Διευκρινίσεις σχετικά με τη προχθεσινή αναφορά του προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων, Ευστάθιου Τσοτσορού, στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας δίνει ο όμιλος με ανακοίνωση που αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου, δεν επιδέχονται παρερμηνείες.
Ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες.
Τον εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει.
Ο ρόλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης.
Ρόλος της ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των «οικοπέδων» που προκηρύσσονται από το αρμόδιο υπουργείο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Ο κ. Τσοτσορός, μιλώντας την Πέμπτη 8/6/2017 από το βήμα του 2ου διεθνούς πετρελαϊκού συνεδρίου που διοργάνωσε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια για την εθνική προσπάθεια αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων και τον ρόλο τω ΕΛΠΕ σε αυτή, επέκρινε την επί δεκαετίες, όπως είπε, «παθητική ή έστω μειωμένης προτεραιότητας αντιμετώπιση του ζητήματος από την ελληνική πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς» και αναφερόμενος στα αίτια των καθυστερήσεων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν καταρτίστηκαν μέσης ή έστω και μακράς διάρκειας οδικοί χάρτες για την επίλυση ή διευθέτηση των ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Στη ομιλία του ο κ. Τσοτσορός ανέφερε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει τις προσπάθειες να συμβάλει, μεταξύ άλλων, «στον σχεδιασμό και την προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων».