H Ευρωζώνη έχει γίνει ξανά ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, επειδή θεωρείται πιο σταθερή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τώρα που ο κίνδυνος διάσπασής της φαίνεται να έχει εξαλειφθεί πλήρως, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Καλίν Άνεβ Γιάνσε, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα L’AGEFI.
Η εκτίμηση που γίνεται, πρόσθεσε, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αγοράσει ομόλογα του ESM (και του προδρόμου του EFSF), ύψους 103,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματός της, ποσό που αντιστοιχεί στο 44% του συνολικού ανεξόφλητου ύψους τους. Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων αυτών μετά τις αγορές από την ΕΚΤ οδήγησε σε μείωση των θέσεων που είχαν Ασιάτες επενδυτές σε αυτά, αλλά αυτή αντισταθμίστηκε από την ισχυρή ζήτηση Ευρωπαίων επενδυτών, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, αν ο πιθανός τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα έχει επίπτωση στον ESM, ο ‘Ανεβ Γιάνσε σημείωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει επιτρέψει έως τώρα στις πέντε χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο), που έχουν υποστηριχθεί από τον ESM, να ωφεληθούν από τις ελκυστικές χρηματοδοτικές συνθήκες. «Η μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων σήμαινε ότι μπορούσαμε να χρεώνουμε χαμηλότερα ποσά και επομένως μειώθηκε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των χωρών αυτών», είπε.
Μία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ θα έχει ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα στην αγορά, σημείωσε, προσθέτοντας ότι μία αύξηση των αποδόσεων θα επιτρέψει την προσέλκυση περισσότερων μη Ευρωπαίων επενδυτών στα ομόλογα του ESM, καθώς αυτοί αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.