Πραγματοποιήθηκε στη Νιόν της Ελβετίας η κλήρωση για τον β΄ προκριματικό γύρο του Europa League. Οι αναμετρήσεις είναι «νοκ άουτ» και θα διεξαχθούν χωρίς θεατές στις 17 Σεπτεμβρίου. Ο ΟΦΗ θα αντιμετωπίσει τον Απόλλων Λεμεσού και ο Άρης την Ουκρανική Κόλος Κοβαλίβκα.
Αναλυτικά:
Ο Απόλλων Λεμεσού θα είναι ο αντίπαλος του ΟΦΗ, στην πρώτη συμμετοχή του στο Europa League μετά από 20 χρόνια. Στην κλήρωση του β΄ προκριματικού γύρου που έγινε σήμερα στη Νιόν, οι Κρήτες «έπεσαν» με την κυπριακή ομάδα, την οποία θα φιλοξενήσουν στις 17 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο «Θόδωρος Βαρδινογιάννης».
Ο Απόλλωνας είναι μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του κυπριακού ποδοσφαίρου, με ιδιαίτερα σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή είναι η όγδοη σερί σεζόν που μετέχει στο Europa League, μετρώντας στο διάστημα αυτό τέσσερις προκρίσεις στη φάση των ομίλων. Στο παλμαρέ του έχει τρία πρωταθλήματα, εννέα κύπελλα και τρία σούπερ καπ Κύπρου, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην τέταρτη θέση, όταν το πρωτάθλημα διακόπηκε οριστικά λόγω της πανδημίας. Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ο αντίπαλος του ΟΦΗ παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Δόξα Κατωκοπιάς, αλλά χθες (30/8) συνήλθε συντρίβοντας 6-0 τον Ερμή Αραδίππου. Ενδιάμεσα, είχε επιβληθεί εύκολα της Σαμπουρτάλο από τη Γεωργία με 5-1, στον αγώνα του για την Α΄ προκριματική φάση του Europa League.
Προπονητής του Απόλλωνα είναι ο 43χρονος Σωφρόνης Αυγουστή, ενώ στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας υπάρχει ένας Έλληνας, ο Γιάννης Γιαννιώτας, αλλά και αρκετοί ξένοι με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, κυρίως στον Αρη (Νικολά Ντιγκινί, Ντάνιελ Λάρσον, Βαλεντέν Ρομπέρζ). Ξεχωρίζουν οι παρουσίες του γεννημένου στην Ισπανία αρχηγού της εθνικής ομάδας της Ισημερινής Γουινέας, Εμίλιο Ενσούε (με θητεία σε Μαγιόρκα, Σοσιεδάδ, Μίντλεσμπρο και Μπέρμιγχαμ μεταξύ άλλων), του διεθνούς Ούγγρου Ατίλα Σάλαϊ και του Πορτογάλου Ζοάο Πέδρο, ο οποίος έχει «ριζώσει» στη Λεμεσό εδώ και πέντε χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο φετινά μεταγραφικά αποκτήματα του ΟΦΗ, ο Βαχίντ Σελίμοβιτς και ο Αντριάν Σαρδινέρο, αγωνίζονταν μέχρι πρότινος στον Απόλλωνα Λεμεσού (ενάμιση χρόνο ο Βόσνιος, μία «γεμάτη» τετραετία ο Ισπανός) και σίγουρα θα βοηθήσουν τον Γιώργο Σίμο να καταστρώσει τα πλάνα του ενόψει της αναμέτρησης της 17ης Σεπτεμβρίου.
Ο Απόλλων Λεμεσού έχει τεθεί μία φορά αντιμέτωπος με ελληνική ομάδα στην Ευρώπη, στο Κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1998-99, όταν γνώρισε δύο ήττες από τον Πανιώνιο (3-2 στην Αθήνα και 1-0 στη Λεμεσό).
Στο μεταξύ, η παντελώς άγνωστη Κόλος Κοβαλίβκα από την Ουκρανία θα είναι η αντίπαλος του Άρη στον β΄ προκριματικό γύρο του Europa League, όπως προέκυψε από την κλήρωση που διενεργήθηκε σήμερα στη Νιόν. Η αναμέτρηση θα είναι νοκ-άουτ και θα διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου στο «Κλεάνθης Βικελίδης».
Η Κόλος είναι μία ομάδα που ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια (2012) και εδρεύει στο Κοβαλίβκα, ένα χωριό 1.500 κατοίκων (!) στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. Μέσα σε τρία χρόνια ανέβηκε στις επαγγελματικές κατηγορίες και το 2019 κέρδισε το εισιτήριο ανόδου στην Premier League της Ουκρανίας. Στην παρθενική συμμετοχή της στην πρώτη κατηγορία, η Κόλος κατετάγη 6η και στη συνέχεια, μέσω πλέι-οφ (όπου νίκησε διαδοχικά την Ντνίπρο και τη Μάριουπολ), εξασφάλισε θέση στο Europa League. Προπονητής της είναι από το 2014 ο 43χρονος Ρουσλάν Κοστίσιν και το ρόστερ της απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από Ουκρανούς ποδοσφαιριστές, με μόνες εξαιρέσεις τον Ισλανδό Άρνι Βίλγιαλμσον και τον Σενεγαλέζο Μαμαντού Ντανφά.
Στο νέο πρωτάθλημα Ουκρανίας, που άρχισε πριν δέκα ημέρες, η Κόλος ηττήθηκε στην πρεμιέρα από την πρωταθλήτρια Σαχτάρ Ντόνετσκ με 3-1.
Τα ζευγάρια που προέκυψαν από τη σχετική διαδικασία έχουν ως εξής:
ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΏΝ
Ίντερ Εσκάλντες (Ανδόρα) – Ντάνταλκ (Ιρλανδία)
Κουόπιο (Φινλανδία) – Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία)
Λίνφιλντ (Βόρεια Ιρλανδία) – Φλοριάνα (Μάλτα)
Ρίγα (Λετονία) – Τρε Φιόρι (Σαν Μαρίνο)
Τζουργκάρντεν (Σουηδία) – Γιουρόπα (Γιβραλτάρ)
Φλόρα Ταλίν (Εσθονία) – KR Ρέικιαβικ (Ισλανδία)
Σίλεκς (Βόρεια Μακεδονία) – Ντρίτα (Κόσοβο)
Αστάνα (Καζακστάν) – Μπούντουτσνοστ Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο)
Αραράτ-Αρμένια (Αρμενία) – Φόλα Ες (Λουξεμβούργο)
Κόνας Κουέι Νόμαντς (Ουαλία) – Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)
ΚΥΡΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Χάμαρμπι (Σουηδία) – Λεχ Πόζναν (Πολωνία)
Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) ή Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) – Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν)
B36 Τόρσχαβν (Νησιά Φαρόε) – TNS (Ουαλία)
Μπάτσκα Τόπολα (Σερβία) – Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
Προγκρές (Λουξεμβούργο) – Βίλεμ (Ολλανδία)
Σφιντούλ Γκεόργκε Σουρουτσένι (Μολδαβία) – Παρτιζάν (Σερβία)
Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (Βουλγαρία) – Τότεναμ (Αγγλία)
Χόνβεντ (Ουγγαρία) – Μάλμε (Σουηδία)
Λίνκολν Ρεντ Ιμπς (Γιβραλτάρ) – Ρέιντζερς (Σκωτία)
Ρένοβα (Βόρεια Μακεδονία) – Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)
Ντουναΐσκα Στρέντα (Σλοβακία) – Γιάμπλονετς (Τσεχία)
Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία) – Μίλαν (Ιταλία)
Καϊσάρ Κιζιλόρντα (Καζακστάν) – ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)
Λοκομοτίβ Τιφλίδας (Γεωργία) – Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)
Κοουλρέιν (Βόρεια Ιρλανδία) – Μάδεργουελ (Σκωτία)
Τέουτα (Αλβανία) – Γρανάδα (Ισπανία)
Βίκινγκ (Νορβηγία) – Αμπερντίν (Σκωτία)
ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) – ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)
Λάτσι (Αλβανία) – Χάποελ Μπέερ Σεβά (Ισραήλ)
Βέντσπιλς (Λετονία) – Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)
Σερβέτ (Ελβετία) – Ρεμς (Γαλλία)
Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) – Ζρίνσκι (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)
Πιάστ Γκλίβιτσε (Πολωνία) – Χάρτμπεργκ (Αυστρία)
Χιμπέρνιανς (Μάλτα) – Φεχέρβαρ (Ουγγαρία)
Νόμε Κάλιου (Εσθονία) ή Μούρα (Σλοβενία) – Άαρχους (Δανία)
Νέφτσι (Αζερμπαϊτζάν) – Γαλατασαράι (Τουρκία)
Γκέτεμποργκ (Σουηδία) – Κοπεγχάγη (Δανία)
ΟΦΗ (ΕΛΛΑΔΑ) – Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος)
Μπάλα (Ουαλία) – Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)
Μποτοσάνι (Ρουμανία) – Σκεντίγια (Βόρεια Μακεδονία)
Άρης (ΕΛΛΑΔΑ) – Κόλος Κοβαλίβκα (Ουκρανία)
Ριτεριάι (Λιθουανία) – Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)
Μπόρατς Μπάνια Λούκα (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) – Ρίο Άβε (Πορτογαλία)
Κουκές (Αλβανία) – Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)
Όσιγεκ (Κροατία) – Βασιλεία (Ελβετία)
Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία) – Ζαλγκίρις Βίλνιους (Λιθουανία)