Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες, εκ νέου με τηλεδιάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.
«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά την Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.
Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.
«Ανακουφισμένη» δήλωσε η κυρία Μέρκελ για την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επισήμανε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει το συντομότερο δυνατό την υποδοχή από την Γερμανία ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα, διότι, όπως είπε, «κάθε μέρα μετράει».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διάρκεια των μέτρων «περιορισμού των επαφών» των πολιτών, η καγκελάριος επέμεινε στο ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για χαλάρωση», αφού δεν έχει ακόμη κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. «Πρέπει πραγματικά να παρακαλέσω τους ανθρώπους στην Γερμανία να κάνουν υπομονή», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά της – από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι της, αφού ήρθε σε επαφή με τον γιατρό της που αργότερα διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό – η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πάρα πολύ απασχολημένη», αλλά παραδέχθηκε ότι της λείπει η προσωπική επαφή με τους συνεργάτες της, ιδίως στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει πλέον τηλεφωνικώς.
Ο Μακρόν προανήγγειλε νέα «σημαντική πρωτοβουλία» από κοινού με Τραμπ, για αντιμετώπιση της πανδημίας
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ετοιμάζουν από κοινού με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες άλλων χωρών μια «νέα σημαντική πρωτοβουλία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Έκανε λόγο για «πολύ καλή συζήτηση» με τον Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter προτού προσθέσει πως «μπροστά στην κρίση» που έχει προκαλέσει η ασθένεια COVID-19, «μαζί με άλλες χώρες, προετοιμάζουμε για τις επόμενες ημέρες μια νέα σημαντική πρωτοβουλία».
Δεν έκανε καμία περαιτέρω διευκρίνιση.
Από τη δική του πλευρά, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη «σημασία που έχει η στενή συνεργασία στο πλαίσιο της G7, της G20 και της P5» για να «βοηθηθούν οι οργανισμοί πολυμερούς συνεργασίας, ειδικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα να εξαλείψουν το ταχύτερο την πανδημία και να ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο» που θα έχει, χρησιμοποιώντας αντιστοίχως τις συντομογραφίες της Ομάδας των Επτά και της Ομάδας των Είκοσι πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της ομάδας των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χθες έγιναν δύο διεθνείς σύνοδοι αφιερωμένες στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, μία έκτακτη (αυτή της G20), η άλλη προγραμματισμένη (η σύνοδος κορυφής της ΕΕ).
Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή 23.000 ανθρώπων παγκοσμίως, με τα δύο τρίτα των θυμάτων στην Ευρώπη, όπου καταμετρώνται 275.000 κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως χθες βράδυ.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία. Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό στις ΗΠΑ, που οδεύουν να μετατραπούν στο επίκεντρο της πανδημίας, μολονότι αρχικά απλά την παρατηρούσαν από μακριά.