Μαζικές ρευστοποιήσεις οι οποίες προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα παρατηρήθηκαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές στρέφονται τόσο σε αμερικανικά όσο και γερμανικά ομόλογα τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή. Αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω ήταν το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 2%.
Η εξάπλωση του κοροναϊού πλήττει κυρίως τις πιο ευάλωτες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, δημιουργώντας επενδυτικές συμπεριφορές που φθάνουν στα όρια του πανικού τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο. Αντιθέτως τα γερμανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν σήμερα σε νέο ιστορικό ρεκόρ, συμπιέζοντας την απόδοση τους κάτω από το -0,7%. Ανάλογα κινήθηκαν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι λίαν συντόμως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της.
Στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκαν και σήμερα ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα η απόδοση τού 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 1,42%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 5ετούς στο 0,74% από 0,55% και του 15ετούς ομολόγου στο 1,83% από 1,70%.
Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας προκάλεσαν πρόσθετη ανησυχία, καθώς μπορεί μεν στο σύνολο της χρονιάς ν΄ αυξήθηκε κατά 1,9%, όμως το τελευταίο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για αισθητή επιδείνωση σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου όταν είχαμε ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία και 2,3% σε ετήσια βάση.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 129 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,21% χθες έναντι -0,71% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,13% από 1,88%.
Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1315 δολ.
Οι προσδοκίες για νέα μείωση των επιτοκίων από την FED σε συνδυασμό με την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων πλήττουν το δολάριο.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1336 δολ.
Πτώση στη Wall Street
Παρά τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, η Γουόλ Στριτ τελεί υπό μεγάλη πίεση και νευρικότητα λόγω της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Στις 18.20 ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης υποχωρούσε κατά 2,03% και διαμορφωνόταν στις 25.591,21 μονάδες.
Ο δείκτης εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχωρούσε κατά 2,31% στις 8.536,75 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500, που αντιπροσωπεύει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στη Γουόλ Στριτ, κατέγραφε πτώση 2,37%, και διαμορφωνόταν στις 2.952,26 μονάδες.
Οι επενδυτές συνέχιζαν σήμερα να σπεύδουν στα χρηματοοικονομικά προϊόντα που θεωρούνται µετοχές υψηλής εξασφάλισης, όπως το χρέος των ΗΠΑ. Ένδειξη της πολύ μεγάλης ζήτησης , το επιτόκιο των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 0,7%.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι οι αγορές θα ανακάμψουν και κάλεσε εκ νέου την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα επιτόκιά της για να τονώσει την οικονομία.
“Νομίζω ότι οι αγορές θα ανακάμψουν”, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τα “στοιχεία της απασχόλησης που είναι απίστευτα”. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε τον Φεβρουάριο στο 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος που ζητεί συχνά από τη Fed να μειώνει τα επιτόκιά της, της ζήτησε εκ νέου να προβεί στις ενέργειες αυτές: “η Fed θα πρέπει να χαμηλώσει τα επιτόκιά της όπως και θα πρέπει να τονώσει την οικονομία”. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε την Τρίτη τα επιτόκια της κατά 0,5 εκατοστιαία μονάδα, χωρίς να περιμένει την προσεχή νομισματική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.