Αισιόδοξος για επιτυχή ολκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
«Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από ένα-δυο χρόνια. Γι’ αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα οδηγηθεί με καλό τρόπο στην λήξη του», δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, ο Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον.
Η αισιοδοξία του κ. Σολτς για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αποτυπώνεται επίσης σε ανταπόκριση της εφημερίδας Rheinische Post από την Ουάσιγκτον, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει σύντομα να σταθεί στα δικά της πόδια». Στον υπότιτλο, αναφέρεται ότι στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας «προετοιμάζουν το τέλος του τελευταίου προγράμματος στήριξης», αλλά και ότι «στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η περαιτέρω σχέση με την Ελλάδα».
Η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με την επιθυμία των πιστωτών της να απελευθερωθεί οριστικά από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. «Βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε ένα κοινό συμπέρασμα», δήλωσε, σύμφωνα με την RP, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από την Ουάσιγκτον, o οποίος ωστόσο εμφανίστηκε να ακυρώνει τις προσδοκίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Ecofin που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Σόφια. Η λύση θα απαιτήσει «πολλές ακόμη εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ η δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «με την εκπνοή του προγράμματος σηματοδοτείται και το τέλος μιας εποχής, καθώς το 2010 η Ελλάδα διεσώθη από την χρεοκοπία μόνο με την βοήθεια των χωρών του ευρώ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να συγκρούονται με το ΔΝΤ, το οποίο αποτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα λιγότερο αισιόδοξα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ. «Με αυτό η νέα κυβέρνηση θα εκπλήρωνε μια υπόσχεση της προηγούμενης για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Χωρίς αυτό το βήμα, μια κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή για νέα ελάφρυνση του χρέους θα είναι πιο δύσκολη. Ειδικά στην Ένωση (CDU/CSU) υπάρχει αντίσταση», καταλήγει η συντάκτρια.