Τζανακόπουλος: Να σταματήσει ο Μητσοτάκης να καλύπτει τον Μαρινάκη

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα Κολομβία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση αυτή ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας», και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για την ταύτιση του με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και να σταματήσει να καλύπτει και να προστατεύει έναν διωκόμενο επιχειρηματία.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόουλος τόνισε πως «ο κ. Μαρινάκης ενορχηστρώνει, με επαναλαμβανόμενα χυδαία και συκοφαντικά δημοσιεύματα, την επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης, σε αγαστή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη».

Είπε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παλινόρθωση των πολιτικών κομμάτων τα οποία για δεκαετίες εξέθρεψαν ένα σύστημα διαφθοράς, διαπλοκής και παραεξουσίας διαφόρων ολιγαρχών που θεωρούν ότι οι πολίτες, η κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη, οι δημοκρατικοί θεσμοί τούς χρωστάνε» και συνέχισε:

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μέτωπο με την συμμορίτικη ασυδοσία, την αυταρέσκεια και την προσβλητική για τη δημοκρατία αλαζονεία αυτού του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή, λοιπόν, ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας.

Και ο κ. Μαρινάκης που διώκεται ποινικά από την ελληνική Δικαιοσύνη για βαρύτατες ποινικές υποθέσεις -και για εμπορία ναρκωτικών- ο κ. Μαρινάκης που ενορχηστρώνει με επαναλαμβανόμενα χυδαία και συκοφαντικά δημοσιεύματα την επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μαρινάκης που έχει μετατρέψει ένα ιστορικό συγκρότημα του ελληνικού τύπου σε σκουπιδότοπο, πρέπει να το βάλει αυτό καλά στο μυαλό του.

Ο στόχος του, βεβαίως, είναι προφανής αλλά του ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες».

Μήνυση και αγωγή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον των κ.κ. Μαρινάκη και Κουρτάκη και σημείωσε: «Τα άθλια δημοσιεύματα τόσο του “Βήματος” όσο και των “Παραπολιτικών” δεν θα μείνουν αναπάντητα. Όπως και κανένα άλλο συκοφαντικό δημοσίευμα στο εξής. Έχουμε ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες και σκοπεύουμε να καταθέσουμε μήνυση και αγωγή τόσο κατά του κ. Μαρινάκη όσο και κατά του κ. Κουρτάκη ο οποίος με εκβιαστικά δημοσιεύματα προαναγγέλλει, με τρόπο που θυμίζει εκβιαστή του χειρίστου είδους, δήθεν αποκαλύψεις. Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Κολομβία».

Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης

Στο σημείο αυτό ο κ. Τζανακόπουλος απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και παρατήρησε:

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμως έχει ταυτίσει τον εαυτό του με τον κ. Μαρινάκη. Σας θυμίζω την πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής κατά του υπουργού Άμυνας, εξηγούσε ότι αν πληγεί ο επιχειρηματίας πλήττεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη:

– Πρώτον: Να μας εξηγήσει το λόγο αυτής της ταύτισης

– Δεύτερον: Να σταματήσει να καλύπτει και να προστατεύει ένα διωκόμενο επιχειρηματία.

Και, τέλος, ενημερώνουμε τον κ. Μαρινάκη και τους συνεργάτες του ότι αν θεωρούν ότι μια άλλη κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του ή θα του εξασφαλίσει μια καλύτερη μεταχείριση, ο ελληνικός λαός θα τους απογοητεύσει ξανά.

Και, παρεμπιπτόντως, να σας θυμίσω ότι είναι η όγδοη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Ποιος και γιατί χρηματοδότησε μέσω οφσόρ την εταιρία της συζύγου του το 2017 και την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”;».

Δ. Τζανακόπουλος: Το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 επιβεβαιώνει αυτό που αμφισβητεί, δηλαδή το τέλος του Μνημονίου και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τη χώρα

Το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 επιβεβαιώνει αυτό που αμφισβητεί, δηλαδή το τέλος του Μνημονίου και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τη χώρα, επισήμανε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να ανανεώσει την εντολή του λαού στην ώρα της.

«Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο ότι η χώρα βαδίζει προς την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Επίσης, η παρέμβαση του γγ του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία, πριν από λίγη ώρα, επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, έχει ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και πλέον μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία. Είναι προφανές ότι όσα είπε ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Γκουρία, πριν από λίγο δεν ταιριάζουν με τις ιστορίες κατάρρευσης και καταστροφής που αναπαράγονται καθημερινά τόσο από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης όσο και από την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη».

Σε αυτό ακριβώς απέδωσε και τον λόγο, για τον οποίο, όπως είπε, «μεγάλη μερίδα του Τύπου αποφάσισε ότι δεν είχε λόγο να προβάλει την επίσκεψη, τις δηλώσεις αλλά και την ομιλία του κ. Γιούνκερ -η οποία σημειωτέον ήταν η πρώτη ομιλία Ευρωπαίου αξιωματούχου στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Σόφια, λέγοντας ότι κι αυτό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα του Τύπου, καθώς δεν επιβεβαίωσε τα τρομοκρατικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε εκεί θα μας επιστρεφόταν ως απαράδεκτο. «Αντ΄ αυτού το στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών χαιρετίστηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ καθορίστηκαν και οι ημερομηνίες σταθμοί για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία για τη μεταπρογραμματική εποπτεία- το καθεστώς της οποίας θα προσομοιάζει με το αντίστοιχο όλων των χωρών που εξήλθαν από τη διαδικασία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να ληφθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις για την καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνετε η προοπτική της καθαρής εξόδου δεν μπορεί καν να συγκριθεί με όσα διαφημίζονταν ως success story από την συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου που θεωρούσε έξοδο από το πρόγραμμα την πιστοληπτική γραμμή. Πιστοληπτική γραμμή η οποία βεβαίως υπήρχε μόνο στην φαντασία της τότε κυβέρνησης, καθώς ποτέ δεν είχε τεθεί ούτε καν ως σενάριο από τη μεριά των δανειστών οι οποίοι ήδη από τον Ιούνιο του 2014 θεωρούσαν ότι το 2ο πρόγραμμα είχε βγει αναντίστρεπτα εκτός πορείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν, εξάλλου, να καταλάβουμε και τον λόγο για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία ξαναθέτει σήμερα θέμα εκλογών για το φθινόπωρο του 2018». «Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Σπυράκη, σας θυμίζω, έκαναν λόγο για την ανάγκη νέας εντολής μετά το τέλος του προγράμματος» προσέθεσε και υπογράμμισε:

«Δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι το αίτημα αυτό είναι κάπως οξύμωρο. Επιβεβαιώνει, τελικά, αυτό που αμφισβητεί. Το τέλος του μνημονίου και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τη χώρα. Είναι λογικό λοιπόν που η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ανησυχούν. Τους διαβεβαιώνουμε πάντως πως έχουμε σκοπό να ανανεώσουμε την εντολή μας στην ώρα της».

Οικονομία

«Δεν υπάρχει “αίτημα”, υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός» είπε ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σε ποιον απευθύνεται το αίτημα για ελάφρυνση των ήδη υπαρχόντων μέτρων λιτότητας. Επισημαίνοντας την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα την υπέρβαση των στόχων αυτών για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος όχι απλώς για νέα μέτρα, αλλά για την εξακολούθηση μέτρων που ήδη αυτή τη στιγμή ισχύουν». Τόνισε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι, στον βαθμό που το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να ελαφρύνει τους πολίτες. Και οι συγκεκριμένοι τρόποι που αυτό θα γίνει, προφανώς θα συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είπε ότι βρισκόμαστε στην αρχή, ότι στις 14 Μαΐου έχουμε την έλευση των θεσμών στην Ελλάδα όπου θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και θα υπάρξει κατάληξη σε μια τεχνική συμφωνία, η οποία και θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Επισήμανε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση συζητά και για τη ρύθμιση του χρέους «που θα πρέπει με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει στην Ελλάδα να μην έχει χρηματοδοτικές ανάγκες στο μεσοπρόθεσμο διάστημα μεγαλύτερες από το 15% του ΑΕΠ της» και ότι παράλληλα συζητά και την μεταπρογραμματική εποπτεία που συζητείται ότι θα προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με το καθεστώς που έχουν και οι υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Εξήγησε ότι θα πρόκειται για καθεστώς που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς με αποστολές των θεσμών, που όμως δεν θα συνεπάγονται αξιολόγηση όπως την ξέρουμε σήμερα, για να τονίσει ότι αυτό το καθεστώς που ξέραμε τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. «Από κει και πέρα» εξήγησε «θα υπάρχουν αποστολές όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, και θα καταγράφουν σε μια έκθεση τους την πορεία της ελληνικής οικονομίας ώστε να ενημερώνεται το Eurogroup».

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα για ελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο, για να τονίσει πως αυτό όμως που υπάρχει και το έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός είναι «η πολιτική βούληση εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να ελαφρύνουμε τους πολίτες από τις συνέπειες της λιτότητας, πάντοτε εντός των ορίων των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές».

Σε άλλο ερώτημα για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν αγοράσει, είπε πως τα λεγόμενα SNP και ANFA θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους ή και για επενδύσεις, αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να συμφωνηθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την τελική έξοδο από το πρόγραμμα. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι από τα ζητήματα που συζητάμε με τους δανειστές μας στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων.

Για Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ότι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για «αυτονόητα καταδικαστέα δήλωση» και ότι η συγκεκριμένη δήλωση «είναι προφανές ότι εξυπηρετεί πολιτικές επιδιώξεις του κ. Ερντογάν σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα». Υπογράμμισε ότι «όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Ερντογάν να αναθεωρήσει την ιστορία για να παράξει πολιτικά αποτελέσματα στη χώρα του, τα ιστορικά γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και οι ευθύνες είναι δεδομένες και αναμφισβήτητες για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είπε ότι «η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία δεν βοηθά ούτε την ίδια ούτε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά την απομονώνει όλο και περισσότερο από τους διεθνείς οργανισμούς» κάτι που φαίνεται από τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί το διεθνές δίκαιο. «Εμείς συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την άσκηση πολιτικής και διπλωματικής πίεσης προς την Τουρκία, ώστε ακριβώς να λειτουργεί με τρόπο που να μην κινείται εκτός των ορίων του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.

Για δημοσίευμα σχετικά με τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν του προξενεί καμία εντύπωση ότι υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, τέτοιες καταγγελίες, τέτοιες ειδήσεις (σ.σ. ότι «ο κ. Γεωργιάδης διατηρούσε οφ σορ έως το 2016» κατά το ερώτημα που τέθηκε) που αφορούν τον κ. Γεωργιάδη. «Μας έχει συνηθίσει όλη του την πολιτική πορεία σε οριακές συμπεριφορές σε σχέση με τις πολιτικές του τοποθετήσεις όσο και σε σχέση με τις οικονομικές του δραστηριότητες. Από κει και πέρα, τα αρμόδια όργανα τόσο της δικαιοσύνης όσο και του κοινοβουλίου πρέπει να ελέγξουν συγκεκριμένες καταγγελίες και εφόσον υπάρχουν στοιχεία ή αποδείξεις ότι η συμπεριφορά του ήταν παράνομη και η οικονομική πρακτική του, τότε θα πρέπει να κινηθούν και οι ανάλογες δικαστικές διαδικασίες» πρόσθεσε.