Τρία βασικά βήματα προς το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα πρότεινε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών.
Αφού επεσήμανε ότι και μετά από μια ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές θα υπάρχει μια μορφή επιτήρησης, παρατήρησε ότι λόγω των υπερβολικών προσδοκιών, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως να προκύψουν νέες απαιτήσεις κοινωνικών ομάδων. «Η επόμενη ημέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή του μήνα του μέλιτος», σχολίασε.
Ο κ.Λιαργκόβας κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μείωση των πλεονασμάτων στο 2% και να τολμήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις, στηλιτεύοντας, παράλληλα, φαινόμενα που παρουσιάζονται σήμερα, όπως οι αντιστάσεις κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο και η αρνητική αντιμετώπιση πρωτοποριακών εφαρμογών στον τομέα των μεταφορών.
Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, είπε ότι περιλαμβάνει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ως θετικό στοιχείο ανέφερε ότι προτάσσεται η κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ εκτίμησε ότι διάφορες αναδιανεμητικές πτυχές του μπορεί να ανακουφίσουν την αγορά και να περιορίσουν τις υφεσιακές επιπτώσεις.
Από την άλλη, στα αρνητικά στοιχεία που χρήζουν κριτικής, συμπεριέλαβε την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας των παλαιότερων ετών και τη φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου του 3,5 % στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, στο επόμενο διάστημα θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Όπως σημείωσε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ.
Επίσης, ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. «Όλη η σχετική σύζητηση δεν υποκρύπτει τις αφανείς αναδιανεμητικές επιπτώσεις μέσω του κοινωνικού μερίσματος, μπορεί αυτές να είναι κατανοητές μπροστά στην πίεση που υφίσταται η κοινωνία. Αλλά έχουν πιθανώς δυσμενείς παρενέργειες για την ανάπτυξη, διότι χρηματοδοτούνται μέσω φόρων» είπε ο κ. Λιαργκόβας και τόνισε ότι τα πλεονάσματα που προκύπτουν από τη δημοσιονομική διαχείριση υπερβαίνουν τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και για την περίοδο 2016-2018 η υπέρβαση φτάνει τα 7,4 δισ.