Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την άρση των εμποδίων για την προμήθεια απαραίτητων υλικών από ενεργειακές εταιρείες και την παράταση προθεσμιών για υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α 75/30.03.2020)
Συγκεκριμένα:
1. Διευρύνεται η δυνατότητα των καταναλωτών να κάνουν χρήση τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών εφαρμογών ή άλλων μέσων απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για τις εξής υπηρεσίες:
α) Αποστολή και εξόφληση (εμπρόθεσμη η μη) των λογαριασμών κατανάλωσης
β) Υποβολή προσφοράς από τους προμηθευτές για την παροχή υπηρεσίας προμήθειας
γ) Σύναψη και τροποποίηση σύμβασης προμήθειας
δ) Διάθεση των εγγράφων που συνοδεύουν την σύμβαση (το υλικό μπορεί βέβαια να παρέχεται και έντυπα εφόσον ζητηθεί)
ε) Ζητήματα χρεώσεων που αφορούν τις σχετικές υπηρεσίες
«Η ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο τις νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, όσο και τις ισχύουσες. Έτσι, αφενός διευκολύνονται οι καταναλωτές για τις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας (με δεδομένους τους ισχύοντες περιορισμούς στην κυκλοφορία), αφετέρου βελτιώνεται η δυνατότητα των προμηθευτών να εισπράττουν τους λογαριασμούς και συνεπώς και η ρευστότητά τους. Πρόκειται για μέτρο που ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών προμήθειας, λειτουργώντας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποδοτικότητάς τους», τονίζει το ΥΠΕΝ.
2.Παρατείνονται οι προθεσμίες για την αδειοδότηση, την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών, τη διατήρηση τιμών αναφοράς και την υλοποίηση των σταθμών ΑΠΕ, προκειμένου να μετριασθούν οι δυσμενείς συνέπειες για τους επενδυτές από την παρούσα συγκυρία. Η ρύθμιση θεσπίστηκε γιατί τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες ανάπτυξης και κατασκευής σταθμών ΑΠΕ να αναστείλουν τα έργα τους για πραγματικούς λόγους (αδυναμία προμήθειας υλικών, αποχώρηση ξένων τεχνικών κ.λπ.).
Με την παράταση των προθεσμιών σε δυο «ταχύτητες» (κατά 6 μήνες για προθεσμίες που λήγουν έως το τέλος Ιουνίου 2020 και κατά 4 μήνες για αυτές που λήγουν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020 ), εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να καταρτίσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε πιο στέρεες βάσεις. Η διαβάθμιση των παρατάσεων κρίθηκε απαραίτητη, καθώς όσο πιο κοντά στη λήξη της είναι η προθεσμία, τόσο μεγαλύτερη η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των έργων.
3. Τέλος, προβλέπεται ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταφορά, εφοδιασμό και διάθεση/προμήθεια υγρών και αερίων καυσίμων, καθώς και παραγωγής, προμήθειας, διανομής, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα μπορούν να προμηθεύονται υλικά ή ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους από επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων.
Η επιχείρηση/κατάστημα που θα εξυπηρετήσει την κατ’ εξαίρεση προμήθεια θα λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο μετά από έγγραφη ειδοποίηση της εταιρείας ενέργειας, μόνο για την παράδοση των ζητούμενων προϊόντων, για όσο χρόνο και με όσο προσωπικό είναι απολύτως απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης, με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.