Πολύ δύσκολο τεστ και πραγματικό “μαρτύριο” για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, χαρακτήρισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, τη διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών. Όπως υπογράμμισε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κουρμούσης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στην “πλατφόρμα” και προχωρούν “βήμα – βήμα” (καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά) 27.000 επιχειρήσεις και 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως, από τις 27.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση οι 700 και μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί μόνο οι …23.
“Είμαστε υποχρεωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σκληρό πλαίσιο, να υιοθετήσουμε εργαλεία, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός να προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα, κάνουμε σεμινάρια κ.α. να βοηθήσουμε τον κόσμο να περάσει αυτά τα τεστ και τα μαρτύρια για να πάρει τις δόσεις και τα “κουρέματα” που προβλέπονται”, τόνισε ο κ. Κουρμούσης, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Απαντώντας στις ερωτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Κουρμούσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι η κατά κοινή ομολογία επιτυχής ρύθμιση των 100 δόσεων χαρακτηρίστηκε από τους θεσμούς αποτυχημένη. “Εισπράξαμε τότε 160 εκατ. ευρώ μέσα σε 4 μέρες κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. «Ήταν η χειρότερη ρύθμιση που έγινε ποτέ, να μην ξαναγίνει, απαγορεύεται να ξαναγίνει ποτέ τέτοια ρύθμιση», ήταν η απάντηση των ξένων . Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους δανειστές σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν 12 δόσεις προς την Εφορία, όπως στην Ελλάδα. “Δυστυχώς δεν βλέπω πως μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο το ευρωπαϊκό και το διεθνές, να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων του 15”, τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκχώρησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι πριν από τρία χρόνια οι θεσμοί αρνούνταν να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank στην Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια, κάτι που ζητούσε τότε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. “Τότε έλεγαν αυτό απαγορεύεται από διεθνή ντιρεκτίβα και πριν από 4 μέρες έβγαλε ντιρεκτίβα η ίδια η ΕΕ και λέει ότι η μόνη λύση είναι να γίνει bad bank. Τους πήρε δηλαδή τρία χρόνια για να το καταλάβουν”, είπε, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους φορέων της αγοράς να συσπειρωθούν και να καταθέτουν μαζικά τα αιτήματά τους, γεγονός ? που όπως ανέφερε ? θα διευκολύνει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν ερωτήματα από εκπροσώπους επιμελητηρίων και άλλων φορέων της αγοράς, κυρίως για θέματα ρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.