Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “Β-” από “CCC”, με θετική προοπτική (outlook), προέβη το βράδυ της Παρασκευής 18-8-2017 ο οίκος αξιολόγησης, Fitch Ratings. Ειδικότερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης:
Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο ξένου νομίσματος σε «Β-» από «CCC». Outlook θετικό.
Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο τοπικού νομίσματος σε «Β-» από «CCC». Outlook θετικό.
Αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο ξένου νομίσματος σε «Β» από «C».
Αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο τοπικού νομίσματος σε «Β» από «C».
Αναθεώρησε το ανώτατο όριο της χώρας σε «Β» από «Β-».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης:
Ο οίκος Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, υποστηριζόμενη από τη συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και το μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020.
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ελαττώνει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευτεί από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η θετική προοπτική αντανακλά την προσμονή του Fitch’s ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα εγγυηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018.
Όπως αντιλαμβάνεται ο οίκος Fitch, το πολιτικό υπόβαθρο είναι πιο σταθερό και ο κίνδυνος να υιοθετηθούν κατά το μέλλον μέτρα που θα ανατρέπουν τις πολιτικές υπό το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος.
Ο Fitch σημειώνει ότι το Eurogroup περιέγραψε σχέδια που θα συνδέουν την ελάφρυνση του χρέους με τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά την άποψή μας, σημειώνεται, αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ενώπιον αρνητικών σοκ για την ανάπτυξη.
Επιπλέον, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας βελτιώνονται και η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δηλώσεις οικονομικών αναλυτών και στελεχών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, η πιστή εφαρμογή όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τους προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου έχει πλέον ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα: Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την έξοδο στις αγορές και τη σταδιακή αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης που εάν συνεχιστούν, η χώρα θα οδηγηθεί στα επίπεδα πριν από την κρίση.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο προσαρμογής έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων με αποτέλεσμα ο κίνδυνος του Grexit να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν τεθεί οι βάσεις για μια βιώσιμη και σταθερή αναπτυξιακή πορεία.
Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν και τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο είναι έτοιμο -διαθέτοντας την ρευστότητα που απαιτείται- να προβεί σε χρηματοδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη
Για νέα θετική προοπτική, κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική» από «σταθερή», από τον οίκο Fitch, ενώ είχαν προηγηθεί οι Standard’s & Poor’s και Moody’s.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η νέα θετική προοπτική της οικονομίας, και από τους οίκους αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Eλλάδας στις αγορές».
«Η κυβέρνηση», σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, «συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης».