Στη συνάντηση που είχαν τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώτος του πρότεινε να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να συνάψουν οι χώρες τους μια διμερή συμφωνία συνεργασίας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.
“Γιατί δεν φεύγεις από την ΕΕ;” φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ τον Μακρόν, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας προβάλλοντας ένα σαφέστατα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγές δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την προτροπή αυτή επιβεβαίωσε και μια διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Τραμπ εδώ και μήνες εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της ΕΕ, καταγγέλοντας αδιάκοπα τις “άδικες”, όπως τις θεωρεί, εμπορικές πρακτικές της, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς δημιουργήθηκε για να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ”, είπε την Τετάρτη σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Ντακότα.
Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα αυτό κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ αλλά απάντησε διφορούμενα, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πρόταση του Τραμπ.
Με τους 28 ενωμένους για τους δασμούς, ο Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον Τραμπ
Οι εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ μπορεί να υπάρχουν και με λιγότερο δράμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα στην Ουάσινκγτον σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.
Ο Γιούνκερ μίλησε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ κατά την οποία επικράτησε ένα ενιαίο μέτωπο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για τα αμερικανικά μέτρα. Τόνισε ότι αποδέχτηκε μια πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και θα συναντηθεί μαζί του στις 24 Ιουλίου ή αργότερα.
«Η ΕΕ θα πρέπει να αντιδρά σε όλες τις ενέργειες που έχουν ένα σαφή χαρακτήρα προστατευτισμού», υπογράμμισαν οι ηγέτες των 28 στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα επιλύσει το ζήτημα και κατέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιζητεί να διαπραγματευτεί με τα κράτη μέλη σε διμερή βάση παρά με την Ένωση ως ένα σύνολο.
«Θα πάω στην Ουάσινγκτον και…θα παρουσιάσω την ευρωπαϊκή οπτική. Δεν μου αρέσει αυτή η ιδέα…η αμερικανική κυβέρνηση (επιθυμεί) να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση…σε ότι αφορά το εμπόριο. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ.
«Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε αυτές τις σχέσεις. Οι ΗΠΑ χρειάζονται αυτές τις σχέσεις. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά θα προσπαθήσουμε», είπε.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο».
«Χαίρομαι που η Ευρώπη εμφανίζεται απόλυτα σταθερή και ενωμένη ενάντια σε μια απαράδεκτη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ευρωπαίων συμμάχων της», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην επιβολή των Βρυξελλών πρόσθετων δασμών σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων ως αντίποινα.
Ο Καναδάς προχωρεί σε εμπορικά αντίποινα, ανακοινώνοντας δασμούς 12,6 δισ. δολ. σε αμερικανικές εισαγωγές
Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα εμπορικά αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα σε απάντηση στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινκγτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό δεν επέλεξε την σκληρή γραμμή. Η Οτάβα σχεδίαζε να επιβάλει δασμούς ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, πριν αλλάξει γνώμη και επιλέξει να αποφύγει να πλήξει καναδικές εταιρίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο διασυνοριακό εμπόριο, δήλωσε μια πηγή της καναδικής κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Καναδάς θα χορηγήσει επίσης για τα επόμενα δύο χρόνια έως και 1,52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στήριξη των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, ανέφερε η κυβέρνηση.
Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ τόνισε ότι οι δασμοί θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο και θα παραμείνουν «έως ότου οι ΗΠΑ εξαλείψουν τα τιμωρητικά μέτρα ενάντια στον Καναδά».
«Δεν θα κλιμακώσουμε και δεν θα υποχωρήσουμε», τόνισε η Φρίλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.