Συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας συμβάλει στη σταθερότητα. Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Οι δυο πλευρές, προσθέτουν από την κυβέρνηση, επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας.
Με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud συμφωνήσαμε πως η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας. pic.twitter.com/5Wysgrpqxz
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 3, 2020
Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητά το Ριάντ
Η πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ήταν με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της αραβικής χώρας, Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi, στον Βασιλικό Ξενώνα.
«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μία σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν», ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων στον διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες.
«Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Από την πλευρά σας κ. πρωθυπουργέ, θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μία επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τς ευκαιρίες, να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις ευκαιρίες. Και αν μου επιτρέπετε, θα εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών».
«Πιστεύω ότι θα είναι ωφέλιμο και ενδιαφέρον για εσάς αυτό. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι στη Σαουδική Αραβία. Μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μία εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας», σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά επίσης και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για να επενδύσει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως για την Ελλάδα η Σαουδική Αραβία ειναι στρατηγικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια και καθώς το βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική δραστηριότητά του, «θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις και για το επίσημο κρατικό fund: «Πολλά έχουν αλλάξει, θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχτούμε την αποστολή σας στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα όπως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε και εξ’ όσων γνωρίζω είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την επένδυση που έχουν κάνει. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και επομένως όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές». Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία, με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.
«Η στιγμή είναι κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας, να αναζητήσουμε ευκαιρίες ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μία μακρά ιστορία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία», υπογράμμισε. Σε αυτό το σημείο παρουσίασε τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο είπε ότι «είναι ένα πρόσωπο επιφορτισμένο να λύνει προβλήματα όταν υπάρχουν οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με ξένες επενδύσεις».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και των logistics. Η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε τεχνογνωσία επειδή επιθυμεί να οργανώσει τουριστικά περιοχές, στις οποιες δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί που ισχύουν αλλού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θέλουν η χώρα τους να γινει κόμβος στην περιοχή στα logistics. Επίσης, ζήτησαν κατάλογο με τομείς, στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια.
Σαουδική Αραβία: Το Εθνικό Μουσείο επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Το Εθνικό Μουσείο της Σαουδικής Αραβίας, στο Ριάντ, επισκέφθηκε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους, θαύμασε τα εκθέματα και έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Ήταν τιμή μου να επισκεφθώ τον Εθνικό Μουσείο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία μοιράζονται πολιτισμό που ανατρέχει πίσω στην ιστορία. Οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ιστορικοί και μπορούν μόνο να ενισχυθούν».
Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας αλλά και την περιφερειακή συνεργασία για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει επισκεφθεί ήδη στους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης, τις ΗΠΑ και την Κίνα, συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο, ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με τις επισκέψεις αυτές κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών του πρωθυπουργού σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα πως είναι ήδη εμφανή τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί.
Άλλωστε μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό.
Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Παράλληλα, στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.
Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο ‘Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του ‘Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο επίσης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.