Στις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και στις παρεμβάσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ ώστε να αρθούν οι επιπτώσεις από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του κατά την απογευματινή ειδική θεματική συνεδρία του περιφερειακού συνεδρίου για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιείται στο Λαύριο.
Στην ίδια θεματική συνεδρία συμμετείχαν, ακόμα, ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος εκπροσώπησε τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κώστας Βαρλαμίτης. Τη συνεδρία συντόνιζε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπική Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.
Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 8.166 μόνιμων εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, λέγοντας ότι πιθανόν το Σάββατο θα ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, οι οποίοι θα παρουσιαστούν στις υπηρεσίες τους την προσεχή Δευτέρα. Διαβεβαίωσε ότι «ο μεγαλύτερος διαγωνισμός των τελευταίων 10 ετών» ήταν αδιάβλητος και σε καμία περίπτωση «φωτογραφικός», ενώ απέρριψε τις κατηγορίες περί ρουσφετιών, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους δήμους, στο πλαίσιο των αναγκών τους και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς τους.
Για το σχέδιο νόμου που αναθεωρεί τον «Καλλικράτη» σημείωσε ότι αποτελεί την πρώτη φάση αλλαγών, ενώ θα ακολουθήσει μια δεύτερη δέσμη τομών, αφού προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Αιχμή των αλλαγών αποτελεί η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα «είναι η εισαγωγή σε μια νέα εποχή συνυπευθυνότητας, είναι η προσπάθεια εμπέδωσης μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας και συνθέσεων».
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στις επερχόμενες αλλαγές, που εισάγει το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα, περιλαμβάνονται, επίσης η ακριβέστερη κατηγοριοποίηση των δήμων βάσει όχι μόνο του πληθυσμού τους, αλλά και των γεωμορφολογικών και ανθρωπογεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, η μεταφορά της ελεγκτικής αρμοδιότητας επί των δήμων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στον νέο φορέα «Ελεγκτή Νομιμότητας», που θα εδρεύει στο υπουργείο, κ.λπ.
Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των δήμων, ο υπουργός εξέφρασε την ανάγκη να εξεταστεί η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και στους 325 δήμους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εξαγγελία του περί επιστροφής στη σχέση 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο), τονίζοντας ότι πρόκειται για μια υπόσχεση υποστελέχωσης των ΟΤΑ στο διηνεκές, που βρίσκει αντίθετο το σύνολο των δημάρχων, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης.
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Σκουρλέτης στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την υποστήριξη των δήμων και μέσω αυτών βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Υπενθύμισε, ειδικότερα, ότι αυτή την περίοδο «τρέχουν» τα χρηματοδοτικά προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για φέτος, με προοπτική τα 2,3 δισ. σε βάθος πενταετίας, για κατασκευή παιδικών χαρών, συντήρηση σχολικών κτιρίων, αγορά μηχανημάτων, ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων, αποκατάσταση χωματερών, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα και αποκαταστάσεις αγροτικής οδοποιίας. Αναφέρθηκε επίσης στα περίπου 20 εκατ. ευρώ που δόθηκαν και φέτος σε 88 ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους, στα 30 εκατ. ευρώ, για έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και των καταστροφών από θεομηνίες, κ.λ.π.
Ο κ. Γκοτσόπουλος από την πλευρά στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι ο ασθενής κρίκος στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας και μακράν είμαστε οι τελευταίοι σε αυτό τον τομέα στην Ευρώπη». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ έθεσε το ερώτημα αν με την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» θα γίνουν τα αναγκαία βήματα προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να αναβαθμιστεί και να γίνει ισότιμος εταίρος στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας και να καταστήσει τους δήμους άξιους και ικανούς για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
Οι δήμαρχοι Παλλήνης και Λαυρεωτικής κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα αλλά και για την Ανατολική Αττική ειδικότερα.
Οι κ. Ζούτσος και Λουκάς σημείωσαν ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για ουσιαστική αποκέντρωση που θα οδηγήσει στην τοπική ανάπτυξη και μέσω αυτής στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ζήτησαν από τον κ. Σκουρλέτη το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα κυβερνησιμότητας των δήμων, ενώ έκαναν λόγο για σοβαρές ελλείψεις στην περιοχή, τις οποίες απέδωσαν «στη διαχρονική αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης».
Πρότειναν, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των λιμένων Ραφήνας και Λαυρίου για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων, την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης των δύο αυτών λιμανιών και την απόδοσή τους προς αξιοποίηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, την επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολιγκών χώρων και μνημείων της Ανατολικής Αττικής, την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων όπως με τις επεκτάσεις σχεδίων πόλης, την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, την επιτάχυνση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης και την κατασκευή νοσοκομείου.
Στα επενδυτικά – χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι (πλην των αντίστοιχων του ΕΣΠΑ) αναφέρθηκε ο κ. Βαρλαμίτης. Για το προγράμματα Φιλόδημος Ι, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανέφερε ότι τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθούν τρεις προκηρύξεις για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης (για πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθούν και οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων), και αγροτικής οδοποιίας, ενώ για το «Φιλόδημος ΙΙ» βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις προσκλήσεις για σχολικά κτήρια, μηχανήματα και παιδικές χαρές. Μίλησε ακόμα για το πρόγραμμα επιχορήγησης μικρών δήμων με 85.000 ευρώ στον καθένα και στο οποίο εντάχθηκαν 150 δήμοι με πληθυσμό έως 15.000 κατοίκους.
Τέλος, για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ΟΤΑ (δημοτικός οδοφωτισμός), ο κ. Βαρλαμίτης είπε ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ετήσιου ενεργειακού κόστους των δήμων από το 1 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ.