«Οι Έλληνες είμαστε Λαός της Δύσης και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και έχουμε την δύναμη να διαλεγόμαστε με τους άλλους για να συνυπάρξουμε ειρηνικά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του κατά το γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας.
Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή Χώρα σε έκταση και σε πληθυσμό, αλλά μπορεί μέσα από την Ιστορία της και την δημιουργία των ανθρώπων της να εκπέμψει μηνύματα σ’ όλη την Ευρώπη, σ’ όλο τον Κόσμο.
«Γι’ αυτό τονίζω ότι έχουμε χρέος τούτη την Πατρίδα να την βοηθήσουμε όλοι. Για να εκπληρώσει μίαν αποστολή που αφορά τον ρόλο της μέσα στην μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, αλλά και στην Διεθνή Κοινότητα εν γένει. Δεν είμαστε αλαζόνες. Έχουμε όμως πλήρη συναίσθηση της Ιστορίας μας και του καθήκοντός μας το οποίο, όπως πάντα, πράξαμε οι Έλληνες μέσα στην Ιστορία, όταν υπερασπισθήκαμε την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό, όταν χρειάσθηκε. Γιατί, θυμηθείτε, ότι σ’ όλους τους αγώνες όλης της Ανθρωπότητας αυτός ο Τόπος ήταν πάντα με το μέρος της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού» επισήμανε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σήμερα, ο Τόπος μας είναι το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης, του Πολιτισμού, της ίδιας της Δημοκρατίας προς την Ανατολή. «Όπως απέδειξε η Ιστορία, είμαστε ο Λαός και το Έθνος που μπορούν να κάνουν τον διάλογο των Πολιτισμών και της Δημοκρατίας που απαιτείται για να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη των Λαών. Γιατί δεν υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών. Υπάρχει έλλειψη κατανόησης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα, επισήμανε ότι οφείλουμε να αναλογιζόμαστε όλοι εδώ, στην Καλαμάτα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα ότι «εμείς, οι Έλληνες, πρέπει μέσα από τον δρόμο της αρραγούς ενότητας να πορευόμαστε για να μπορέσουμε να κάνουμε τα μεγάλα και σημαντικά που είμαστε σε θέση να κάνουμε. Πριν απ’ όλα να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και άξιοι της Πατρίδας. «Καθείς εφ’ ώ ετάχθη». Και όχι μόνον οι πολιτικοί, καθένας από μας. Και ύστερα να υπερασπισθούμε τούτη την Πατρίδα. Γιατί σας διαβεβαιώ: Αυτή η Πατρίδα μπορεί ν’ ακτινοβολήσει».
Όπως ανέφερε, τα διδάγματα του Μεσσηνιακού Λαού πρέπει να τα μεταλαμπαδεύσουμε γενικότερα και να δείξουμε στους συμπατριώτες μας και συστρατιώτες μας στον μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο, από τα Εθνικά Θέματα, την Δημοκρατία, τον Πολιτισμό, ότι: «Ναι, εμείς πιστεύουμε βαθιά στο ότι πρέπει να είμαστε Ενωμένοι. Πρέπει να υπερβαίνουμε τα πάθη. Και, κυρίως, πρέπει να πάψουμε να έχουμε φθόνο για εκείνον που είναι καλύτερος από εμάς. Ν’ αναγνωρίζουμε σε καθένα που είναι καλύτερος, τι είναι εκείνο που του ανήκει. Γιατί η πραγματική Αριστεία αυτό σημαίνει. Όταν αναγνωρίζουμε στον άριστο, αυτό που είναι, όχι όταν τον φθονούμε» υπογράμμισε.
Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι «οι ιστορικές ήττες αυτού του Τόπου που τόσο κόστισαν, ακόμα και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού, οφείλονται σε στιγμές όπου, δυστυχώς, δεν διδαχθήκαμε, δεν δείξαμε τον πραγματικό μας εαυτό, το μεγάλο ταλέντο των Ελλήνων. Και αφήσαμε τον φθόνο και τον διχασμό να είναι εκείνοι που οδηγούν τα βήματά μας για «πρόσκαιρα» οφέλη. Οφέλη που, κατά την γνώμη μου, δεν υπήρξαν ποτέ. Ψευδαίσθηση υπήρχε».
Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του, προς την Μητρόπολη Μεσσηνίας, προς τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί όπως είπε «νοιώθω την στήριξή σας που μου είναι απαραίτητη για να μπορέσω να συνεχίσω την άσκηση των καθηκόντων μου σε δύσκολους καιρούς. Με στηρίζετε και με εμπνέετε να πράττω αυτό που πρέπει κατά το Σύνταγμα, και να μην σκέπτομαι κανένα πολιτικό κόστος, προκειμένου να υπηρετήσω την Πατρίδα».
Η Καλαμάτα γιορτάζει την πολιούχο Παναγία Υπαπαντή
Με λαμπρότητα και την παρουσία χιλιάδων πιστών, γιόρτασε η Καλαμάτα την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.
Στον Όρθρο και την πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Ιλίου Αθηναγόρα, Μεγάρων Κωνσταντίνου, Καρθαγένης Μελετίου, Ιεραπύτνης Κυρίλλου, Σταγών Θεοκλήτου, Λαρίσης Ιερωνύμου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημειολογία της εορτής της Υπαπαντής, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση με το Θεό και τον συνάνθρωπο αποτελεί την ολοκλήρωση της ζωής του ανθρώπου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας στις κεντρικές οδούς της πόλης, όπου τιμές απέδωσαν αγήματα του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και φιλαρμονικές Δήμων της Πελοποννήσου και Σωμάτων Ασφαλείας.
Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κώστας Ψυχάρης, ανέφερε: «Ο ευλογημένος μεσσηνιακός λαός τιμά σήμερα την Προστάτιδά του και κλείνει γόνυ ευλαβικά στο θαυματουργό εικόνισμά της. Η Υπεραγία Θεοτόκος μας στέλνει σήμερα ένα μήνυμα, ότι με πίστη στον Υιό της, θυσιαστική αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο και πίστη στις αξίες και τα ιδανικά μας θα βιώσουμε καλύτερες μέρες ως άτομα, αλλά και ως έθνος».