Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή, ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα βασικά του επιχειρήματα για να στηρίξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών «αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού και αποτελεί εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας», διατύπωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έκανε έκκληση στους Βουλευτές να «πουν το μεγάλο όχι».
Ξεκινώντας την επίθεση στην κυβέρνηση ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή. Και μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας. Αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών. Χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών».
Διατηρούμε το δικαίωμα βέτο
Περιγράφοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον γίνει κυβέρνηση έναντι των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε:
«Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».
Ακολούθως ανέλυσε «επτά αλήθειες που μετατρέπουν τη συμφωνία των Πρεσπών σε εθνική υποχώρηση:
Αλήθεια πρώτη. Η συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα σταθερά, επί 140 χρόνια -από τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το 1878, και ιδίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον εμφύλιο- είχε μια και μόνη επιδίωξη. Να μην επιτρέψει σε άλλο κράτος ή λαό να μονοπωλήσει την περιφέρεια της Μακεδονίας. Και να αποτρέψει κάθε έγερση μειονοτικού ζητήματος μέσα στην ελληνική επικράτεια. Τώρα, όμως, αυτή η σταθερή εθνική επιλογή αλλάζει βίαια. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας.
Αλήθεια δεύτερη. Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της συμφωνίας με την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» που συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα” είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στο σχετικό επιχείρημα της κυβέρνησης και εξήγησε: “Εκείνη η διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε στον μεταγραμματισμό κυριλλικών στοιχείων στο λατινικό αλφάβητο για λόγους τυποποίησης κυρίως των επιγραφών. Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων -τα δημοσίευσε η «Καθημερινή»- εμφανίζονται οι ίδιοι να ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε καμία «μακεδονική» γλώσσα. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ. Αυτό, λοιπόν, που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κύριε Τσίπρα!
Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους σε διεθνή συνθήκη δεν έχει υπάρξει ξανά.
Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes -δηλαδή να υπάρχει ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Και εξηγώ γιατί: Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα. Το άρθρο 1.8 το αναφέρει καθαρά: «Τα μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του ‘Αρθρου 1.3 για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes. Ήτοι εσωτερικά, σε όλες τις διμερείς σχέσεις και σε όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς». Tι σημαίνει αυτό; Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά.
Αλήθεια πέμπτη. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Τέτοια ταπείνωση! Η περιοχή έχει όνομα, κύριε Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες.
Αλήθεια έκτη. Η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της. Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν δέχεται την ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να συναινέσει στην απρόσκοπτη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: «Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε και συνέχισε:
Αλήθεια έβδομη. «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή. Μπορεί να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον».
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για τις παραδοχές παλαιότερων κυβερνήσεων της ΝΔ λέγοντας ότι «όπως αποκάλυψαν τα αμερικανικά έγγραφα, που διέρρευσαν… Αυτές ήταν οι επιδιώξεις των Σκοπιανών, το 2008, τις οποίες οι Έλληνες απέρριψαν. Με άλλα λόγια, ό,τι δεχτήκατε εσείς τώρα, τα είχε ζήτησει και ο κ. Γκρούεφσκι πριν από 10 χρόνια. Αλλά, τότε, η Ελλάδα τούς έκλεισε την πόρτα…Καταλάβετε το επιτέλους. Εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή σε αλυτρωτικές πολιτικές».
Διευκρίνισε τη θέση του λέγοντας: «τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα. Γιατί, το ξαναλέω, εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Στην ταυτότητα και τη γλώσσα».
Συμπυκνώνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει το εθνικό συμφέρον και γεννά νέα προβλήματα στον τόπο… Αν, η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Γι’ αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται σήμερα. Όχι αύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών! Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα: Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε καλώντας τους βουλευτές «στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο «Όχι». Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας».