Το Facebook, που επιχειρεί να εντείνει τον αγώνα του κατά της προσπάθειας χειραγώγησης μέσω των υπηρεσιών του, ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλόκαρε τρεις νέες απόπειρες επηρεασμού της κοινής γνώμης, η μία εκ των οποίων συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Εργαζόμαστε διαρκώς για να εντοπίζουμε και να αναχαιτίζουμε αυτού του είδους τη δραστηριότητα επειδή δεν θέλουμε να χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες μας για τη χειραγώγηση των ανθρώπων», σημείωσε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας του Facebook. «Κάνουμε προόδους (…) όμως όπως έχουμε ήδη πει, πρόκειται για μια διαρκή πρόκληση», πρόσθεσε.
Η πρώτη «επιχείρηση» χειραγώγησης προερχόταν από τη Ρωσία και στόχευε κυρίως την Ουκρανία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες. Εντοπίστηκαν 78 λογαριασμοί, 11 σελίδες και 29 ομάδες που δρούσαν μέσω του Facebook αλλά και άλλοι 4 λογαριασμοί στο Instagram (ιδιοκτησίας επίσης του Facebook). «Ορισμένοι από τους λογαριασμούς αυτούς εμφανίζονταν να ανήκουν σε πολίτες δημοσιογράφους και επιχειρούσαν να έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους, φορείς λήψεις αποφάσεων και άλλα δημόσια πρόσωπα της περιοχής», επισήμανε η εταιρεία. Σύμφωνα με την έρευνά της, οι λογαριασμοί συνδέονταν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Το δεύτερο δίκτυο λειτουργούσε από το Ιράν και επικεντρωνόταν στις ΗΠΑ, με 6 λογαριασμούς στο Facebook και 5 στο Instagram. Οι χρήστες μοιράζονταν μεταξύ τους άρθρα για τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ, ο χριστιανισμός, οι ιρανοαμερικανικές σχέσεις και η αμερικανική μεταναστευτική πολιτική.
Το τρίτο δίκτυο λειτουργούσε από το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ και στόχευε στον πληθυσμό της δεύτερης. Σε 13 λογαριασμούς και 10 σελίδες στο Facebook ασκούσε κυρίως κριτική στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Μιανμάρ. Οι λογαριασμοί αυτοί φαίνεται ότι ανήκαν σε δύο ανταγωνίστριες εταιρείες και σε μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων.
Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το αμερικανικό Radio Svoboda (Radio Liberty) στο μητρώο «πρακτόρων ξένης χώρας»
Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το αμερικανικό Radio Svoboda (Radio Liberty) στο μητρώο «πρακτόρων ξένης χώρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Έτσι το εν λόγω μέσο γίνεται το 11ο στο σχετικό μητρώο.
Το 2017 το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει ως «πράκτορες ξένης χώρας» εννέα μέσα ενημέρωσης: την «Φωνή της Αμερικής» (Voice Of America) το ραδιόφωνο Radio Free Europe/Radio Liberty, το τηλεοπτικό δίκτυο «Kanstayasee Vremya», την υπηρεσία του Radio Svoboda στην ταταρική -μπασκιρική γλώσσα (Azatliq Radiosi), την υπηρεσία Sibir.Realii, την υπηρεσία Faktograf, την υπηρεσία Kavkaz.Realii, την υπηρεσία Krim.Realii. Τον Νοέμβριο του 2019 στο μητρώο συμπεριελήφθη και η υπηρεσία Sever.Realii.
Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει ότι το ΜΜΕ που κατατάσσεται στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας» σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα που χαρακτηρίζεται ως «πράκτορας ξένης χώρας», υποχρεούται να προβεί σε σύσταση νομικού προσώπου με έδρα την Ρωσία.
Τα έντυπα, που ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας», έπρεπε να προβούν στην σύσταση εταιρείας νομικού προσώπου έως την 1η Φεβρουαρίου του 2020.
Σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας, μετά τις τροπολογίες που έγιναν στο σχετικό Κώδικα διοικητικών παραβάσεων οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου, στα ΜΜΕ που έχουν χαρακτηρισθεί ως «πράκτορες ξένης χώρας» εφόσον παραβιάζουν την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία τους, θα επιβάλλονται αντίστοιχα πρόστιμα. Στους πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή και εργάζονται στα μέσα αυτά θα επιβάλλεται πρόστιμα 10.000 ρουβλίων (150 ευρώ), για στελέχη 50.000 ρούβλια (750 ευρώ) και για τα νομικά πρόσωπα 500.000 ρούβλια (7.200 ευρώ). Σε περίπτωση που οι παραβάσεις επαναληφθούν τα πρόστιμα αυξάνονται έως 50.000 ρούβλια για του πολίτες, έως 100.000 για στελέχη και έως 1.000.000 για νομικά πρόσωπα.