιο προεχόντως υπηρεσιακό.
«Τον Παπαγγελόπουλο τον γνώρισα το 2000, όταν συνυπηρετήσαμε για ενάμιση χρόνο στο ίδιο τμήμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το 2005 έως το 2006 τον είχα προϊστάμενο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Τότε ήταν πραγματικά που τον άκουσα να αυτοαποκαλείται “Ρασπούτιν” και από τότε μου είχε μείνει και το θυμόμουν», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «Είχαμε μεταξύ μας μια ουδέτερη συναδελφική σχέση. Τον έλεγα “Δημήτρη”. Με έλεγε “Ελένη”. Δεν τον αποκάλεσα ποτέ “Μίμη”, όπως τον αποκαλούν, απ’ ό,τι λέει, οι φίλοι του. Από το 2000 έως το 2009 που υπήρξαμε συνάδελφοι -μετά έγινε Διοικητής στην ΕΥΠ- πρέπει να είχαμε συναντηθεί και με άλλους συναδέλφους μια – δυο φορές, οικογενειακώς, όπως συνηθίζεται, χωρίς να είχαμε ποτέ άλλου είδους σχέσεις. Δεν είχαμε ούτε καθημερινή επαφή ούτε τίποτα. Όταν ήταν υπουργός και για όσο διάστημα ήμουν εγώ εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς δεν συναντηθήκαμε ποτέ οικογενειακώς. Από την ώρα που αποχώρησα από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και μέχρι σήμερα δεν ξαναμιλήσαμε ποτέ. Τον συνάντησα μόνο τυχαία το 2018 σε μία κοινωνική εκδήλωση, όπου παρευρεθήκαμε οικογενειακώς. Αυτή ήταν και η μοναδική συνάντηση που είχαμε για μια-δύο ώρες και σηκωθήκαμε και φύγαμε και τίποτα άλλο».
Τα εμβάσματα
Η αντεισαγγελέας Εφετών ρωτήθηκε και για τα εμβάσματα από τη Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρεί με τον σύζυγό της γιατρό. «Μου ασκήθηκε πειθαρχική αγωγή για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης. Γιατί τάχα ο σύζυγός μου χρηματιζόταν από τη Novartis και εγώ ενώ το γνώριζα όλο αυτό το αποσιωπούσα. Διενεργήθηκε και γι’ αυτό πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από παραγγελία της κ. Δημητρίου. Και αυτή η υπόθεση αρχειοθετήθηκε», φέρεται να κατέθεσε η κ. Ράικου η οποία χθες δήλωσε στην επιτροπή ότι όλα τα πειθαρχικά που της ασκήθηκαν είχαν σκοπό «να κάμψουν το δικαστικό της φρόνημα» ή «να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση από το Σώμα».
Η κ. Ράικου διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο σύζυγός της απολάμβανε προνομίων από τη Novartis.
«Με ρωτάτε για εμβάσματα αλλά ξέρω για ένα έμβασμα», επέμεινε η κ. Ράικου, όπως επέμεινε ότι «ήταν για μία ερευνητική εργασία, καθ’ όλα νόμιμη».
«Καθένας από τους γιατρούς, όλοι οι γιατροί και όταν είναι και ειδικοί και έχουν ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες έρευνες», φέρεται να κατέθεσε η κ. Ράικου που επισήμανε ότι το έμβασμα προς τον σύζυγό της ήταν στη λίστα που η ίδια είχε ζητήσει όταν ήταν προϊσταμένη στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Είπε ακόμη ότι ο σύζυγος της ερευνήθηκε. «Καταλαβαίνετε τι έχει στηθεί. Ο Παπαγγελόπουλος αυτό που κάνει είναι να στήνει, να διασύρει αθώους ανθρώπους, κατασκευάζοντας ιστορίες, τις οποίες δημοσιεύει κιόλας! Θα το δείτε σε πολλές περιπτώσεις αυτό. Θέλετε να σας πω και κάτι; Μέχρι να τελειώσετε την όλη διαδικασία, ούτε το ένα εκατοστό δεν θα ακούσετε από αυτά που έχει κάνει, μόνο αυτός όμως. Και αυτό να είστε σίγουροι ότι είναι άλλο ένα τέτοιο δημιούργημά του», δήλωσε για το έμβασμα και πρόσθεσε: «Από όλη τη λίστα των γιατρών, ασχολούνται μόνο με το χιλιάρικο του άνδρα μου».
