Με εκτενή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει τη συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθεί στις 30-31 Μαρτίου, «για να δοθεί φωνή σε μια πλατφόρμα αξιών και θέσεων με καθοριστική και σαφή προοδευτική κατεύθυνση, γιατί η αλήθεια είναι, πως αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα που θα κριθεί το επόμενο διάστημα», όπως αναφέρει.
Ο κ. Παπανδρέου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών «υπάρχει ανάγκη μιας προοδευτικής παράταξης, με όρους πολυφωνίας, δημοκρατικής έκφρασης, συμμετοχής και ισχυρού λόγου, που θα προασπίζεται την αυτονομία της πολιτικής ως μοναδική οδό για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την αντιμετώπιση των αδικιών και των ανισοτήτων. Υπάρχει ανάγκη για μια προοδευτική παράταξη, με διακριτή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, απάντηση στη συντήρηση, διέξοδο από το τέλμα ενός συντηρητικού διπολισμού».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι υποχρέωση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης να «αποκαλύπτουμε καθημερινά τα πραγματικά αίτια της κρίσης, που τόσο εύκολα συγκαλύφθηκαν από την έχουσα την ευθύνη δεξιά και την ανεύθυνη αριστερά. Χωρίς τις αλήθειες αυτές δεν θα χτυπηθούν τα κακώς κείμενα, θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και η Ελλάδα θα παραμένει εξαρτημένη από δάνειες δυνάμεις».
Υπερασπιζόμενος τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τη διετία 2010-2012, τονίζει ότι «είναι κρίσιμο να σταματήσουμε τη συνειδητή υπονόμευση κάθε προοδευτικής μεταρρύθμισης που προώθησε με θυσίες η παράταξή μας, αλλά και να συνεχίσουμε με δυναμισμό τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια προς όφελος του ελληνικού λαού». Προσθέτει ότι είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί η σημασία της δημοκρατίας που δέχεται διαρκώς θεσμικό ευτελισμό.
Επίσης, για όλους αυτούς τους στόχους, υποστηρίζει πως «χρειάζεται μια πλατιά συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, που να δώσει οξυγόνο στους πολίτες που αγωνίστηκαν πολλές δεκαετίες για μια κοινωνία δημοκρατική, με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στα δικαιώματα. Μια προοδευτική συμμαχία, απέναντι στην ιδεολογική θολούρα της ανίερης συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της καραμανλικής δεξιάς, αλλά και στη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας με το αγκάλιασμα των πιο δεξιών ρευμάτων του χώρου της».
«Χρειάζεται», σημειώνει, «ένα συνολικό όραμα για την Ελλάδα, με σχέδιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια, που να συνδέει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με τις παγκόσμιες τάσεις και να καλλιεργεί τις δικές μας δυνάμεις με γνώμονα την ισόρροπη ευημερία των περιοχών και των πολιτών».
Να μη συμμετάσχει στο ΚΙΝΑΛ αποφάσισε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ με καθαρή πλειοψηφία
Η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει στο ΚΙΝΑΛ, οριστικά με απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής και με καθαρή πλειοψηφία.
Mε πλειοψηφία, 37 ψήφους υπέρ (ποσοστό 65%), ψηφίστηκε η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ενώ 19 ψήφους έλαβε το κείμενο της μειοψηφίας και υπήρξε και 1 «παρών».
Στην εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το ΚΙΝΑΛ ακυρώθηκε. Η Εκτελεστική Επιτροπή, στις 22 Ιανουαρίου, ουσιαστικά έκανε τη “διαπιστωτική πράξη” ενός ήδη συντελεσμένου γεγονότος από τις 20 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν και είναι αυτονόητη και η αποχώρηση των στελεχών μας από το ΚΙΝΑΛ, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, από τους Τομείς Πολιτικής και από ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ έχει τεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ, δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ».
Στο κείμενο της μειοψηφίας αναφέρεται ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να συνεχίσει μέσα από το ΚΙΝΑΛ «και να αγωνιστούμε για ένα ουσιαστικό Συνέδριο που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ώσμωσης μεταξύ των μελών του κόμματος και αναγέννησης του χώρου σε πολιτική και ιδεολογική βάση. Αναμένουμε αυτό το Συνέδριο να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολυτασικού κόμματος με σεβασμό στην ύπαρξη πλειοψηφιών και μειοψηφιών» και υπογραμμίζεται ότι «οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές επιλογές όπως αυτή για μια “νέα αρχή” -περιορισμένη στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς- δεν “επικοινωνεί” με τις πραγματικές διαθεσιμότητες στην κοινωνία και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».