Η Enel SpA και η Centerbridge Partners LP αναζητούν κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι δύο εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν από κοινού έργο συνολικής ισχύος 154 MW στον Καφηρέα στη νότια Εύβοια, προχωρούν με το χρηματοδοτικό τους σχέδιο παρά την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή διακοπή του έργου.
Το αιολικό πάρκο θα ενισχύσει σημαντικά τα αποθέματα αιολικής ενέργειας της Ελλάδας. Εκπρόσωπος της Enel επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται τους χρηματοδοτικούς όρους με τις τράπεζες για μια επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίσεις, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μπλοκάρισμα των επενδύσεων και συγκεκριμένα του project του Καφηρέα, έδωσε με δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφέντας πως «το έργο έχει ξεκινήσει, με τη συνδρομή δεκάδων εκσκαφέων» και προσθέτει πως «μετά από προσφυγή τριών κατοίκων και ενός οικολογικού φορέα, όμως, οι εργασίες ανεστάλησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης».
Θυμίζουμε ότι με προσωρινές διαταγές του προεδρεύοντα του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αντιπροέδρου, Ιωάννη Γράβαρη, «μπλόκαραν» τα έργα κατασκευής οκτώ αιολικών πάρκων και 73 ανεμογεννητριών, στη περιοχή Καφηρέα του Δήμου Καρύστου Εύβοιας,
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας είχε προσφύγει ο Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και τρεις κάτοικοι της Καρύστου, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και κατά 27 αποφάσεών του με τις οποίες προβλέπεται η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.
Μεταξύ άλλων στην προσφυγή υποστηρίζεται, ότι τα οκτώ αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν μέσα σε δασική έκταση ενταγμένη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, χαρακτηρισμένη ως τόπο κοινοτικής σημασίας και ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα.
Στις προσωρινές διαταγές του, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ αναφέρει: «Διατάσσουμε να μην εκτελεσθεί οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία που κατατείνει στην πραγματοποίηση των επίδικων έργων, μέχρι την έκδοση απόφασης επί του αιτήματος αναστολής των προσβαλλόμενων αποφάσεων».
Σημειώνεται πως με τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των επίμαχων αιολικών πάρκων, όπως και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία τους.
Στα 8 αιολικά πάρκα προβλέπεται η εγκατάσταση 73 ανεμογεννητριών οι οποίες θα παράγουν 167,9 MW, η κατασκευή υπογείου δικτύου μέσης τάσης 20MW και η κατασκευή τριών σταθμών ανυψωτικής τάσης 20/150 KV στις θέσεις Αμυγδαλέα, Αντιά και Πλατανιστός της Καρύστου.