Ο δείκτης τιμών παραγωγής (PMI) για τον μη βιομηχανικό τομέα της Κίνας καταγράφηκε στις 54,1 μονάδες τον Ιανουάριο του 2020, αυξημένος από την τιμή των 53,5 μονάδων που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Επίσης, ο δείκτης τιμών παραγωγής (PMI) για τον βιομηχανικό τομέα της Κίνας καταγράφηκε στις 50 μονάδες τον Ιανουάριο, ελαφρώς μειωμένος από την τιμή των 50,2 μονάδων στην οποία είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.
Η καταγραφή του αναφερόμενου δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει επέκταση των δραστηριοτήτων, ενώ όταν αυτός βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες, σημαίνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.
Moody’s: Επικίνδυνος «μαύρος κύκνος» ο κοροναϊός
Θυμίζουμε ότι η Moody’ s σε ανάλυσή της αναφέρει ότι η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος «μαύρος κύκνος» από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 – 2009. Κανείς δεν είχε προβλέψει – αναφέρει ο οίκος – την έλευση δυνητικά καταστροφικής πανδημίας στις αρχές του 2020.
Και σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε θέματα δημόσιας υγείας και οικονομικής πολιτικής ενδέχεται να έχουν περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης, όσον αφορά την ικανότητά τους να θεραπεύουν ή να αντισταθμίζουν μια πανδημία τύπου 1918 (Ισπανική γρίπη).
Ήδη καταγράφεται βουτιά 7,1% στις τιμές βιομηχανικών μετάλλων με τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα κινούταν νωθρά με τον δείκτη βιομηχανικών μετάλλων να μην έχει καταφέρει να ανακάμψει μετά την παγκόσμια υποχώρηση του 2015-16.
Για παράδειγμα ο δείκτης τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν 6,5% υψηλότερα από τα χαμηλά του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Πριν ξεκινήσουν οι φόβοι για τον κοροναϊό ο μέσος όρος του φετινού Ιανουαρίου ήταν μόλις 1,7% υψηλότερα από τα χαμηλά Δεκεμβρίου 2019 και 0,5% κάτω σε σχέση με τον μέσο όρο β’ εξαμήνου.
Αν συμβεί το αδιανόητο και υπάρξει πανδημία η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να είναι σημαντική. Χρησιμοποιώντας τους μέσους όρους και συγκρίνοντάς τους με τα χαμηλά 2015-16, η Moody’s θεωρεί ότι μπορεί οι τιμές μετάλλων να βουτήξουν κατά 26% και η τιμή του αργού κατά 43%.
Αντίθετα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φόβοι για τον κοροναϊό καταγράφεται πτώση στην απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου, από το 1,82% στο 1,54%.
Οικονομικός συναγερμός λόγο του κοροναϊού
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Κίνα, καθώς οι θάνατοι από τον νέο ιό έχουν υπερβεί τους 200.
Την ίδια στιγμή, φουντώνουν οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο τόσο στον κινεζικό «δράκο» όσο και στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κήρυξε συναγερμό για την παγκόσμια υγεία εξαιτίας του ιού.