Την ανάγκη να ξεπεραστεί το παλιό αναπτυξιακό μοντέλο από αυτό της οικονομίας της γνώσης, με παράλληλη μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης, μιλώντας στη θεματική ενότητα «στρατηγικές επενδύσεις, τουρισμός και επιχειρηματική εξωστρέφεια», στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Τα μνημόνια πήραν μία ξεκάθαρη θέση, αλλά στη λάθος κατεύθυνση, δηλαδή θεώρησαν ότι με έναν συνδυασμό εσωτερικής υποτίμησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαμε να βρούμε μία καλύτερη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και τ’ αποτελέσματα ήταν και είναι τραγικά», εξήγησε, αναπτύσσοντας στη συνέχεια το σκεπτικό της αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο η κυβέρνηση έχει πλαισιώσει σε «έξι εμβληματικούς στόχους».
«Πρώτος στόχος, κεντρικότατος είναι η μείωση της ανεργίας. Δεν μπορεί να συνεχίσει μία κοινωνία – θα υπάρξει διατάραξη των δεσμών της κοινωνίας κ.λπ. με αυτά τα τεράστια ποσοστά ανεργίας. […] Το δεύτερο είναι η δημογραφική ανασυγκρότηση. Πρέπει να γίνουν κινήσεις που τα αποτελέσματά τους θα τα δούμε μετά από 15-20 χρόνια, καθώς σήμερα οι εκτιμήσεις είναι τρομακτικές. Τρίτο είναι το θέμα της φυγής επιστημόνων κι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά την κάθε οικογένεια αλλά όχι μόνο σε συναισθηματικό επίπεδο, έχουμε αποτελέσματα που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία και μεγάλες ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η πληροφορική», είπε ο κ. Λαμπριανίδης.
«Τέταρτο θέμα», συνέχισε, «είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας και πέμπτο η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων […] ενώ τελευταίος εμβληματικός στόχος είναι ο περιβαλλοντικός επανασχεδιασμός της οικονομίας».
«Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αρχίζουν να αλλάζουν», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι «έχουμε ένα αρκετά σταθερό οικονομικό περιβάλλον και μια σειρά δείκτες που παραδοσιακά βρίσκονταν εκτός ορίων, έχουν αρχίσει να ισορροπούν».
«Υπάρχει συμπιεσμένο ελατήριο, βρισκόμαστε σε μία αρχή της αναπτυξιακής πορείας ανάκαμψης και αυτό σημαίνει ότι όποιος επενδύσει τώρα θα έχει υπερκέρδη και αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται επενδυτές, καταλαβαίνουν ότι είναι ευκαιρία για υπερκέρδη, όλες οι κρίσιμες τιμές, μισθοί, ακίνητα, ενοίκια είναι πολύ πιο κάτω από μέση ισορροπία», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, παρατήρησε ότι «βλέπουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις – κυρίως σε πεντάστερα ξενοδοχεία – που συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό τουριστικών κατοικιών».
«Στον αναπτυξιακό βγάλαμε τα 3 καθεστώτα εδώ και αρκετό καιρό – υπήρχαν πολλά επενδυτικά σχέδια υποψήφια, πάνω από 770 με συνολικό προϋπολογισμό 2,1 δισ.. Από αυτά στον τουρισμό ήταν το 33% των επενδυτικών σχεδίων και το 46% του προϋπολογισμού και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος – περίπου το 57% – είναι νέες μονάδες και περίπου 80% είναι μικρές μονάδες, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου», διευκρίνισε.
Στη διάρκεια της συζήτησης στη θεματική ενότητα, τοποθετήθηκαν φορείς του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης προβάλλοντας τα αιτήματά τους και αναδεικνύοντας προβλήματα που τους απασχολούν.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από συγκεκριμένους νομούς για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ζητώντας να επεκταθεί και σε άλλους. «Εμείς που έχουμε σεζόν 165 ημερών, θέλουμε να αυξήσουμε τις ημέρες της δουλειάς μας κι είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή», είπε.