Η μετάβαση από την συμβατική καλλιέργεια στην «έξυπνη» γεωργία (Smart farming) παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Agrotica , όπου δίδεται έμφαση στη χρήση τεχνολογιών ρομποτικής με συστήματα αυτοματισμού ρομπότ και drones.
Η 27η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, που εγκαινιάζει το εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ-Helexpo για το 2018, θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά το επίκεντρο των εξελίξεων του αγροτικού κλάδου και με τη διεθνή της ακτινοβολία θα συμβάλει ουσιαστικά στο «άνοιγμα» νέων αγορών.
Το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (ibo.certh.gr) του ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει στην Agrotica ρομποτάκι, drone και μη επανδρωμένο αεροπλανάκι για εφαρμογές έξυπνης γεωργίας
Όλοι οι τομείς της γεωργίας, τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, οι παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, η καινοτομία και η πιο σύγχρονη αγροτική τεχνολογία θα βρεθούν στην Agrotica του 2018. Μάλιστα, αυτή η πληρότητα στο εκθεσιακό επίπεδο συμπληρώνεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, το οποίο υλοποιούν φορείς, εκθέτες, ινστιτούτα και Πανεπιστήμια.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, όπου θα συμμετάσχουν επιστήμονες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, γεωπόνοι και πολλοί άλλοι, που θα αναδείξουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα της γεωργίας.
Το Συνέδριο με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία» αποτελεί μία συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης, η ΔΕΘ-Helexpo και το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) /ΕΚΕΤΑ θα συνδιοργανώσουν εκδήλωση με θέμα: «Από την συμβατική στην «έξυπνη» γεωργία, με τη χρήση τεχνολογιών ρομποτικής».
Το ρομπότ
Τις δυνατότητες που διαθέτουν και εξελίσσουν οι ευφυείς άνθρωποι, όπως η λήψη εύστοχων αποφάσεων με βάση τα δεδομένα, εξετάζουν ώστε να ενσωματώσουν μέσω αλγόριθμων στα μη επανδρωμένα ρομποτικά οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Διονύσης Μπόχτης, σήμερα η ρομποτική, οι έξυπνες τεχνολογίες και τα drones κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά, αλλά «αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμη πολλοί είναι ότι το δύσκολο κομμάτι, το κρίσιμο ζήτημα, είναι το πώς με αυτήν την τεράστια αποθήκη δεδομένων που υπάρχει, θα μπορεί κάποιος να πάρει την οριστική απόφαση (για το πώς θα διαχειριστεί τη σοδειά του)».
Το ρομπότ που επιδεικνύει το ΕΚΕΤΑ στο περίπτερο εντός της ΔΕΘ και πρόκειται να προμηθευτεί στο προσεχές μέλλον, κατασκευάζεται από νορβηγική εταιρεία και εφοδιάζεται με έως και τέσσερις ισχυρούς ηλεκτρικούς κινητήρες για την κίνηση και το σύστημα διεύθυνσής του. Αυτό του δίνει εξαιρετικές δυνατότητες έλξης και κίνησης, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε δύσκολα περιβάλλοντα και σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Μεταξύ των δυνατοτήτων του ρομπότ συγκαταλέγονται τα εξής:
*Έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τον περονόσπορο στα φυτά με τη χρήση UV-Light (υπεριώδες φως), εκτελώντας τη συγκεκριμένη εργασία ακόμη και νυχτερινές ώρες,
*Μπορεί με τη χρήση καμερών και ειδικού λογισμικού να ξεχορταριάζει με πολύ προσιτό κόστος. Έτσι αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων για τον ίδιο σκοπό με προφανείς θετικές συνέπειες τόσο κόστους, όσο και στο επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος και
*Παρακολουθεί την εξέλιξη της παραγωγής και μπορεί να «αντιληφθεί» σημάδια αρχόμενων ασθενειών στα φυτά ή έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Όλα τα προαναφερόμενα, το ρομπότ τα εκτελεί έχοντας πολύ μικρό βάρος και όγκο, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει και να μην υποβαθμίζει το έδαφος. Η ρομποτική, σύμφωνα με τον κ. Μπόχτη, με την υποστήριξη των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, αντικαθιστά βαθμιαία τα μεγάλα ενεργοβόρα γεωργικά οχήματα και μηχανήματα με μικρότερα και περισσότερα ευφυή συστήματα (που δαπανούν και λιγότερη ενέργεια), ενώ γίνεται πράξη και η έννοια της γεωργίας ακριβείας, με πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον.