Σε 14 γερμανικά αεροδρόμια οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, μεταξύ των οποίων αυτά της Φρανκφούρτης, της Κολωνίας, του Βερολίνου και του Αμβούργου, φοβούμενες για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αφορμή των αυξημένων μέτρων ασφαλείας είναι η «συνωμοτική» κατά την αστυνομία συμπεριφορά δύο υπόπτων του ισλαμιστικού χώρου, τους οποίους κατέγραψαν κάμερες ελέγχου στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης, να φωτογραφίζουν εντός και εκτός του χώρου του αερολιμένα για αρκετό διάστημα. Από έρευνες των αστυνομικών αρχών προέκυψε ότι τα ίδια άτομα, πρόκειται για πατέρα και γιo από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, έπεσαν την περασμένη εβδομάδα στην αντίληψη της γαλλικής αστυνομίας, επειδή παρακολουθούσαν και φωτογράφιζαν τις διαδικασίες ελέγχου και επιβίβασης του αεροδρομίου «Σαρλ ντε Γκολ» στο Παρίσι.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν ενημερώσει τόσο τις γαλλικές όσο και τις γερμανικές αρχές ότι σχεδιάζεται ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας σε αεροδρόμιο κάπου στα γαλλογερμανικά σύνορα. Ανάμεσα στα τέσσερα ονόματα που έδωσαν οι μαροκινές υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνονται και αυτά των δύο υπόπτων.
«Ασαφής» κίνδυνος ισλαμιστικού χτυπήματος
Οι άλλοι δύο που εμφανίστηκαν σε αυτή τη μικρή λίστα είναι ένας ιμάμης από την πόλη Άαχεν και ο γιός του. Ο ιμάμης θεωρείται από τις γερμανικές αρχές ως επικίνδυνος ισλαμιστής, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις τόσο με τον Ανίς Αμρί, τον υπεύθυνο της τρομοκρατικής επίθεσης χριστουγεννιάτικής αγοράς στο Βερολίνο το 2016, όπως και με τον ισλαμιστή Καμέλ Σαϊντανί, που απελάθηκε τον Αύγουστο στην Τυνησία. Ο ιμάμης φαίνεται να έχει διαθέσει το αυτοκίνητο του για τις μετακινήσεις των δύο ανδρών. Σύμφωνα με το Spiegel, η αστυνομία της Στουτγκάρδης πραγματοποίησε εφόδους σε μια σειρά από διαμερίσματα, κυρίως οπαδών των Σαλαφιστών.
Τέλος, όπως επισημαίνουν οι αστυνομικές αρχές, τα γερμανικά αεροδρόμια βρίσκονται μεν σε «αυξημένη» αλλά όχι σε «υψηλή» επιφυλακή. Όπως τονίζεται, δεν υπάρχει ένδειξη για μια συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών. Παρ΄ ότι όμως ο κίνδυνος δεν είναι σαφής, η Γερμανία εξακολουθεί σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας να βρίσκεται στο στόχαστρό τους.