Σαρωτικές αλλαγές στην οικονομία από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, υπόσχεται με συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, στο σχέδιό του να μειώσει τους φόρους για τις εγχώριες και τις ξένες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο, κάνοντας λόγο για μια «επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση».
«Είναι κάτι που μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσα στον πρώτο μήνα (διακυβέρνησης)», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNBC.
«Θα στείλουμε επίσης ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές ότι μιλάμε σοβαρά. Έχω δεσμευθεί να καταφέρω να επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα σε 18 μήνες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%. Δεν πρόκειται αυτό να κάνει τη διαφορά. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα στο 4%. Αυτός θα είναι ο στόχος που θα πρέπει πραγματικά να θέσουμε», συνέχισε ο ίδιος.
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει και πολύ σοβαρές αμφιβολίες για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου –τη δέσμευση για πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% έως το 2022 -υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα στέλνει το «λάθος μήνυμα».
«Ο λόγος για τον οποίο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους ήταν επειδή η κυβέρνηση επιβάρυνε τη μεσαία τάξη και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό, τι πραγματικά ζητήθηκε ήταν επειδή θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για να το διανείμουμε με τη μορφή εκλογικών επιδομάτων».
«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Νομίζω ότι αυτός είναι πολύ, πολύ αυστηρός, ένας πολύ αυστηρός στόχος. Έχω πει εξαρχής ότι σέβομαι τις συμφωνίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά έχω πει επίσης στους Ευρωπαίους εταίρους μου ότι, εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν έχει να κάνει με αντιπαράθεση. Σε τελική ανάλυση είτε έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, ας πούμε το 2021 ύψους 3% ή 2,5%, δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνολικού χρέους. Αλλά σε επίπεδο συμβολισμού θα είναι ανταμοιβή για μια χώρα που πραγματικά προχωρεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.