Την απόφασή της, να κλείσει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, γνωστοποίησε η Bosch-Siemens Hausgerate Hellas (ΒSH Hellas). Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια της χώρας, το οποίο μετονομάστηκε σε BSH Hellas, μετά την εξαγορά της Bosch-Siemens Hausgerate Gmb της ελληνικής Pitsos που ιδρύθηκε το 1865.
Η μονάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησης, θα λειτουργήσει για άλλο ένα έτος, έως το τέλος του 2018, και στη συνέχεια να κλείσει. Έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων του κλεισίματος.
Η διοίκηση ενημέρωσε τους 250 υπαλλήλους ότι μπορούν να εισέλθουν σε ένα προαιρετικό πρόγραμμα εξόδου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη δήλωση της διοίκησης, «από την 1η Ιανουαρίου 2018, το εργοστάσιο στην Αθήνα δεν θα μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή οποιουδήποτε από τα προϊόντα του Ομίλου με αποτέλεσμα την απόφαση την αναστολή της παραγωγικής του δραστηριότητας.»
Η μονάδα έχει εξασφαλίσει μια ακόμη σημαντική παραγγελία (αφορά σε 140.000 εντοιχισμένους φούρνους Bosch), η οποία θα επιτρέψει τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη του 2018 και μετά θα παύσει η λειτουργία της.
Το χρονικό
Η Bosch-Siemens Hausgerate GmbH τη δεκαετία του ’70 είχε εξαγοράσει την ΠΙΤΣΟΣ, την γνωστή ελληνική εταιρεία οικιακών συσκευών που ιδρύθηκε το 1865. Το εργοστάσιο της Πίτσος λειτουργεί από το 1909 στην περιοχή του Ρέντη.
Ο γερμανικός όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οικιακών συσκευών στην Ευρώπη, ο οποίος προέκυψε από την κοινοπραξία των Robert Bosch GmbH και Siemens AG. Το 1976 η BSH, στην οποία μετείχαν η BOSCH – SIEMENS HAUSGERATE GmbH και η SIEMENS A.E. HELLAS (κοινοπραξία 50% – 50%) απέκτησε την πλειονότητα (60%) των μετοχών της ΠΙΤΣΟΣ,
Το 2014 η Siemens πούλησε τη συμμετοχή της στον όμιλο Bosch και σήμερα η BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ ελέγχεται πλήρως από τον πολυεθνικό όμιλο BSH Gmbh. Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της Bosch Ελλάδας.
Ο προβληματισμός των Γερμανών ιδιοκτητών αφορούσε στο ότι η ελληνική μονάδα έχει απολέσει μεγάλο μέρος του τζίρου της, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια από περίπου 250 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 100 εκατ. ευρώ και χαμηλότερα. Η μονάδα είχε κριθεί ως μη βιώσιμη και είχαν εξεταστεί διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργίας του. Μια από αυτές, η πιο σοβαρή ήταν να μεταφερθεί στην ελληνική μονάδα η παραγωγή υαλοκαθαριστήρων του γερμανικού ομίλου, κάτι που ωστόσο δεν προχώρησε.
Εκτός από παραγωγική μονάδα οικιακών συσκευών στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και αποθηκευτικούς χώρους στον Ασπρόπυργο Αττικής, η BSH Oικιακές Συσκευές διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο service οικιακών συσκευών σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικές μονάδες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και συμβεβλημένα συνεργεία σε όλη την Ελλάδα.
Για το κλείσιμο του εργοστασίου στο Ρέντη τα τελευταία τρία χρόνια υπήρχαν ανησυχίες για την παραμονή του σε λειτουργία και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.
Το περασμένο Καλοκαίρι αλλά και νωρίτερα το Σωματείο Εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου είχε προειδοποιήσει αποστέλλοντας επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης καταγγέλλοντας τη Siemens πως οδηγεί σε λουκέτο την εργοστασιακή μονάδα. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτέλεσε, σύμφωνα δημοσιεύματα, εμμέσως αντικείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο το 2011, συμφωνία που προέβλεπε επένδυση ύψους 60 -100 εκατ. ευρώ (η οποία όμως δεν κατονομάζεται) για τον εκσυγχρονισμό και την μετεγκατάσταση του στη Μαγούλα. H διοίκηση της Siemens είχε αρνηθεί τη δέσμευση αυτή.