Πολλά γερμανικά νοσοκομεία στα όρια των δυνατοτήτων τους. Διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη. Προειδοποίηση γερμανικού ΥΠΕΞ για ταξίδια στην Ελλάδα.
Στη Γερμανία επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, και ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Ο δείκτης θετικότητας έχει πλέον ξεπεράσει σε εθνικό επίπεδο τα 340 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο επταήμερο, ενώ στο ένα τέταρτο των νομών της χώρα ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει τα 500. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Σπαν – προπαντός στη Βαυαρία, τη Σαξονία αλλά τη Θουριγγία.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Μονάχου, για παράδειγμα, διαθέτουν μόνο 3% ελεύθερα κρεβάτια. Η Βαυαρία έχει ξεκινήσει να μεταφέρει αρρώστους σε νοσοκομεία της Ιταλίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για δύο άτομα από το Φράιζινγκ (περιοχή Μονάχου) που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοτίου Τιρόλου. Κατά τον κ. Σπαν, ήδη το υπουργείο του διεξάγει και με άλλες χώρες σχετικές συνομιλίες. Όπως ακόμη επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία υποχρεώνεται να μεταφέρει ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού.
Η Ελλάδα “περιοχή υψηλού κινδύνου”
Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες για την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει για μισό χρόνο ακόμη τα κέντρα εμβολιασμού. Στην εκστρατεία εμβολιασμού έχουν δηλωθεί να συμμετέχουν και 45.000 ιατρεία. Τόσο ο Γενς Σπαν όσο και Λόταρ Βίλερ, επεσήμαναν, ότι μόνο με τους εμβολιασμούς δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η πανδημία. Σημαντικό είναι να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα – ακόμη και lockdown για ανεμβολίαστους. Εκτός αυτού, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αναλάβει ευθύνη, για παράδειγμα να περιορίσει τις επαφές του.
Στον επικαιροποιημένο πίνακα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με την αξιολόγηση του κινδύνου ανά χώρα σε σχέση με τον κορωνοϊό, η Ελλάδα κατατάσσεται από την Κυριακή ξανά στην κατηγορία “περιοχές υψηλού κινδύνου”. Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Με την αξιολόγηση συνεπάγεται η προειδοποίηση να αποφεύγονται “μη απαραίτητα, τουριστικά ταξίδια” σε αυτές τις χώρες.
Πηγή: Deutsche Welle