Την ξεκάθαρη άποψη ότι δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης εκτός σπιτιού εξέφρασε στη νέα ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας. Ωστόσο, επισήμανε ότι η χρήση μάσκας ίσως επαναξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μέταδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Ο κος Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν συστήνεται ή μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας), από τον γενικό πληθυσμό. «Οι μάσκες αυτές δεν κάνουν για τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους», ανέφερε. Πάντως ο κος Τσιόδρας επισήμανε ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας.
Όσον αφορά τα γάντια και τη χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές από τη χρήση γαντιών, η χρήση γαντιών μίας χρήσης αδιακρίτως, είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό». Ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι πολλοί φοράμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιον τρόπο. «Τα γάντια όμως μίας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια», επισήμανε και κατέληξε ότι με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.
Δεκατέσσερις ασθενείς βγήκαν το τελευταίο 24ωρο από την ΜΕΘ
Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 71 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1955, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 518 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 734 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 79 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και το 77% αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα. Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρεις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κοροναϊού στους 86, εκ των οποίων 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη. Δεκαέξι ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σε ένα μήνα θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων
Όσον αφορά τα τεστ αντισωμάτων, ο κος Τσιόδρας εξήγησε ότι περνάμε τη φάση όπου αναζητούμε αξιόπιστα τεστ τα οποία θα αξιοποιήσουμε αργότερα για να μελετήσουμε την επιδημία και την πορεία του ιού σε μια χώρα. Συγκεκριμένα είπε «Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους τα τεστ αντισωμάτων. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανέναν και να λέμε «αυτός το πέρασε». Τέτοια τεστ δεν υπάρχουν ακόμα». Μάλιστα, κατέληξε τονίζοντας ότι σε ένα μήνα θα έχουμε αξιόπιστα τεστ.
Και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό
Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κος Τσιόδρας είπε ότι έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας και αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα. « Σε αυτούς έχουμε ανιχνεύσει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό. ‘Αλλο έχουν μολυνθεί από τον ιό κι άλλο έχουν εμφανίσει τη νόσο. Τους βαφτίζουμε κρούσματα αλλά δεν νοσούν. Υπάρχει μία φάση που λέγεται προσυμπτωματική, 1-3 μέρες πριν εμφανίσει το συμπτώματα. Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικοί οι άνθρωποι που είναι προσυμπτωματικοί και συμπτωματικοί από τους ασυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε όμως ότι και οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πόσο πολύπλοκη είναι η νόσος που προκαλεί ο κορονοϊός.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι θα νοσήσουν βαριά και ποιοι ελαφριά
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια κριτήρια προς το παρόν που δείχνουν ποιος από τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και ποιος πιο ελαφριά, είπε ότι γνωρίζουμε ελάχιστα προς το παρόν για αυτό και πρόσθεσε «βλέπουμε και το ένα και το άλλο και αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτοί που έχουν προχωρημένη ηλικία και παράγοντες κινδύνου λόγω άλλων νοσημάτων, νοσούν πιο βαριά και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν συμπτώματα. Επισης, ξέρουμε ότι κάποιοι νέοι έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος, έχουν μια αυξημένη φλεγμονή η οποία τους οδηγεί σε πνευμονία αλλά δεν είναι συχνό». Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει έκρηξη άλλων νοσημάτων μετά το κύμα της επιδημίας του κορονοϊού καθώς πολλοί παραμελούν την πρόληψη, είπε ότι μιλώντας με φίλους του καρδιολόγους διαπιστώνει ότι προς το παρόν συμβαίνει κάτι διαφορετικό. «Υπάρχει μια μείωση των εμφραγμάτων. Κάποια από τα νοσήματα φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να έχουν «σταθμεύσει».
Ν. Χαρδαλιάς: Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς την Μ. Εβδομάδα
Η Πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί, χωρίς εξαιρέσεις, ο συγχρωτισμός των πολιτών και η μετάδοση του ιού, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς
Ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Μ.Εβδομάδα. Όπως είπε, «η Εκκλησία της Ελλάδος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνσεις προς τους πιστούς ενόψει της Μ. Εβδομάδας». Πρόσθεσε πως σήμερα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διευκρίνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας μόνο συγκεκριμένες ώρες, αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο. «Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών». Στο πλαίσιο αυτό δε, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η ατομική προσευχή δεν περιλαμβάνεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης.
Έλεγχοι στα αεροδρόμια
Συνεχίζεται το υπηρεσιακό σχέδιο όσον αφορά τα αεροδρόμια. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα, δηλαδή των πτήσεων που έρχονται από Παρίσι, Βρυξέλλες, Ζυρίχη και Ντόχα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό οι επιβάτες 15 τακτικών πτήσεων, 724 άτομα. Οι επιβάτες κατά την άφιξή τους, οδηγούνται σε ξενοδοχείο, υποβάλλονται στο τεστ, και όσοι είναι αρνητικοί, αποχωρούν από το ξενοδοχείο και ολοκληρώνουν την καραντίνα τους στον τόπο που έχουν δηλώσει στην αντίστοιχη φόρμα. Οι θετικοί παραμένουν στο ξενοδοχείο.
Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην καμπάνια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «μένουμε σπίτι-βγαίνουμε νικητές». Όπως είπε, κυρίως πρόκειται για μια καμπάνια, που δείχνει πως «όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο, και αν συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό, δεν θα αργήσει η μέρα που θα βγούμε από αυτή την μεγάλη δυσκολία και θα βγούμε νικητές».