«Η επένδυση στην παιδεία προϋποθέτει πολιτική που να υπηρετεί ένα όραμα: Κανένα ταλέντο, καμία αξία να μη χάνεται» ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή για την βράβευση αριστούχων αποφοίτων Λυκείου από όλα τα σχολεία της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. “Χρειαζόμαστε μια παιδεία ιδιωτική ή δημόσια, που δεν θα εξαντλείται στην παροχή στείρας γνώσης, ως εισιτήριο επαγγελματικής αποκατάστασης. Αλλά εκείνη που αναπτύσσει ουσιαστικές δεξιότητες, συνδέεται με τις νέες παραγωγικές απαιτήσεις, βελτιώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, προσφέροντας παράλληλα ελευθερία επιλογών, προάγοντας την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελεύθερη και κριτική σκέψη, τη δημιουργική ευφυΐα και τη συναισθηματική νοημοσύνη» συμπλήρωσε.
Ο κ. Καραμούζης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η ευθύνη για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή, δεν αφορά μόνο την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα που οφείλουν να διαμορφώσουν στην Ελλάδα ένα ελκυστικό και σύγχρονο πλαίσιο για όλους να εργάζονται, να επενδύουν, να παράγουν, να καινοτομούν. Αφορά και την οικονομική ηγεσία του τόπου μας και την ανάγκη το σύγχρονο ελληνικό κεφάλαιο να επενδύσει, με την ευρύτερη έννοια του όρου στον τόπο μας, να επιδείξει τον αναγκαίο βαθμό ευθύνης. Επίσης να δημιουργήσει επιχειρηματικά σχήματα και πρωτοβουλίες, προϊόντα και υπηρεσίες, ανθεκτικές στην ανοικτή αγορά και το διεθνή ανταγωνισμό, να διαμορφώσει σύγχρονα συστήματα εργασιακών σχέσεων και αμοιβών με μέρισμα στην επιτυχία για τους εργαζόμενους, και να προσδοκά υψηλές αποδόσεις όταν αναλαμβάνει κινδύνους και επενδύει στο αύριο της επιχείρησής του. Παράλληλα να αναπτύξει ουσιαστικές δράσεις επιχειρηματικής κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο».
Σε ό,τι αφορά την βράβευση των μαθητών, ο κ. Καραμούζης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους για την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία μας στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες. Αξίες που πασχίζουμε να κρατούμε ζωντανές και να χαρακτηρίζουν και το δικό μας οργανισμό και τους ανθρώπους της Eurobank, όπως της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και επιβράβευσης, της εργατικότητας και του ήθους, της δημιουργικότητας και των ευκαιριών σε όλους, της ομαδικότητας, και της αλληλεγγύης». Υπογράμμισε επίσης, ότι «κορωνίδα και βασική εθνική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η Παιδεία, ώστε να μη σπαταλάμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας μας. Προσωπικά πιστεύω στο θεσμό της αριστείας ως βασική κοινωνική αξία, ως κρίσιμο κινητήριο μοχλό άμιλλας και δημιουργίας στην επιχειρηματικότητα, την επιστήμη, την ακαδημαϊκή ζωή, τις τέχνες, την επαγγελματική πορεία και τον αθλητισμό. Η επένδυση στην Παιδεία προϋποθέτει πολιτική που να υπηρετεί ένα όραμα: Κανένα ταλέντο, καμία αξία να μη χάνεται».
Φέτος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» συμπληρώνει 16 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και αναδεικνύεται ως το μακροβιότερο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank. Από το 2003 έως και σήμερα, η Eurobank μέσω του προγράμματος που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, επιβραβεύει κάθε χρόνο τον αριστούχο απόφοιτο που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι πάνω από 18.000, σε κάθε ένα από τα 1.800 γενικά και επαγγελματικά λύκεια της χώρας. Η σχολική περίοδος 2016-2017 ανέδειξε 890 αριστεύσαντες από όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια ζωής αυτού του θεσμού, η Eurobank έχει βραβεύσει συνολικά 16.835 αριστούχους μαθητές από όλη την Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διακρίνονται σήμερα στην οικονομική, ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή της Ελλάδας.
Η βράβευση των 58 αριστούχων που αναδείχθηκαν οι άριστοι μεταξύ των αρίστων, έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία.
Εκ μέρους των βραβευθέντων, η πρώτη των πρώτων Αλεξία Κατσικογιάννη, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Eurobank σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύονται οι άνθρωποι που αγωνίζονται για να πετύχουν τους στόχους τους, επιβραβεύοντας παράλληλα μια συνετή συμπεριφορά, κάτι που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα σήμερα». Απευθυνόμενη στους μαθητές που αρίστευσαν, η Αλεξία Κατσικογιάννη τους παρότρυνε να μην αρκούνται στη συσσώρευση άγονων γνώσεων: «Αντίθετα, προσπαθήστε τις γνώσεις αυτές να τις ποτίσετε με το νερό της κριτικής σκέψης και του ορθολογισμού, του ήθους και της πνευματικής ωριμότητας. Φροντίστε τα εφόδια αυτά να τα κατακτήσετε στην ακαδημαϊκή και μετέπειτα ζωή σας. Έτσι θα έχετε δικαιώσει όχι μόνο τον τίτλο του αρίστου, αλλά και του ανθρώπου. Του ανθρώπου που θα τοποθετήσει υπεύθυνα την ψηφίδα που ο ίδιος επιθυμεί στο ψηφιδωτό της αυριανής Ελλάδας».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον ολυμπιονίκη κολύμβησης, Σπύρο Γιαννιώτη και τους ιστιοπλόους, Παύλο Καγιαλή και Παναγιώτη Μάντη, τους οποίους υποστηρίζει με χορηγία η Eurobank.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Μιχελής, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ερίκ Τουρέ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, ανώτατα στελέχη της Eurobank, γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών.