Χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, προϋπολογίζονται από τη Eurobank για το 2019, ενώ φέτος οι συνολικές εκταμιεύσεις υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, όπως γνωστoποίησε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.
Μιλώντας στο “Go in Thessaloniki Forum”, ο κ.Καραβίας επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, διατυπώνεται συχνά η εκτίμηση ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί επανειλημμένα “ότι δεν θα έρθει στην Τράπεζα κανένα επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές και ορθή στόχευση και δεν θα βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί”. Διευκρίνισε, δε, ότι αυτό αφορά τόσο τις μεγάλες, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι δεν είναι απλά λόγια.
Πρόσθεσε, ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περιφέρεια πρώτης επιλογής για την ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τάσεις που διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Υπενθύμισε, δε, ότι για δεύτερη φορά σε δύο μήνες η διοίκηση της Εurobank βρέθηκε σύσσωμη στη Θεσσαλονίκη, ενώ απευθυνόμενος σε ακροατήριο Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών τόνισε: “δεσμεύομαι ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε μαζί τους σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες της επιχείρησής σας”.
Ο κ.Καραβίας, επισήμανε, ακόμη, ότι δεδομένων των σημερινών προκλήσεων για την Ελλάδα η λέξη “ανάπτυξη” βρίσκεται στο επίκεντρο. “Αφήνοντας πίσω την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής της οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά αξίζει να παρατηρήσει κάποιος ότι στα μείζονα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, από το δημογραφικό και το ασφαλιστικό μέχρι τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, την εξωτερική ασφάλεια και τον ρόλο της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο, η απάντηση είναι κοινή. Με μια λέξη: ανάπτυξη, ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και εξωστρέφειας της οικονομίας. Ανάπτυξη στην οποία η Eurobank θέλει και κυρίως μπορεί να συμβάλλει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, σύμφωνα με τον οποίο είναι αλήθεια ότι τα κόστη δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι υψηλότερα από εκείνα των ανταγωνιστών τους, αλλά “είναι εξίσου αλήθεια ότι η ψαλίδα έχει μειωθεί και σταθερά περιορίζεται περαιτέρω”.
Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, η διατήρηση και ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της Τράπεζας αποτελεί κορυφαία στρατηγική επιλογή για τον όμιλο. “Το αποδεικνύουμε στην πράξη με κάθε ευκαιρία. Πριν από λίγες ημέρες συμφωνήσαμε με την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση από τη βουλγαρική θυγατρική μας, την Postbank, της Piraeus Bank Bulgaria. Η θυγατρική μας θα γίνει έτσι η 3η τράπεζα στη Βουλγαρία, γεγονός με ξεχωριστή σημασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα”, σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο, η Eurobank Cyprus έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία επιχειρηματική τράπεζα με εξαιρετικές επιδόσεις και συνεχή ανάπτυξη, ενώ στη Σερβία διαθέτει επίσης ένα σημαντικό μέγεθος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε, ακόμη, ότι στο μέλλον δεν βλέπει τις τράπεζες “και ασφαλώς όχι τη Eurobank” αποκλειστικά και μόνο ως παρόχους δανειακών κεφαλαίων. “Αυτό θα είναι πάντα ένα κεντρικό στοιχείο της λειτουργίας μας, αλλά όχι το μόνο. Οι τράπεζες πρέπει να είναι στο πλευρό της επιχείρησης και του επιχειρηματία για κάθε τι που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών τους. Έχουμε τον ρόλο του συμβούλου, διαθέτοντας τεχνογνωσία, εξειδικευμένα στελέχη, από την πρώτη ιδέα, μέχρι το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την εκτίμηση του ρίσκου, την αναγνώριση των προοπτικών στη διεθνή αγορά, θέλουμε δηλαδή να είμαστε ο βασικός εταίρος της επιχείρησης σε κάθε βήμα της. Αυτό το αύριο της τραπεζικής εξελίσσεται ήδη σήμερα στην Τράπεζά μας” υπογράμμισε.
Υπενθύμισε, δε, ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Eurobank στην πλατφόρμα we.trade, όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων θα διενεργούνται πιο εύκολα, με μικρότερο κόστος και με τον ισχυρό βαθμό ασφάλειας που παρέχει η τεχνολογία blockchain. Σήμερασυμμετέχουν 14 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι σε 14 χώρες, με όλα τα κορυφαία ονόματα του κλάδου μας – Deutsche Bank, Erste Group, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, CaixaBank, Societe Generale, UBS, UniCredit και η Eurobank.
Αναφέρθηκε, τέλος, στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα “ζούμε και πάλι μια αναταραχή, κυρίως χρηματιστηριακού χαρακτήρα, που επηρεάζει και τις τιμές των μετοχών των τραπεζών. Μολονότι ήταν εξωγενούς χαρακτήρα και οφειλόταν σε προφανή αντίκτυπο από εξελίξεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία, αναζωπύρωσε την συζήτηση γύρω από τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, την αξιοπιστία και τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία. Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης, απαντά η παρουσία σε αυτή την αίθουσα σήμερα των εκπροσώπων τόσων και τόσο σημαντικών ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που επιλέγουν ως εταίρο σε διεθνές πλαίσιο τη Eurobank και μιλούν όχι με λόγια αλλά με την υπογραφή τους σε συμφωνίες μακροπρόθεσμης συνεργασίας”.
Υπενθυμίζεται, ότι η επιχειρηματική αποστολή “Go in Thessaloniki”, στην οποία εντάσσεται και το “Go in Thessaloniki Forum”, ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου με τη σφραγίδα του διεθνούς ψηφιακού δικτύου επιχειρηματικής διασύνδεσης “Trade Club Alliance”. Στην αποστολή συμμετέχουν κορυφαία ξένα τραπεζικά στελέχη από 14 τραπεζικούς ομίλους, με παρουσία σε 50 χώρες. Η επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη είναι η τρίτη κατά σειρά, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα και την Κρήτη και δίνει σε περισσότερους από 120 εξαγωγείς τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μεγάλους διεθνείς αγοραστές από τις χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Μαλαισία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη και Φινλανδία._