Στα Σκόπια έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης 31-1-2018 ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αύριο Πέμπτη συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, αναφορικά με το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της γείτονος.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πάντως την Τετάρτη ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) και του επικεφαλής τους, Αλί Αχμέτι.
«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους, για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».
Αύριο, ο Νίμιτς θα συναντήσει διαδοχικά τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.
Επίσης, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής κομίζει και την πρόταση Κοτζιά περί ενός συμφώνου φιλίας, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που χωρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ο όρος «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα, δηλαδή «Republika Gorna Makedonija».