Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του 1ου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Thomas Wieser (Τόμας Βίζερ), υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου εκείνης κόστισε όχι 100 δισ. αλλά ενδεχομένως τα διπλά.
Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, o κ. Βίζερ σημειώνει: «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: όλη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».
Ο κ. Βίζερ εκφράζεται με μάλλον απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Γιάνη Βαρουφάκη («Ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και υπάρχει χώρος για πολλά είδη», λέει) ενώ ερωτηθείς αν ασπάζεται την άποψη Βαρουφάκη, ότι υπήρξε πιο ισχυρός από τον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ και τον Μοσκοβισί και εάν λειτουργούσε ως «πράκτορας» της Merkel, λέει:
«Πρόκειται περί πραγματικής ανοησίας, πλήρους ανοησίας. Σίγουρα δεν αποτελεί κομπλιμέντο να ακούς κάτι τέτοιο»
Στην ίδια συνέντευξη, την οποία αναδημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, ο κ. Βίζερ αναφέρεται επίσης στον κίνδυνο του Grexit λέγοντας: «Η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012. Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. Ο κόσμος τότε ήταν πιο ασταθής, δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, o Draghi δεν είχε υποσχεθεί ακόμα ότι θα κάνει το παν για να σώσει το ευρώ. Δεν υπήρχε τίποτα, εξ’ ού και το σχέδιό μου..
Οσον αφορά την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αν το Eurogroup ήταν προετοιμασμένο για ένα τέτοιο ενδεχσόμενο, ο κ. Βίζερ αναφέρει:
«Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με το Βαρουφάκη, όλα αυτά τα μεγάλα λόγια και οι δημαγωγίες.. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είχαν την άποψη ότι ‘εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!’ Μόνο ένα μικρό κομμάτι ήταν εναντίον: ο Γάλλος δηλαδή υπουργός, ο Ιταλός και ο Κύπριος. Στον Νταισελμπλουμ ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα ‘τινάξει όλα στον αέρα’. Αυτός κατάφερε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός επί του οποίου μπόρεσαν να συμφωνήσουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες».
Ποιος έσωσε τελικά την Ελλάδα; ερωτάται ο κ. Βίζερ
«Η ίδια η Ελλάδα. Εναπόκειτο στον Τσίπρα τότε κατά πόσο θα αποδεχόταν την πρόταση ή όχι. Αλλά χωρίς τον Ντάισελμπλουμ δεν θα είχε υπάρξει ποτέ μια πρόταση».
Τέλος ερωτωμενος αν ο κ. Βαρουφάκης υπήρξε επιζήμιος με δεδομένο ότι ο επικεφαλής του ΕΜΣ, είχε υπολογίσει ότι το εξάμηνο Βαρουφάκη κόστισε 100 δισ. ευρώ, ο κ. Βίζερ λέει:…
«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».