Ήταν μια Μεγάλη Εβδομάδα διαφορετική από κάθε άλλη εν μέσω της πανδημίας, το ίδιο και η Ανάσταση, αλλά και αυτή η ημέρα του Πάσχα. Τα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού διαμόρφωσαν τις ιδιαίτερες συνθήκες, με τις εκκλησίες να λειτουργούν το Θείο Δράμα και την κορύφωσή του κεκλεισμένων των θυρών και τους πιστούς να το βιώνουν και να το κοινωνούν από το σπίτι τους, η νύχτα της Ανάστασης να βρίσκει τον περισσότερο κόσμο στα μπαλκόνια του και ο εορτασμός της ανήμερα της Λαμπρής, τον κάθε έναν στο δικό του σπίτι και όχι σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Οι δήμοι της Αττικής προσπάθησαν να καλύψουν το όποιο κενό, στο βαθμό που αυτό θα ήταν δυνατόν. Οι περισσότεροι μετέδιδαν καθημερινά και διαδικτυακά τις Θείες Ακολουθίες των Ιερών Ναών της πόλης τους, μέσα από ειδική πλατφόρμα της επίσημης ιστοσελίδας τους, μερίμνησαν για τα άτομα που βιώνουν απομονωμένα αυτή την πανδημία, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες, οι ΑμεΑ κά, με τη διανομή στα σπίτια τους τροφίμων και φαρμάκων και ειδικά αυτό το τριήμερο, μοίρασαν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου τους και «Πασχαλινά γεύματα» στις άπορες οικογένειες και σε αυτές που δεν μπορούν οικονομικά ή για λόγους υγείας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Τα πασχαλινά γεύματα στους δικαιούχους περιέχουν παραδοσιακά είδη, όπως μαγειρίτσα, αρνί με πατάτες, σαλάτες, ψωμί, και τσουρέκια, για τη σίτιση από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Δημιούργησαν ακόμη και ειδικές υπηρεσίες με κοινωνικούς λειτουργούς του δήμου, για την ψυχολογική υποστήριξη των μοναχικών ατόμων και γενικότερα εκείνων που νιώσουν ανάγκη, ώστε να μην αισθανθεί κανείς μόνος και απομονωμένος αυτές τις ημέρες, που κάτω από άλλες συνθήκες συνήθιζε να τις περνάει με τους δικούς του ανθρώπους και τους συγγενείς του.
Όλοι οι δήμαρχοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς τους δημότες τους, αφού μαζί με τις πασχαλινές ευχές τους, υπενθύμιζαν και το σλόγκαν των ημερών «Μένουμε σπίτι» και χτες τα μεσάνυχτα οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής φρόντισαν να δώσουν και τον εορταστικό τόνο, καθώς την ώρα που ακουγόταν το Χριστός Ανέστη, δεκάδες πυροτεχνήματα γέμισαν τον ουρανό της πόλης τους.
Σε πολλούς δήμους της Αττικής τα «Πασχαλινά γεύματα» μοιράζονται με εθελοντές ακόμη και ανήμερα του Πάσχα.
Ένα διαφορετικό Πάσχα. Ανάσταση στα μπαλκόνια και κατσικάκι στο φούρνο.
«Όταν ακούστηκαν οι καμπάνες για την Ανάσταση, κάποιοι άνθρωποι στα μπαλκόνια άρχισαν να χειροκροτάνε, να εύχονται το “Χριστός Ανέστη” είτε μεταξύ τους οι συγγενείς είτε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, από παράθυρο σε παράθυρο. Ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλο και άνθρωποι από απέναντι μπαλκόνια, που δεν είχαμε ξαναμιλήσει. Σίγουρα θα τη θυμόμαστε για πάντα τη φετινή Ανάσταση. Ήταν διαφορετική, αλλά τη γιορτάσαμε έτσι και αλλιώς και ήταν δυνατό και το αίσθημα της κατάνυξης. ‘Αναψα το καντήλι στο μπαλκόνι, πήραμε και τα κεριά μας, έψαλα και το “Χριστός Ανέστη”…ούτε η μαγειρίτσα μας έλειψε, την είχαμε ετοιμάσει κανονικά, όπως κάθε χρόνο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εβδομηντάχρονη Μαίρη Κ., κάτοικος Χαριλάου Θεσσαλονίκης, που φέτος, όπως εκατομμύρια Έλληνες, γιόρτασε την Ανάσταση στο σπίτι και στο μπαλκόνι της, μαζί με τον σύζυγό της και μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Σήμερα, λέει, το κατσικάκι σιγοψήνεται από νωρίς στον φούρνο και οι ευχές για χρόνια πολλά θα ανταλλαγούν μέσω διαδικτύου. «Με βιντεοκλήση ευχηθήκαμε χτες στα παιδιά και τα εγγόνια μας, με βιντεοκλήση θα τσουγκρίσουμε σήμερα τα ποτήρια μας. Αυτές τις μέρες, που δεν μπορείς να αγκαλιάσεις τους δικούς σου, είναι σημαντικό έστω να τους βλέπεις, έτσι μάθαμε να χρησιμοποιούμε κι άλλους τρόπους εκτός από το τηλέφωνο» λέει.
Η εικόνα, χτες και σήμερα, αντίστοιχη σε χιλιάδες σπίτια σε όλη τη χώρα. Χτες το βράδυ, λίγα λεπτά πριν από την Ανάσταση, σε πολλές γειτονιές ακούγονταν οι ψαλμωδίες από τις ανοιχτές τηλεοράσεις που μετέδιδαν την Ακολουθία της Αναστάσεως ή από κοντινές εκκλησίες που λειτουργούσαν κεκλεισμένων των θυρών και πολλοί ήταν εκείνοι, που βγήκαν στα μπαλκόνια τους κρατώντας κεριά ή λαμπάδες.
Όταν δε ήχησαν οι καμπάνες τα μεσάνυχτα για την Ανάσταση, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε χωριά του νομού, ο ουρανός φωτίστηκε από πυροτεχνήματα. Σήμερα, πολλές γειτονιές μοσχοβολάνε ήδη από το πρωί. Όχι από τη μυρωδιά του παραδοσιακού οβελία που ψήνεται δίπλα στο κοκορέτσι, αλλά από τα εδέσματα που ετοιμάζονται στους οικιακούς φούρνους. Είναι σίγουρα ένα Πάσχα διαφορετικό.
ΕΛΑΣ: 930 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, 85 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας
Εν τω μεταξύ, στη βεβαίωση 85 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛΑΣ, χθες, Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 48 στην Αττική, 12 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη Θεσσαλονίκη, 5 στην Κρήτη, 4 στην Ήπειρο, 4 στη Θεσσαλία, 2 στην Πελοπόννησο, 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στη Στερεά Ελλάδα και 1 στο Νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται, ότι για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 55 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 729 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 420 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 930 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 354 στην Αττική, 118 στη Θεσσαλονίκη, 76 στην Κεντρική Μακεδονία, 76 στην Κρήτη, 49 στην Πελοπόννησο, 43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 39 στη Στερεά Ελλάδα, 39 στο Νότιο Αιγαίο, 37 στη Θεσσαλία, 29 στο Βόρειο Αιγαίο, 26 στη Δυτική Ελλάδα, 19 στην Ήπειρο, 17 στα Ιόνια Νησιά και 8 στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 46.141 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.
Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Σημειώνεται, ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.