Τη σημασία της ρευστότητας στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα από τον κορονοϊό τόνισαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), με στόχο την καλύτερη ενημέρωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών και την κατάθεση προτάσεων προς την πολιτεία που θα ενισχύσουν την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, οι πρόεδροι περιέγραψαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και πρότειναν δράσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε εξαιρετικά τα μέτρα της κυβέρνησης σε υγειονομικό επίπεδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες, αλλά και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, είναι μεγάλα. Σήμερα, όπως είπε, το πρόβλημα εστιάζεται στην επόμενη μέρα. «Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι τεράστια» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αντιμετωπίσει μία δεκαετή οικονομική κρίση και ύφεση, «η οποία έχει αφήσει ανοιχτές πληγές σε όλους μας».
«Το ζητούμενο είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις αυτό το διάστημα, καθώς έχουν ήδη συσσωρεύσει υποχρεώσεις» σχολίασε ο κ. Καββαθάς, παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία από την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αναδεικνύει τα προβλήματα της ρευστότητας. Με βάση την έρευνα, 7 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, συμπληρώνοντας ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις που λειτουργούν, παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών και 1 στις 7 επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν ξέρει, αν θα μπορέσει να ανοίξει, μετά τη λήξη του συναγερμού.
Παράλληλα, ο κ. Καββαθάς τόνισε τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου, με στόχο την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι τα μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, πάρθηκαν με μεγάλη χρονική υστέρηση.
Όπως ανέφερε, το πρόβλημα για τις μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η έλλειψη ρευστότητας και αποθεματικού. «Χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης και η αγορά χρειάζεται ρευστό για την επανεκκίνηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, προσθέτοντας ότι χρειάζονται, επίσης, οικονομικά μέτρα στήριξης μέσα από φορολογικές αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο ποσοστό.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρανίκας χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στο εμπόριο, με εξαιρέσεις δύο με τρεις κλάδους, όπως π.χ. τα σούπερ μάρκετ. Όπως είπε, σύμφωνα με μία αδημοσίευτη έρευνα της ΕΣΕΕ, 2 στους 3 πιστεύουν ότι η επάνοδος στην κανονικότητα θα επιτευχθεί, μετά από έναν χρόνο.
«Το σημαντικό είναι η επάνοδος στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται ένα σοκ ρευστότητας και πραγματική στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» υποστήριξε ο κ. Καρανίκας, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρεθεί λύση και σε δύο ακόμη βασικά θέματα που είναι οι επιταγές και τα ενοίκια.
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι και οι τράπεζες πρέπει να παίξουν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ διατύπωσε την άποψη ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα δεν ήταν έτοιμο στο βαθμό που έπρεπε, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την αυξημένη ζήτηση, λόγω των συνθηκών, που διαμορφώθηκαν από την πανδημία. «Απόδειξη είναι οι απίστευτες καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν. Αυτό πρέπει να το εξετάσουμε» σχολίασε ο κ. Καρανίκας.
Στις δράσεις που έχει αναπτύξει η ΓΣΕΕ αναφέρθηκε ο κ. Παναγόπουλος. Όπως τόνισε, η Συνομοσπονδία δημιούργησε την ΑΝΤΙ-COVID-19 ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων. «Πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα στη σελίδα της ΓΣΕΕ, στην οποία παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, για να μπορέσουν να πορευτούν είτε οι εργαζόμενοι είτε οι επιχειρήσεις σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Εκεί αναλύονται και εκλαϊκεύονται όλα τα μέτρα, που λαμβάνονται και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ υπάρχει και μία διαδραστική σελίδα όπου καταγράφονται οι καταγγελίες, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις. Στη συνέχεια, οι καταγγελίες διαβιβάζονται στο υπουργείο Εργασίας» εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος σχολίασε ότι τα υγειονομικά μέτρα ελήφθησαν έγκαιρα από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε το ρόλο της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τον κορονοϊό, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει έναν διαφορετικό εαυτό. «Αυτό που δεν έκανε με την κρίση χρέους, να το κάνει τώρα με την υγειονομική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι, μόλις επιστρέψουμε σε υγειονομική κανονικότητα, τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως, για παράδειγμα, η αναστολή συμβάσεων εργασίας και πολλά άλλα, πρέπει να αρθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να διασφαλίζει τα απαράγραπτα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά στον τομέα της αγοράς εργασίας θα πρέπει να διασφαλίζει τα ζητήματα του κατώτατου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να παρθούν στοχευμένα μέτρα είτε για ευαίσθητους κλάδους ή επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη, αλλά και για κοινωνικές ομάδες και να ενεργοποιηθούν προγράμματα που θα διασφαλίζουν τη ρευστότητα στις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, στόχος σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
«Διεκδικούμε πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας, αλλά και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των προγραμμάτων απασχόλησης.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε άριστα στο υγειονομικό κομμάτι, «αλλά, προς το παρόν, τα υπόλοιπα μέτρα είναι ελλιπή». Όπως είπε, αυτό που επικρατεί είναι η αβεβαιότητα.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας ότι, στις 30 Απριλίου, λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας και, ακόμα, «δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί».
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τόνισε, επίσης, την ανάγκη ενός σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας. «Χρειάζεται ρευστότητα, αλλά και εθνική συνεννόηση» είπε.