Η οικονομία θα είναι ο κύριος παράγων που θα οδηγήσει τις εξελίξεις στην Τουρκία, συμφώνησαν και οι τρεις ομιλητές που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα “ Τι συμβαίνει στην Τουρκία;”.
Ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Αρεταίος, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Γρηγοριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Levant Partners Βασίλης Καρατζάς επεσήμαναν ότι πανδημία ανέδειξε το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι πια τόσο ισχυρός και τον αμφισβητούν ανοιχτά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
Ο δημοσιογράφος του Βήματος Άγγελος Αθανασόπουλος, που συντόνισε τη συζήτηση, έθεσε το ερώτημα αν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Ερντογάν θα θελήσει να “ φτιάξει” ένα νέο εχθρό, που ενδεχομένως να είναι η Ελλάδα.
Ο Βασίλης Καρατζάς εκτιμά, πως αν και ο ίδιος ανησυχεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, οι συνομιλητές του στην Τουρκία τον διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα και οι ίδιοι δεν ανησυχούν.
Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης εκτίμησε όμως πως αν και ο Ερντογάν δεν είχε στο παρελθόν ανθελληνικά ρεφλέξ, η υπόθεση του Έβρου έδειξε πως αυτό μπορεί να αλλάξει και ο Τούρκος πρόεδρος να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική που του προτείνει ένας από τους πλέον ισχυρούς, όπως αποδείχτηκε, άντρες της Τουρκίας, ο υπουργός εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Όπως επισήμανε και ο Ευάγγελος Αρεταίος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Σοϊλού, φοβούμενος τις επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης. Τα πράγματα είναι πολύ πολωμένα στην Τουρκία και όπως τόνισε ο Ιωάννης Γρηγοριάδης η υπόθεση του Έβρου έδειξε πως δεν υπάρχει μία συνολική στρατηγική από την πλευρά της Τουρκίας.
Είναι σαφές είπαν και οι τρεις ομιλητές ότι η οικονομία θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Το ζήτημα της ισοτιμίας, η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού αλλά του δημόσιου χρέους και η τιμή του πετρελαίου θα δείξουν ποια “ κατσαρόλα θα ξεχειλίσει”. Ισχυροί φίλοι της Τουρκίας όπως είναι το Κατάρ πλήττονται αυτή τη στιγμή από τις τιμές του μαύρου χρυσού και είναι αμφίβολο αν στο μέλλον θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν όπως έκαναν στο παρελθόν.