Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας, την έναρξη της κατασκευής του οποίου κήρυξε σήμερα επισήμως μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα ο Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.
Ο Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Έφθασε στην Άγκυρα γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απ’ ευθείας τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.
Αύριο Τετάρτη ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη Συρία.
Σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας κήρυξαν επισήμως την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου, του πρώτου σε τουρκικό έδαφος, ο οποίος θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.
Στη συνέχεια οι Ερντογάν και Πούτιν θα έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, κατά τις οποίες σημαντική θέση αναμένεται ότι θα έχει το ζήτημα της Συρίας, στο οποίο η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία.
Για τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας δεν αντιδρούν μόνο οι οικολόγοι στην Τουρκία αλλά αποτελεί και ένα από τα βασικά στοιχεία τριβής Τουρκίας και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας που αναπτύσσονται στον ενεργειακό τομέα, καθώς και σε σχέση με τους πυραύλους S400, αποτελούν το μήλον της έριδος σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ και προκαλούν αμηχανία στις σχέσεις Άγκυρας – Δύσης.
Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, μετά το ναδίρ στο οποίο βρέθηκαν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού που ακολούθησε την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, μπήκαν σε τροχιά συνεργασίας που εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τη Μανμπίτζ, επιχειρώντας σε συριακό έδαφος με την ανοχή, αν οχι τις ευλογίες της Μόσχας. Η αμφίρροπη αυτή σχέση Τουρκίας – Ρωσίας ενοχλεί τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των ρωσικών προσδοκιών στη Συρία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να εγκαίνιασει τον πυρηνικό αντιδραστήρα το 2023, στην επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η τελετή έναρξης εργασιών των θεμελίων της πρώτης μονάδας του αντιδραστήρα λαμβάνει χώρα στο προεδρικό μέγαρο, σε ζωντανή σύνδεση με το Ακούγιου στην Μεσίνα που χτίζεται σε συνεργασία με τουρκικές εταιρίες.