Η επιστροφή στη δικαιοσύνη της υπόθεσης Novartis, «αποτελεί εγγύηση ότι η 1η σοβαρή περίπτωση διαφθοράς στην Υγεία και στο Φάρμακο που ήρθε στο φως, δεν θα «θαφτεί» αλλά θα τελεσιδικήσει», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, λέγοντας πως αυτό «θα είναι ευεργετικό και εξυγιαντικό για το Σύστημα Υγείας και το δημόσιο βίο της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικισμοί με πολιτική -και ίσως και προσωπική για ορισμένους- ιδιοτέλεια» τονίζει και υποστηρίζει πως «ήταν η μόνη θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία για να μην υπάρξει παραγραφή».
Ο Α. Ξανθός σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στο κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, αποκαλύπτει πως το «κουβάρι» έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και οι έρευνες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία, επισημαίνοντας πως «στο χώρο της Υγείας, «τα «στραβά μάτια» και η πολιτική προστασία στη φαυλότητα έχουν τελειώσει οριστικά».
Ο Υπουργός Υγείας, παραδέχεται πως ο μηχανισμός ελέγχου της διαχείρισης των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων αναμφίβολα είχε και έχει κενά, αλλά αποκαλύπτει ότι ήδη έχει ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ η ενσωμάτωση κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντός των νοσοκομείων που θα εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα επιτρέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση (monitoring) της παραγγελίας και τελικής διάθεσης των φαρμάκων, και ιδιαίτερα των ακριβών. «Μόνο έτσι δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενών» επισημαίνει. Ο υπουργός Υγείας απαντώντας για το αίσθημα ανασφάλειας που προκάλεσε η αποκάλυψη του κυκλώματος στους καρκινοπαθείς, εξηγεί πως ήταν ένα «σοκ» για όλους μας και «οφείλουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία του ΕΣΥ και να ενισχύσουμε το αίσθημα «υγειονομικής ασφάλειας» των ασθενών».
Σε σχετική ερώτηση για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους «θεσμούς», λέει ότι «το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι στην πραγματικότητα η αναγκαία αύξηση του ορίου δαπανών του Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ) για την πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών» και καταλήγει: «Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε στη δυνατότητα σταδιακής ενίσχυσης των ορίων με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, με ταυτόχρονη διατήρηση του μηχανισμού των κλειστών προϋπολογισμών και των αυτόματων επιστροφών (claw back)».