Την εντονότερη συνολική βελτίωση από τον Αύγουστο, κατέγραψε η ελληνική μεταποίηση τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτης PMI που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
- Εντονότερη αύξηση της παραγωγής και των νέων εργασιών
- Η ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας
- Εντείνονται οι πιέσεις του κόστους
Ειδικότερα, σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά παρέμεινε και τον Ιανουάριο η ελληνική μεταποίηση, με την επιτάχυνση της παραγωγής και την άνοδο των νέων παραγγελιών να οδηγούν σε περισσότερες προσλήψεις από τις επιχειρήσεις του κλάδου με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Μάιο του 1999.
Η συνολική ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Συγχρόνως, οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.
Με τη σειρά τους, οι κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής δεδομένων, τον Μάιο του 1999, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε οριακά. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις από πλευράς κόστους αυξήθηκαν με σημαντικό ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2019. Ωστόσο, οι τιμές χρέωσης παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Ύπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 54.4 μονάδες τον Ιανουάριο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53.9 μονάδες του Δεκεμβρίου.
Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε την ταχύτερη συνολική βελτίωση της υγείας του ελληνικού τομέα μεταποίησης που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2019 και ένα ισχυρό ξεκίνημα για το 2020. Βασικός παράγοντας που οδήγησε στη γενική αύξηση ήταν η ισχυρή και ταχύτερη άνοδος της παραγωγής.
Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε από τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με αναφορές, συνδέθηκε με την υψηλότερη ζήτηση και την απόκτηση νέων πελατών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν επίσης σε αντιστοιχία με εκείνον που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2019.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα κατέγραψαν δριμύτερη αύξηση των νέων εργασιών που εξασφάλισαν στο ξεκίνημα του 2020. Η έντονη αύξηση ήταν, όπως αναφέρθηκε, αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πελάτες του εξωτερικού και της αύξησης των πελατών. Η ζήτηση από το εξωτερικό αυξήθηκε επίσης, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο. Μέλη του πάνελ ανέφεραν επίσης ότι η αύξηση των πελατών του εξωτερικού που επέστρεψαν ενίσχυσε τις πωλήσεις εξαγωγών.
Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό προσωπικού τους με έντονο ρυθμό τον Ιανουάριο. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε και ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Μάιο του 1999), λόγω των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής και των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η πίεση στο εργατικό δυναμικό εξακολούθησε να μειώνεται, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για δωδέκατο συνεχή μήνα.
Παρόλ’ αυτά, η μείωση των εργασιών σε εκκρεμότητα ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακή.Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις από πλευράς κόστους εντάθηκαν καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε.
Το υψηλότερο κόστος επιβάρυνσης συνδέθηκε γενικότερα με τις υψηλές τιμές των προμηθευτών και τους αυξημένους ναύλους μεταφορών. Ο ρυθμός αύξησης συμβάδιζε, σε γενικές γραμμές, με την τάση που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές εργοστασίου παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να παραμείνουν ανταγωνιστικές παρά τη μεγαλύτερη πίεση στα περιθώρια κέρδους.
Παρόλ’ αυτά, η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε, καθώς οι εταιρείες ενέτειναν τις προσπάθειές τους να αυξήσουν τον όγκο αποθεμάτων πρώτων υλών και ημικατεργασμένων προϊόντων. Η εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιών και η ελπίδα για μεγαλύτερες επενδύσεις οδήγησαν, εν μέρει, στις υψηλότερες προσδοκίες που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής δεδομένων τον Ιούλιο του 2012 σχετικά με την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος
Η εξωτερική ζήτηση αυξήθηκε και οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο. «Οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου της Ελλάδας έκαναν δυναμική εκκίνηση το 2020, με την ανάπτυξη σε παραγωγή και νέα επιχειρηματική δραστηριότητα να επιταχύνεται», επισημαίνει η Σιάν Τζόνους, οικονομολόγος της Markit.
«Οι παραγωγοί αγαθών προέβησαν σε προσλήψεις, με την απασχόληση στον κλάδο να αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από την εποχή που άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία, τον Μάιο του 1999», αναφέρει.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν αισιόδοξες, αναμένοντας αύξηση των εγχώριων και ξένων πελατών, βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και επιτάχυνση της παραγωγής φέτος.