Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Roche με έδρα τη Ζυρίχη Σέβεριν Σβαν μειώνει τις ελπίδες για σύντομη διάθεση εμβολίου κατά του κοροναϊού.
Ο ίδιος θεωρεί προσωπικά ότι ο χρονικός ορίζοντας των 12 έως 18 μηνών είναι φιλόδοξος, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Συνήθως χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Δυστυχώς, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κανένα εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλος του 2021, δήλωσε ο Σβαν.
Ο επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας έχει ασκήσει έντονη κριτική για τα τεστ που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην αγορά για να αποδείξουν ανοσία στον κορονοϊό. Υπάρχουν χιλιάδες κορονοϊοί και η δυσκολία έγκειται στην αναγνώριση του σωστού. Αυτό απαιτεί εκτεταμένες σειρές δοκιμών και ελέγχων καταλληλότητας. «Είναι ηθικά πολύ αμφίβολο να τίθενται σε κυκλοφορία τέτοια σκευάσματα», δήλωσε ο Σβαν.
Η Roche σχεδιάζει να θέσει στην κυκλοφορία έως τις αρχές Μαΐου ένα τεστ αντισωμάτων κατά του κορονοϊού και από τον Ιούνιο να διαθέτει έναν οκταψήφιο αριθμό τέτοιων τεστ κάθε μήνα.
Covid-19: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές για εμβόλιο στη Γερμανία
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού ξεκίνησαν στην Γερμανία από την εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, με έδρα το Μάιντς, σε συνεργασία με το αμερικανικό εργαστήριο Pfizer, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (IPE), η αρμόδια για τα εμβόλια ομοσπονδιακή αρχή της χώρας.
Πρόκειται μόλις για την τέταρτη στον κόσμο κλινική δοκιμή στον άνθρωπο εμβολίου για την Covid-19, διευκρίνισε η γερμανική ρυθμιστική αρχή.
Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στην πρώτη φάση επί ομάδας 200 εθελοντών, υγιών, ηλικίας 18 έως 55 ετών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich. Τους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν κλινικές δοκιμές επί διαφορετικών ομάδων εθελοντών και θα αφορούν άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρά περιστατικά προσβολής από τον κορονοϊό.
«Η δοκιμή στον άνθρωπο αποτελεί σημαντικό στάδιο της διαδικασίας παρασκευής ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 για τον πληθυσμό της Γερμανία και πέραν αυτής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το IPE.
Κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν επίσης από την Pfizer στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν θα δοθεί το πράσινο από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, αναφέρει από την πλευρά της η εταιρεία BioNTech, η οποία μέχρι σήμερα ειδικευόταν στην έρευνα για θεραπείες κατά του καρκίνου.
Οι πρώτες δοκιμές στην Γερμανία θα έχουν ως στόχο «να προσδιορισθεί η γενική ανεκτικότητα του εμβολίου και η ικανότητά του να δώσει μία ανοσολογική απόκριση κατά του παθογόνου παράγοντα», ενός ιού RNA, με την ιδιαιτερότητα της μετάλλαξης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, που διευκρινίζει ότι τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν στην Γερμανία και άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων από εργαστήρια.
Περί τα 150 προγράμματα εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο κατά του νέου κορονοϊού.