Έναν κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με σημαντικούς φορείς του κλάδου των ακινήτων και θέμα τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας στην συγκεκριμένη αγορά -και όχι μόνο- ξεκίνησε η Prodexpo.
Στο πρώτο μέρος αυτών των συναντήσεων, με τίτλο “Αγορά ακινήτων και Covid-19: Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα” ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπως αναφέρεται σε απολογιστική ανακοίνωση των διοργανωτών- έκανε λόγο για “άνοιγμα” της αγοράς και της οικονομίας ήδη από τις αρχές Μαΐου, τονίζοντας ότι, από πλευράς επενδυτικών δραστηριοτήτων, θα είναι όλα εφικτά τους επόμενους μήνες, καθώς υπάρχει μεγάλη προσπάθεια μείωσης των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Την ίδια στιγμή, είπε ότι δεν θα παραταθεί περαιτέρω το μέτρο της μείωσης των ενοικίων, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο εξετάζει μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Golden Visa που είχε διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες, αποκάλυψε -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών-ότι από αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, “ξεπαγώνει” η διαδικασία, που θα διεξάγεται και μέσω πληρεξουσίων.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, “η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει ενδιαφέρουσα και με μεγάλες δυνατότητες”, τη χαρακτήρισε δε “επενδυτική ευκαιρία” σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι αισιόδοξος για τα τουριστικά ακίνητα και γενικά για τον τουρισμό, καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση επενδυτών και επισκεπτών την ερχόμενη σεζόν, αναπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις όποιες φετινές απώλειες.
Απαντώντας καταρχάς στην ερώτηση “πόσο έχει επηρεάσει ο κορονοϊος τον κλάδο των ακινήτων” o Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Πιστοποιημένος Εκτιμητής -MRICS, υποστήριξε ότι υπάρχει καθεστώς αβεβαιότητας, με πλήρη παύση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, χαρακτηρίζοντας αυτή την περίοδο ως “αχαρτογράφητη περιοχή” για τους εμπλεκόμενους.
Για τον εκτιμητή, η επαναφορά στην κανονικότητα στον κλάδο των ακινήτων στην Ελλάδα θα χρειαστεί μέχρι και 9 μήνες, με την πρόοδο να μην αφορά μάλιστα και όλες τις κατηγορίες τους, ενώ υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τους επόμενους μήνες πιέσεις για μειώσεις των τιμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κίνηση στην αγορά ακινήτων έχει μειωθεί κατά 40% σε Ιταλία, Αγγλία και Αμερική, ωστόσο φαίνεται ότι μετά το πρώτο σοκ σταδιακά επανέρχεται. Παράλληλα, στις ίδιες χώρες, η ελάττωση του ενδιαφέροντος κυμαίνεται στο 30%, ενώ υπάρχει πτώση 50-70% στις αγγελίες ακινήτων για διαθέσιμα ακίνητα.
Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού εκτίμησε ότι σε αυτή τη φάση οι ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς διαπιστώνεται πλήρης παύση εργασιών λόγω της διακοπής των πτήσεων από το εξωτερικό, αλλά και των εσωτερικών μετακινήσεων, ενώ δεν υπάρχει καλή εικόνα και αισιοδοξία για το καλοκαίρι του 2020. Σύμφωνα, δε, με την κ. Δήμα, οι ιδιοκτήτες οικημάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν θα κατευθυνθούν μαζικά στη μακροχρόνια μίσθωση, όπως πολλοί πιστεύουν, καθώς έχουν προβεί σε επενδύσεις που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στους επισκέπτες βραχείας διαμονής και όχι σε ενοικιαστές με ορίζοντα πολλών ετών.
Σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση στον κλάδο των ακινήτων, ο Στράτος Ι. Παραδιάς, Πρόεδρος, ΠΟΜΙΔΑ -UIPI τόνισε ότι στην δεδομένη χρονική συγκυρία οι επιδράσεις του κορονοϊου είναι δραματικές στην ιδιοκτησία, επισήμανε όμως ότι δεν θεωρεί ότι θα είναι μακροπρόθεσμες και εξέφρασε την αισιοδοξία του για γρήγορη επαναφορά της αγοράς στην κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε το θέμα της διόρθωσης της φορολογίας των ακινήτων ως ένα μέτρο που θα τονώσει τον κλάδο των ακινήτων, ενώ διατύπωσε ότι είναι οξύμωρο να επεκτείνονται συνεχώς οι κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται μειώσεις στα ενοίκιά τους, χωρίς αντίστοιχα να επωφελούνται άμεσα από αυτές οι ιδιοκτήτες, πέρα από κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις. Κλείνοντας ο κ. Παραδιάς πρόσθεσε ότι η κρίση τουλάχιστον μας έκανε να εκτιμήσουμε αγαθά που ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα, όπως είναι η υγεία, η οικογένεια, αλλά και η ελευθερία γενικότερα.