Μέτρα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορονοϊού έχει λάβει και ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι της Θεσσαλονίκης.
H Fraport Greece βρίσκεται από τον Ιανουάριο σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές του ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εφαρμογή σχετικών με τον κορονοϊό μέτρων και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού, όπου επισημαίνεται ότι ακολουθεί πιστά το σχέδιο δράσης που έχει εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ για τον covid-19, το οποίο και ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που εκπονούνται από την εταιρεία κατ’ απαίτηση του διεθνούς και εθνικού κανονιστικού πλαισίου και εγκρίνονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ακόμη, η Fraport Greece επισημαίνει ότι σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μείωσης της επικινδυνότητας για τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και με τη συχνότητα που προβλέπεται, πραγματοποιείται διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε όλους τους προκαθορισμένους χώρους
Από τον Ιανουάριο του 2020 έχει γίνει επίσης προμήθεια ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό της διαχειρίστριας εταιρείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ρόμπες μιας χρήσης, σκουφάκια και γυαλιά προστασίας). Οι υπάλληλοι ασφαλείας (security) στα σημεία ελέγχου επιβατών κατά την αναχώρηση φορούν υποχρεωτικά μάσκες, ενώ η χρήση γαντιών προβλέπεται ούτως ή άλλως στην πρότυπη διαδικασία σε όλα τα αεροδρόμια διαχείρισης της Fraport Greece.
Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια προχωρούν αδιάλειπτα σε συστάσεις για τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου για τους επιβάτες που περιμένουν τόσο στον έλεγχο όσο και στις πύλες αναχώρησης. Με στόχο, δε, την αποφυγή χρήσης λεωφορείων επιβατών για τις επιβιβάσεις και αποβιβάσεις εφαρμόζεται κατά το δυνατόν η διαδικασία walk in – walk out, δηλαδή οι επιβάτες περπατούν από τον τερματικό σταθμό προς το αεροσκάφος και αντίστροφα, αντί να μεταβαίνουν από και προς αυτά με τα λεωφορεία.
Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του ιού στη χώρα μας και βάσει του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, χώροι παραμονής πιθανού κρούσματος αλλά και χώροι παραμονής συνεπιβατών από ενδεχόμενο κρούσμα σε πτήση, έχουν οριστεί σε όλα τα αεροδρόμια ευθύνης της εταιρείας, όπως επισημαίνεται σχετικά.
Ακόμη η Fraport Greece αναφέρει ότι: “Με στόχο την αποτροπή αυξημένης μετάδοσης του Κορονοϊού ή και επαφής πιθανού κρούσματος ή φορέα του ιού στο προσωπικό μας αλλά και για λόγους διασφάλισης της συνέχισης λειτουργίας των πολύ σημαντικών για τη χώρα αεροδρομικών υποδομών, έχουμε ρυθμίσει τις βάρδιες του προσωπικού μας καθώς και τις διαδικασίες παραλαβής/παράδοσης βάρδιας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή”.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία, όπως αναφέρει, έχει μεριμνήσει για σύστημα διαχείρισης αποβλήτων βιολογικού κινδύνου για περιπτώσεις απολύμανσης αεροσκαφών, οχημάτων, εγκαταστάσεων αλλά και για διαχείριση πιθανού κρούσματος στους χώρους της, ενώ υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης ύστερα από πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα με τη χρήση των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας από τις εταιρίες καθαρισμού.
Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και απολύμανση των χώρων, η Fraport Greece ανακοίνωσε ότι γίνεται σχολαστικός καθαρισμός σε όλα τα σημεία μετά από κάθε άφιξη, στα σημεία check in και γενικότερα σε όλους τους χώρους.
Επισημαίνεται ακόμα ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της εργασίας από το σπίτι (τηλεργασία) για το προσωπικό των γραφείων της στην Αθήνα και στηρίζει την πρωτοβουλία “Μένουμε Σπίτι”, μέσα από συχνές ενημερώσεις προς το σύνολο του προσωπικού.