Την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου.
Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών επιβατών & των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.
Το κόστος θα επιδοτείται από το ΠΔΕ με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην ΕΕ. pic.twitter.com/ZTqrZLE91X— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 17, 2018
Σημερα στο Καστελόριζο, εγκαινιάσαμε ένα έργο που δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα: Την μειωμένη και αμφιβόλου ποιότητας παροχή νερού στο νησί, αλλά και το υψηλό κόστος αυτής της παροχής. #Δίκαιη_Ανάπτυξη pic.twitter.com/qNxYPUWZ49
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 17, 2018
Σημείωσε συγκεκριμένα ότι άμεσα, μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας δέσμευσης της κυβέρνησης, εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευση μας”. Απαντώντας έτσι και σε αναφορά του Περιφερειάρχη που ζήτησε μειωμένο ΦΠΑ αντί του μεταφορικού ισοδύναμου, ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι “δεν πρέπει να συσχετίσουμε τη συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο με την φορολογική πολιτική”, επισημαίνοντας ότι “είναι αίτημα δεκαετιών των νησιωτών μας”.
Πρόσθεσε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης η φορολογική εξίσωση στο ΦΠΑ και πως την ιδέα την έδωσαν στους δανειστές κάποιοι εγχώριοι, θυμίζοντας ότι ήταν στο mail Χαρδούβελη.
Ανακοίνωσε ότι η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού Ισοδυνάμου, πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018, σε πρώτη φάση πιλοτικά για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο. Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, και οι μικρές Κυκλάδες, σε πρώτη φάση πιλοτικά.
Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών επιβατών & των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.
Το κόστος θα επιδοτείται από το ΠΔΕ με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην ΕΕ. pic.twitter.com/ZTqrZLE91X— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 17, 2018
Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2019, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ, το μεταφορικό ισοδύναμο θα επεκταθεί στο σύνολο των νησιών, εκτός από την Κρήτη.
“Για πολλά χρόνια, το κόστος των άγονων γραμμών βρισκόταν περίπου στα 46 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Εμείς εξορθολογήσαμε το σύστημα, κάναμε διαγωνισμούς και το κόστος από 46 εκατομμύρια κατέβηκε στα 10. Και οι γραμμές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά πύκνωσαν”, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα ότι «η ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών συνεδρίων, συμπίπτει με μια μεγάλη καμπή για τον τόπο, μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια πολύ μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών”.
Σημείωσε ότι αυτή η μεγάλη περιπέτεια ευτυχώς για τη χώρα τελειώνει “και αυτή τη φορά, εκεί που άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε”. ‘Η εκχώρηση κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει οριστικά με την ολοκλήρωση και της 4ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος σε μερικούς μήνες από σήμερα, σε μερικές μέρες από σήμερα”, είπε.
Τόνισε ότι “τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς: Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το κυριότερο, χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, λίγους μήνες πριν”.
Τα πρώτα τρία νησιά που έχουν επιλεγεί για την πιλοτική ανάπτυξη ενός «έξυπνου Ηλεκτρικού Συστήματος», μέσα από ειδικά τεχνικά έργα. Παράλληλα η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για την μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια. pic.twitter.com/KI5GDd6C4o
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 17, 2018
Σήμερα μετά από οχτώ ολόκληρα σκληρά χρόνια σκληρά, η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της και η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική, να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς τις υποδείξεις τρίτων, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
“Μια αναπτυξιακή πολιτική προφανώς θα έχει κανόνες, όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πλαίσιο, στην ΕΕ”, είπε, για να τονίσει ότι όμως “το θέμα είναι να σχεδιαστεί έτσι ώστε αυτή η ανάπτυξη, ανεξαρτήτως από το πόσο μεγάλη θα είναι, να κατανέμεται δίκαια στον πληθυσμό και σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία της χώρας”.
Μίλησε για ανάπτυξη “που δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς”, αλλά που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, που θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία και που θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα.