Στους 5 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα – 35 νέα κρούσματα (upd)

Συνολικά 387 είναι συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργεία Υγείας, εκ των οποίων 35 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, το απόγευμα της Τρίτης, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ακόμα ένας συμπολίτης μας κατέληξε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο σε πέντε.

Ενημέρωσε επίσης πως 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Αναλυτικά:

Ακόμη ένας νεκρός προστέθηκε στη λίστα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο στους πέντε. Πρόκειται για άνδρα 67 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος κατέληξε από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η διασπορά συνεχίζεται, και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 387.

Εξήντα από αυτά έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 70 ασθενείς νοσηλεύονται με ήπια αλλά και πιο σοβαρή εικόνα πνευμονίας. 11 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 69 έτη.

Από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, από ηλικία 0-17 ετών είναι τα 11, από ηλικία 18-39 είναι τα 59 και από την ηλικία 40-64 είναι τα 132, και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή 185, αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά τα στατιστικά που σχετίζονται με τους πέντε θανάτους στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 68 έτη και ήταν όλοι άνδρες. Μέχρι σήμερα 14 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για τον ιό, έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται μόνο από ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδορας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.

Όπως συμπλήρωσε, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ και να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.

«Για κάθε πέντε που νοσούν υπάρχουν άλλοι 95 που νοσούν ήπια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος «ενέχει τον κίνδυνο διασποράς και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν μία άλλη απλή ίωση». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα νέο τρόπο επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα και στο σπίτι, ώστε να μπορέσουν οι επιδημιολόγοι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. «Δεν απαγορεύεται ο έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά πρέπει να δηλώνεται ώστε να καταγράφονται τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα, ειδικά όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τους οποίους θα τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα» ανέφερε. Ζήτησε επίσης να διατηρούν αποστάσεις ακόμα και από τον υπόλοιπο οικογενειακό τους κύκλο έως ότου περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημέρα που επέστρεψαν.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων να μην απομακρύνονται την περίοδο αυτή σε νησιωτικές περιοχές, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αεροδιακομιδή τους εφόσον χρειαστεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.

Σε ερώτηση για τους υγειονομικούς που βρίσκονται θετικοί στον ιό, αλλά και για τις πτέρυγες νοσοκομείων που αναστέλλουν την εφημερία ή τη λειτουργία τους λόγω απολύμανσης, εξήγησε: Οι υγειονομικοί θα τίθενται σε επταήμερη και όχι σε 14ημερη καραντίνα προκειμένου να μην αδυνατίσει το σύστημα υγείας και θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία ακόμα και αν χρειαστεί να δουλέψουν με μάσκα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τις κλινικές που κλείνουν για απολύμανση, ανέφερε πως ο ίδιος επικοινώνησε με τους επικεφαλής τους και ζήτησε να παραμένουν ανοικτές, αλλά να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. «Οι υγειονομικοί είναι η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε για την κλινική εικόνα και την εξέλιξη της υγείας όσων νοσηλεύονται στη χώρα μας, είπε ότι αρκετοί περνούν ελαφρά αυτή την ίωση, κάποιοι κάνουν πνευμονίες, αλλά και ορισμένοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπλοκές αυτού του ιού, ιδίως μετά την 5η και 7η ημέρα που έχει παρατηρηθεί ότι αναπτύσσουν ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, έχουμε δει και ανθρώπους να βελτιώνονται και να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, επισήμανε.

Απέφυγε να αναφερθεί σε συμπεράσματα για την αντιϊκή θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως αναστέλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα.

Ν. Χαρδαλιάς: Το κράτος είναι εδώ, η ευθύνη είναι του καθενός ξεχωριστά

Τα σχέδια όλων των κρίσιμων υποδομών της χώρας, για την διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και σε περίπτωση κρουσμάτων του κορονοϊού στο εσωτερικό τους, συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας στην Αθήνα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και οι εκπρόσωποι ασφαλείας διαχείρισης των σχεδίων που έχουν καταρτιστεί από τις υποδομές και συγκεκριμένα από την ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΥΠΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΤΕ, της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, καθώς και εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Το κράτος είναι εδώ, αλλά ο καθένας μας ξεχωριστά είναι εκείνος που θα καθορίσει την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο κ. Χαραδαλιάς αμέσως μετά την σύσκεψη.

Ο υφυπουργός ζήτησε από του εκπροσώπους των εταιρειών να είναι όλοι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε εξέλιξη, προκειμένου να μην σταματήσει ούτε στιγμή η λειτουργία τους ακόμα και αν νοσήσουν κάποιοι από το προσωπικό.

Όπως είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Χαρδαλιάς, είναι μέρος των σχεδίων των κρίσιμων υποδομών και αυτό συζητήθηκε στην σύσκεψη, να υπάρχει εφεδρικό προσωπικό για την λειτουργία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Ούτως ή άλλως έχουμε τηλεδιασκέψεις που τρέχουμε και έχουμε και ένα κοινό κανάλι στο οποίο μοιραζόμαστε διαβαθμισμένα την πληροφορία προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα και να είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε:

«Η σύσκεψη ήταν τακτική, με τους υπεύθυνους ασφαλείας για την συνέχιση λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών. Η κάθε μια από αυτές τις κρίσιμες υποδομές της χώρας έχει το δικό της σχέδιο και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα σχέδια είναι επικαιροποιημένα, εναρμονισμένα με ένα ειδικό σχέδιο, ανάλογα με τις εξελίξεις. Η χώρα προετοιμάζεται, το κράτος είναι εδώ. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι το οποίο μας τρομάζει αλλά σε κάθε περίπτωση όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα, πειθαρχημένα και με την σοβαρότητα της κατάστασης».

Καταλήγοντας ο υφυπουργός τόνισε:

«Θέλω να τονίσω για μια ακόμα φορά ότι όσα μέτρα και να πάρει το κράτος, ο καθένας από μας ξεχωριστά είναι εκείνος που θα καθορίσει την εξέλιξη της νόσου. Όσο πιο συντεταγμένα, με την σοβαρότητα που χρειάζεται, μπορέσουμε να τηρήσουμε τις οδηγίες και τους κανόνες υγιεινής, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εξαπλωθεί η νόσος. ‘Αρα την ευθύνη την έχει ο καθένας ξεχωριστά».