Ελληνοκορεατικό επιχειρηματικό φόρουμ διοργανώνεται, σήμερα, Δευτέρα 23-10-2017 από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κορέας, το Enterprise Greece και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κορέας, Λι Νακ Γιόν, στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση που είναι κλειστή για το κοινό, θα συμμετάσχουν 44 Κορεάτες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αντίστοιχος αριθμός Ελλήνων συμμετεχόντων, καλύπτοντας τους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας, της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού και των προϊόντων διατροφής.
Πενήντα εννέα είναι οι συμμετοχές, από ελληνικής πλευράς, στο φόρουμ και εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους επιμελητηρίων και οργανισμών, συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Αpivita, Μέλι Αττική, Mediterra, Agrovim, Bright Ειδικός Φωτισμός ΑΕ, Κτήμα Κυρ Γιάννης, το Κτήμα Πόρτο Καρράς , Κτήμα βασιλείου, Λουξ Μαρλαφέκας, Βερνίκος Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις, ΚΟΥΛ Εφόδια Πλοίων, Alert Shipping Agencies, Κέδρος, ΠΟΛΥΕΚΟ, ΚΥΜΗ ΑΒΕΕ, Baumarket-Μαθιός Πυρίμαχα, Μανεσιωτης Ν. Θ. & Υιος, Mediterranean Bunker Services, Ecomasyn, ΕΛΒΙΚ, Zea Maritime Services, Παπαδοπουλος Ι & Ε, Hajiefemidis, Sea Bright, Πρίσμα Ηλεκτρονικά, NanoPhos και Hemexpo.
Γιονγκ Τζιπ Αν: Το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Ν. Κορέας είναι πολύ λαμπρό
Στην αγάπη και τη φιλία που τρέφουν οι Κορεάτες για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και στο «πολύ λαμπρό μέλλον» των διμερών σχέσεων, με έμφαση την οικονομία, τις επενδύσεις και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και πώς αντιμετωπίζει η χώρα του την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και τι προτάσσει ως την καλύτερη απάντηση, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα Γιονγκ Τζιπ Αν σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Κορεάτη πρωθυπουργού στην Αθήνα.
«Πολλοί Κορεάτες αισθάνονται μια αίσθηση συγγένειας με τον λαό της Ελλάδας. Οι Κορεάτες μαθαίνουν για τον ελληνικό πολιτισμό από τα παιδικά τους χρόνια. Η ελληνική μυθολογία, η φιλοσοφία, η ιστορία, οι μύθοι του Αισώπου, οι κωμωδίες και οι τραγωδίες είναι τα βασικά θέματα που μελετούν οι Κορεάτες στο σχολείο και έρχονται σε επαφή καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι Κορεάτες εκτιμούμε ιδιαίτερα την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950 και χαιρετίζουμε τη βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη, καθώς και την βαθιά παραδοσιακή φιλία που ακολούθησε». Με τα λόγια αυτά επέλεξε να ξεκινήσει τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιονγκ Τζιπ Αν, και έστειλε το μήνυμα πως «οι δύο χώρες έχουν τα σωστά συστατικά για την οικοδόμηση ισχυρών διμερών σχέσεων».
Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς σταθμούς της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Λη Νακ-γιαν (Lee Nak-yon) στη χώρα μας και χαρτογράφησε το έδαφος που εδράζονται οι διμερείς σχέσεις, σταχυολογώντας τους τομείς που εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες μεγαλύτερης συνεργασίας. Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση πως στην Ελλάδα υπάρχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες και εστίασε στους τομείς που υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ έκανε γνωστό πως κορεατικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα και προέταξε πως μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο πλαίσιο.
Ειδικότερα, έκανε ειδική μνεία στη ναυτιλία και διαβεβαίωσε πως παρά τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, η στέρεη βάση συνεργασίας των δύο χωρών παρέχει ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. Επίσης, χαρακτήρισε ως αναδυόμενο τομέα συνεργασίας την υψηλή τεχνολογία και προανήγγειλε πως οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Πέρα από το διακρατικό επίπεδο, εξέχουσα θέση αποδίδει και στη συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία εξαγοράς ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης από τη Samsung. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά πως θα ακολουθήσουν ανάλογες συμφωνίες.
Επιπλέον, κατέδειξε πως αναπτύσσεται μια νέα αγορά στην Κορέα για ελληνικά γεωργικά προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τα προϊόντα μαστίχας.
Εξίσου, κατέγραψε το ανοδικό τουριστικό ρεύμα από την Κορέα στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μέσω προγραμμάτων εξατομικευμένων ταξιδίων που έχουν αναπτυχθεί για τους Κορεάτες, οι επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.
Παράλληλα, ο πρέσβης της Κορέας στην Ελλάδα χαρακτήρισε προκλήσεις άνευ προηγουμένου τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και υπογράμμισε πως ο πυρηνικός εκβιασμός της Πιονγιανγκ αποτελεί επείγουσα και σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Σε αυτό το σημείο, ξεχώρισε τη στάση της Ελλάδας και εξέφρασε την εκτίμηση της Σεούλ στην Αθήνα για την ισχυρή υποστήριξη της στους χειρισμούς της.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η Βόρεια Κορέα τις περαιτέρω προκλήσεις και να προσέλθει στο δρόμο της αποπυρηνικοποίησης, όπως απαιτούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, με ειρηνικό τρόπο.