Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού Covid-19 εκτός της Κίνας επιβεβαιώνει το σήμα συναγερμού που εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας, θεωρούν οι ειδικοί που ζητούν ενίσχυση της επιφυλακής.
«Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού, δηλώνει ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Την Παρασκευή, ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου. «Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».
Αιτία, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».
Ετσι, εστίες της επιδημίας εμφανίσθηκαν και εξελίχθηκαν ταχέως τις τελευταίες ημέρες στην Νότια Κορέα, το Ιράν ( όπου αντιστοιχούν 8 θάνατοι σε 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα) ή στην Ιταλία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί περί τα 150 κρούσματα σε 11 πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Στην χώρα, την περισσότερο πληγείσα της Ευρώπης, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει.
«Οπουδήποτε στον κόσμο»
«Είναι αυτό που ονομάζεται μετάβαση σε στάδιο μετάδοσης στο πλαίσιο της κοινότητας (εκτός νοσοκομείου)», εξηγεί ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ, της μονάδας «επιδημιολογία των νεοεμφανιζόμενων ασθενειών» στο Ινστιτούτο Παστέρ. «Αυτό καθιστά τον έλεγχο πολύ πιο δύσκολο και αφήνει να διαφανεί κίνδυνος εισαγωγής από άλλες εστίες εκτός της Κίνας».
Αυτή είναι η περίπτωση των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν στον Λίβανο και τον Καναδά και προήλθαν από την ιρανική εστία. Οσο για την μολυσματική εστία στην Ιταλία, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την διαδικασία της προσβολής του «ασθενούς 1», από τον οποίο διεσπάρη η νόσος.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Σριντάρ.
Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King’s College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τις «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας.
«Αυτό αφήνει ανοικτή την υπόθεση μετάδοσης μέσω συμπτωματικού ατόμου ή με ελαφριά συμπτώματα», λέει η γιατρός, που θεωρεί «επιτακτικό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις καταστάσεις, να ενισχύσουν την εποπτεία των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι» και να φροντίσουν για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση» στην διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ’Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας.
Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα.
«Πρέπει να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή, πρέπει οι αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία», είτε πρόκειται για αυτόχθονες εστίες είτε για εισαγωγή από άλλες εστίες της επιδημίας.
Η Αυστρία διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία
Η Αυστρία διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία για να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση του ιού Covid-19, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αυστριακού ταμπλόιντ OE24.
Νωρίτερα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση που γράφτηκε επίσης στο OE24, σύμφωνα με την οποία η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο σε τρένο προερχόμενο από την Ιταλία λόγω της υποψίας ότι δύο επιβάτες είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Βρετανία: Τέσσερα νέα περιστατικά κοροναϊού
Τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, σε επιβάτες που επέστρεψαν στη χώρα από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, και οι οποίοι αμέσως μετά την άφιξή τους χθες, τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο Αροου Παρκ του Γουίραλ.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τα νέα περιστατικά λέγοντας ότι τέσσερις επιπλέον ασθενείς στην Αγγλία είχαν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά σε 13.
Όπως έγινε γνωστό, ο ιός μεταφέρθηκε στους επιβάτες κατά την παραμονή τους στο Diamond Princess και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο του NHS.
Συνολικά χθες έφτασαν από το Τόκιο στη Βρετανία με ειδική πτήση 32 Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.
Ισραήλ: Σε καραντίνα δεκάδες μαθητές
Περί τους 200 ισραηλινοί μαθητές και εκπαιδευτικοί εκλήθησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους από σήμερα και επί 14 ημέρες, αφού ήλθαν σε επαφή με νοτιοκορεάτες τουρίστες που επικσέφθηκαν τους Αγίους Τόπους και έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό Covid-19, καθώς η επιδημία προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στο Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την συγκρότηση υπουργικής επιτροπής «για την καθημερινή διαχείριση αυτής της σοβαρής απειλής», έπειτα από συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και της ασφάλειας.
Η ανακοίνωση έγινε μετά την εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας για 180 μαθητές σχολείων, 18 εκπαιδευτικούς και έναν φύλακα ασφαλείας να παραμείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες , αφού πρόσφατα διασταυρώθηκαν κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρομών με τους χριστιανούς προσκυνητές από την Νότια Κορέα.
Δεκαοκτώ από τους τουρίστες αυτούς διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή του στην Νότια Κορέα, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας.
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα του την λεπτομερή διαδρομή των νοτιοκορεατών τουριστών που έκαναν προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.
Οι νοτιοκορεάτες προσκυνητές επισκέφθηκαν ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους τόπους, όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην παλιά Ιερουσαλήμ και η Σπηλιά των Πατριαρχών στην Δυτική Οχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.
Εξάλλου χθες, 200 μη Ισραηλινοί επιβάτες αεροπλάνου προερχόμενοι από την Σεούλ δεν έγιναν δεκτοί για αποβίβαση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, καθώς οι ισραηλινές αρχές εφαρμόζουν νέα μέτρα απαγόρευσης εισόδου στο ισραηλινό έδαφος για να αντιμετωπίσουν το κίνδυνο της επιδημίας.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η απαγόρευση εισόδου θα εφαρμοσθεί επίσης από αύριο και για τους μη Ισραηλινούς επιβάτες που θα προέρχονται από την Ιαπωνία.
Ταυτόχρονα, 14ήμερη καραντίνα θα είναι υποχρεωτική για κάθε ισραηλινό πολίτη που θα επιστρέφει από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.
«Και κάθε άτομο που έχει διαμείνει στην Ταϊβάν, την Ιταλία ή την Αυστραλία κατά την διάρκεια των 14 τελευταίων ημερών και θα εμφανίζει τα συμπτώματα της ασθένειας, θα εξετάζεται», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
«Η ισραηλινή αστυνομία έχει αναπτύξει τις αναγκαίες μονάδες για την περίπτωση που πολίτες δεν θα υπακούσουν στις οδηγίες», προειδοποίησε ο Γκιλάντ Ερντάν, υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.
Προειδοποίησε επίσης για οποιαδήποτε απόπειρα διατάραξης της διαδικασίας των εκλογών της 2ας Μαρτίου με την διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Ο παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι Αλ -Κάιλα δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19, προσθέτοντας ότι υπάρχει συντονισμός των παλαιστινιακών αρχών με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ για την διαχείριση της απειλής της επιδημίας. Διευκρίνισε δε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ «δεν αφορά παρά τον ιό».