Αντιμέτωπος με λιμό «βιβλικών διαστάσεων» είναι ο κόσμος, μέσα σε λίγους μήνες, ανέφερε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα ωθήσει επιπλέον 130 εκατ. ανθρώπους στα όρια της πείνας.
Όπως μεταδίδει το CNN, ο λιμός θα μπορούσε να επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, στο χειρότερο σενάριο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), σε ομιλία του την Τρίτη. Δέκα από αυτές τις χώρες έχουν ήδη περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας, πρόσθεσε.
Οι συγκρούσεις, η οικονομική ύφεση, η μείωση της βοήθειας και η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου είναι παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, ενώ προέτρεψε σε γρήγορη δράση για να αποφευχθεί η καταστροφή.
«Ενώ αντιμετωπίζουμε μία πανδημία Covid-19, βρισκόμαστε στα πρόθυρα πανδημίας πείνας», δήλωσε ο David Beasley, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Υπάρχει ο κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από την οικονομική επίπτωση του ιού παρά από τον ίδιο τον ιό».
Ο WFP είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 2020 θα ήταν μία καταστροφική χρονιά για πολλές χώρες που πλήττονται από φτώχεια ή πόλεμο, με 135 εκατ. ανθρώπους να αντιμετωπίζουν κρίσιμα επίπεδα πείνας ή χειρότερα. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη διπλασιάζει τον αριθμό τους.
Εάν προστεθούν στα 821 εκατ. ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν το θέμα της διατροφικής ανασφάλειας, αυτό το σενάριο θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε δύσκολες καταστάσεις.
Ο Οργανισμός εντόπισε 55 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την πείνα, στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Δέκα είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο: Υεμένη, Κονγκό, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία, Νιγηρία και Αΐτή.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τον χρόνο με το μέρος μας, οπότε πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα. Με την τεχνογνωσία και τη συνεργασία, μπορούμε να φέρουμε κοντά τις ομάδες μας και τα προγράμματα που είναι απαραίτητα για να βεβαιωθούμε ότι η πανδημία Covid-19 δεν θα γίνει καταστροφική, ανθρωπιστική και επισιστική κρίση», κατέληξε ο Οργανισμός.