Η κ. Ράικου ρωτήθηκε για αν στη λίστα με τα εμβάσματα ύψους 118 εκατ. ευρώ, υπήρχε παραλήπτης πολιτικό πρόσωπο. «Ναι είχα δει ένα όνομα και διεύθυνση που ταίριαζε με όνομα Έλληνα πολιτικού. Μετά όμως έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τι έγινε», φέρεται να απάντησε. Σε ερώτηση αν το όνομα αυτό ήταν ένα από δέκα πολιτικά πρόσωπα, η κ. Ράικου φέρεται να απάντησε: «Όχι δεν ήταν από τους δέκα πολιτικούς».
Ρωτήθηκε επίσης για τη στάση του Ιωάννη Αγγελή κατά τη συνάντηση με τις αμερικανικές αρχές στη Βιέννη. «Αν ερχόταν στικάκι σε εμένα, θα το άνοιγα. Θα έπαιρνα την πληροφορία, θα την αξιολογούσα και θα υπέβαλα αίτημα δικαστικής συνδρομής», φέρεται να κατέθεσε.
Αναφορικά με τις καταγγελίες για τις παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και σε άλλες υποθέσεις, πέραν της Novartis, η Ελένη Ράικου φέρεται να κατέθεσε ότι o κ. Παπαγγελόπουλος της είχε ζητήσει να μην περαιώσει τη δικογραφία για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής. Πρώτος στη λίστα δανειοληπτών από την Τράπεζα Αττικής, όπως φέρεται να απάντησε σε σχετική ερώτηση, ήταν ο επιχειρηματία Καλογρίτσας.
Σε ερώτηση για την σημερινή προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και ειδικότερα, σε ερώτηση αν εκτιμά ότι η κ. Τουλουπάκη είναι πρόσωπο που εκτελούσε εντολές του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Ελένη Ράικου φέρεται να απάντησε: «Εσείς τι λέτε; Στους 3 μήνες σας είπα πόσα στοιχεία συγκεντρώσαμε. Αυτά που βρήκαμε διερευνήθηκαν; Βρήκαμε φαρμακευτική εταιρεία που έδινε χρήματα σε άλλη φαρμακευτική εταιρεία. Αυτά ελέγχθηκαν; Μετά την παρέμβαση, ώστε να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή, χάθηκαν εκατομμύρια για τη χώρα. ‘Αλλες χώρες πήραν λεφτά από τη Novartis. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα εξαιτίας αυτών».
Εξίσου αιχμηρή ήταν και για τις σχέσεις της Ελένης Τουλουπάκη με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, επικαλούμενη δημοσίευμα στην εφημερίδα «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο «οι μαθητές του κ. Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης».
«Όταν ο Παπαγγελόπουλος κατάλαβε ότι δεν υπακούσω τις εντολές του, προετοίμασε την Ελένη Τουλουπάκη. Αύξησε τις θέσεις των εισαγγελέων, κατά δύο, προκειμένου να πάρει προαγωγή η Τουλουπάκη», φέρεται να κατέθεσε, όπως επίσης και ότι η νυν προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μετέβη μαζί με τους επίκουρους εισαγγελείς στο Παρίσι, χωρίς να έχει ενημερώσει τον ‘Αρειο Πάγο προκειμένου να λάβει κατάθεση από τον Φαλσιανί. Μαζί τους ήταν και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Όταν η Ξένη Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε για τον χειρισμό της Ελένης Τουλουπάκη, παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος για να μην στραφεί εναντίον της, ο ‘Αρειος Πάγος.
Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, για συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, φέρεται να απάντησε: «Δεν είχα αποκλείσει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην έρευνά μου».
Σε ερώτηση για το Νικόλαο Μανιαδάκη, φέρεται να απάντησε ότι την εποχή που ασκούσε καθήκοντα προϊσταμένης στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς, ήταν ύποπτος και συνεπώς δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας.
ΣΥΡΙΖΑ: το μόνο ουσιαστικό στοιχείο ήταν τα εμβάσματα
«Η κατάθεση της Ελένης Ράικου ήταν κατάθεση ποταμός, όπως και του κ. Αγγελή. Αλλά το μόνο ουσιαστικό στοιχείο τελικά ήταν τα εμβάσματα στο σύζυγο της, στρατιωτικό γιατρό, που έπαιρνε χρήματα από τη Novartis για κλινικές μελέτες. Όμως οι κλινικές μελέτες και οι διαφημιστικές εταιρίες ήταν τα βασικά πλυντήρια της Νovartis. Oπότε οψόμεθα», σχολίασαν νωρίτερα απόψε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν για τα όσα μέχρι τώρα η Αντεισαγγελέας Εφετών έχει καταθέσει, ότι:
«-Η κ. Ράικου θεωρούσε και θεωρεί το σκάνδαλο Novartis την κορωνίδα της διαφθοράς. Όσο ήταν Εισαγγελέας Διαφθοράς είχε βρει εμβάσματα 118 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν και φυσικά πρόσωπα και εταιρίες (διαφημιστικές και επικοινωνίας).
-Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και ευθύνες πολιτικών προσώπων. Μέχρι το χρόνο που ήταν αυτή εισαγγελέας Διαφθοράς (μέχρι τον Μάρτιο 2017) δεν προέκυψαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, δεν γνωρίζει εάν μετά την αποχώρησή της προέκυψαν τέτοια στοιχεία.
-Το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έστειλε η ίδια η κ. Ράϊκου και οι επίκουροι εισαγγελείς, ζητά στοιχεία και για ευθύνες κυβερνητικών αξιωματούχων. Η κ. Ράικου δεν μπόρεσε να δώσει μία αξιόπιστη εξήγηση, πως είναι δυνατόν ενώ στο έγγραφο δικαστικής συνδρομής γίνεται λόγος για κυβερνητικούς αξιωματούχους και ζητούνται στοιχεία, αλλά στη συνάντηση με τους Αμερικανούς εκείνοι να μην έχουν πει για ευθύνες κυβερνητικών και πολιτικών προσώπων.
-Η κ. Ράικου παραδέχθηκε ότι στην επιστολή παραίτησής της στις 23-3-2017 δεν ανέφερε τίποτα για Παπαγγελόπουλο και Ρασπούτιν. Ισχυρίστηκε ότι φωτογράφιζε τον κ. Παπαγγελόπουλο με τη φράση της για «κρατικούς αξιωματούχους». Δηλαδή «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει», ή όπως λένε στη Θεσσαλία «καλημέρα Γιάννη μ’, κουκιά σπέρνω».
-Παραδέχθηκε τελικά ότι τα δύο εμβάσματα, των 1.000 και 3.000 ευρώ είναι αληθινά, αλλά αμφισβητεί το τρίτο των 1.000 ευρώ, για το οποίο μάλιστα είπε ότι μπορεί να είναι «έργο του Παπαγγελόπολου, χωρίς όμως να μπορεί να το στοιχειοθετήσει. Ρωτήθηκε εάν θα συναινούσε σε άνοιγμα των λογαριασμών της, και αντέτεινε ότι δεν είναι η ίδια κατηγορούμενη για να ελεγχθεί, άλλοι πρέπει να ελεγχθούν που η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν ήλεγχε και δεν ελέγχει μέχρι σήμερα.
-Εξέφρασε τη γνώμη ότι η ίδια δεν βρήκε καμία θεσμική προστασία και στήριξη από το σύνολο της πυραμίδας της Εισαγγελικής και Δικαστικής Εξουσίας στη χώρα μας, και ο νοών νοείτο. Δεν μπόρεσε δε να εξηγήσει, πως είναι δυνατόν η ίδια, ο κ. Αγγελής, το σύνολο των ΜΜΕ να στρέφονται κατά της Ελ. Τουλουπάκη και όλες οι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της δικαστικής εξουσίας να την δικαιώνουν».